viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Ilmiöt

3x ravintola alkoholittomalle nautiskelijalle

05.07.2024 Teksti Wenla Wallin Kuvat Helmi Padatsu ja ravintolat

Näissä ravintoloissa alkoholittomuus ei ole ongelma, vaan mahdollisuus kokea uniikkeja makuelämyksiä.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Alkoholittomien juomien kysyntä on kovassa kasvussa. Myös asiakkaiden odotukset ovat nousseet ravintoloiden valikoiman ja tason kanssa. @foodinhelsinki ja @sobarhelsinki vinkkasivat meille kolme helsinkiläisravintolaa, joissa alkoholittomuus ei missään nimessä ole ongelma, vaan enemmänkin mahdollisuus kokea täysin uniikkeja juomaparituksia fantastisen ruoan kanssa.

The Room by Kozeen Shiwan

“Maailma on väärässä, ja Kozeen Shiwan on oikeassa!”

Kozeen Shiwan kertoo valmistavansa kaikki ravintolassaan tarjottavat alkoholittomat juomat itse. Hänen mielestään tavallisen viinipaketin tarjoaminen upean ja harkitun menun kanssa olisi silkkaa laiskuutta. The Roomissa ruoka tulee ensin, ja sen kanssa juodaan sitä, mitä se eniten kaipaa ja mikä siihen parhaiten sopii. Ja sen tietää parhaiten tietysti kokki itse.

Alkoholiton juomapaketti on tarkkaan harkittu kokonaisuus, jossa ruoka ja juoma ovat luotuja toisillensa.

Myös tavallinen juomapaketti on sekoitus alkoholittomia ja alkoholillisia juomia, ja Shiwan sanookin, ettei alkoholi ole mikään hänen suuri rakkautensa. Hän haluaa, että asiakas maistaa ja muistaa kaiken, mutta jos alkoholi puuduttaa kielen ja mielen, ei kokemus ole sama.

Alkoholittomien juomien takana on paljon ajatusta. Tarjolla on muun muassa mehuja, kylmäuutettua teetä sekä hapatettua jogurttijuomaa. Juomaparituksella Shiwan tavoittelee kokonaisvaltaista, “360-makuprofiilia”, jossa juoma tekee makuelämyksestä kokonaisen. The Roomissa jokaista annosta täydentää sitä varten räätälöity juoma, eikä perinteistä viinipakettia täällä kaivata.

The Room nappasi toukokuussa ensimmäisen Michelin-tähtensä. Oppaan mukaan ravintolakokemus on uniikki, ja kiitosta sai ansaitusti myös juomaparitus harkittuine yksityiskohtineen.

Teller

”Alkoholittoman viinilistan rakentaminen on ravintola-alalla vielä radikaalia”

Laajan alkoholittoman juomamenun suunnitteleminen oli ravintola Tellerin perustajille Teemu Laurellille ja Lennart Sukapäälle ensisijaisen tärkeää, kun he lähtivät ideoimaan uutta ravintolaa puolitoista vuotta sitten. Kaksikko panosti jo ensimmäisessä ravintolassaan Shelterissä alkoholittomiin juomiin, mutta he halusivat saada uuteen ravintolaansa laajan alkoholittoman viinilistan ja aidosti priorisoida monipuolista alkoholitonta valikoimaa.

Tellerin ravintolapäällikkö Joni Helin kertoo asiakkaiden olevan suorastaan haltioissaan alkoholittomien vaihtoehtojen määrästä. Valita voi esimerkiksi mocktaileista, alkoholittomista siidereistä ja oluista, tee- marja- ja hedelmäpohjaisista juomista ja tietysti jatkuvasti laajentuvalta alkoholittomalta viinilistalta. Lisäksi valikoimaan kuuluu turkulaisen Person limuja sekä vaikuttaja Hanna Tikanderin suunnittelemat Kåskan Selvin päin -spritzit.

Helin kertoo, että alkoholittomuus on ravintolan omistajille tärkeä ideologia, ja tästä syystä he haluavat tarjota myös asiakkailleen monipuolisen valikoiman. Kuohuviinit ja mocktailit ovat alkoholittoman valikoiman suosituimpia juomia.

Bona Fide

“Muualla maailmassa teetä juodaan ruoan kanssa varmaankin enemmän kuin viiniä”

Ravintola Bona Fidessä alkoholittoman juomavalikoiman suunnitteleminen on ollut peräti kaksivuotinen prosessi. Lista elää sen mukaan, mitä uutta ja kiinnostavaa sinne milloinkin löytyy. Ravintolapäällikkö Johan Borgarin kuratoimalta listalta löytyy tällä hetkellä muun muassa artesaanilimuja, kotimaisia Möttösen viininomaisia juomia sekä kombuchapohjaista valkoviiniä Ranskasta. Kun alkoholittoman juomaparituksen tilaa etukäteen, Borgar käyttää mielellään myös erilaisia teelaatuja.

Borgarin mukaan eri teelaatujen yhdisteleminen ruokaan on loogista, sillä tee noudattaa maussaan monia samoja lainalaisuuksia kuin viini ja pelaa siksi hyvin ruoan kanssa. Monissa alkoholittomissa viineissä on paljon makeutta, millä yritetään saada juomaan rakennetta. Tee on kuivaa ja sokeritonta, joten siksi se on erinomainen pari monille annoksille.

Alkoholittomien juomien kysyntä on selkeästi kasvanut, ja Bona Fidessä halutaan tarjota asiakkaille toimivia ja oikeasti hyvänmakuisia vaihtoehtoja. Borgarin mukaan ei ehkä ole vielä olemassa täydellistä alkoholitonta juomaa, joka korvaisi viinin. Kenties sellainen on vielä keksimättä. Hänen mielestään alkoholittomien juomien maailmassa on vielä runsaasti tilaa esimerkiksi erilaisille artesaanitoimijoille.

Lue lisää

Kysyimme guruilta: unohtumattomin viinimuisto

06.05.2024 Teksti Wenla Wallin Kuvat haastateltavat

Raflasuositukset taskussa: parhaat ravintolasovellukset

13.06.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

5 x Helsingin ravintolat, jotka lämmittävät talven tuiskeessa

13.02.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuvat ravintolat

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä