viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
4 x pinot noir
Pruuvi

Punaiset kesäviinit – pruuvissa neljä ranskalaista pinot noiria

10.06.2024 Christina Suominen

Raikas punaviini seurustelee sujuvasti kesäherkkujen kanssa. Sommelier Christina Suominen poimi pruuviin neljä vastustamatonta pinot noiria.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Christina Suominen, sommelier

MINÄ: Viihdyn ravintoloissa niin työssä kuin vapaa-ajalla. Ravintoloissa on aina juhlafiilis. Nautin niiden pehmeistä matoista ja kristallin kimalluksesta, korkojen kopinasta ja astioiden kolinasta, viinikellarin viileydestä ja historian havinasta pullojen välissä.

ARVOSTAN: Viini on minulle ruokajuoma. Kaihdan itsestäänselvyyksiä ja sääntöjä: uskon, että jokaiselle viinille löytyy sopiva ruokapari. Haluan tuoda esille alueita ja viinejä parrasvalojen varjosta. Arvostan tarinoita, kulttuuria ja historiaa viinien takana.

PRUUVASIN: Kesällä punaviinit herkistyvät. Raikkaat ja marjaisat pinot noirit viihtyvät kesäpöydässä myös kepeiden kala- ja kasvisruokien seurassa. Poimin pruuviin neljä pinot noiria eri puolilta Ranskaa.

4 x pinot noir

Laporte Sancerre Rouge Les Grandmontains 2021
AC Sancerre, Loire, Ranska, tilausvalikoima 918324, 29,99 €

*****

Hinta-laatu 1

Kehittyy varastoinnin myötä

”Suu napsahtaa jo tuoksutellessa upeaa aromien palettia. Täyteläinen ja vivahteikas pinot noir hellii kaikkia aisteja. Voisin jopa piilottaa viinin pariksi vuodeksi kellariin. Kun olisin saanut houkuteltua siitä lisää aromeja esiin, nauttisin sen isosta lasista runsasmakuisten ruokien kanssa.”

Ulkonäkö: Tumma ja täyteläinen punainen, läpikuultava sinisillä sävyillä.

Tuoksu: Klassinen yhdistelmä pieniä punaisia marjoja tervehtii nuuhkijaa. Upeassa tuoksussa vilahtelevat myös kirsikat. Lopuksi tulee vielä salmiakin lämmin tuulahdus ja ruohon raikkaus.

Maku: Suuri ja runsas, pitkä ja riittoisa. Tuoksut seuraavat makuun karamellin siivittäminä.

Ruoka: Ruskistaisin viinille kaveriksi pihvin tai kylkirivin grillissä. Lisukkeeksi kesäperunoita, kasviksia ja BBQ-maustevoita.

Muuta: Täyteläinen punaviini tulee Loiren ala-alueelta Sancerresta, joka tunnetaan ehkä parhaiten valkoisista sauvignon blanc -viineistään.

Jean Perrier & Fils Pinot Cuvee Gastronomie 2022
Savoie, Ranska, tilausvalikoima 929817, 20,60 €

*****

Hinta-laatu 2

Valmis juotavaksi

”Herkullisen alppiviinin raikas ja mineraalinen luonne nostaa veden kielelle. Marjaisan hedelmäinen ja hapokkaan raikas pinot noir sopii hienosti runsasmakuisten kalaruokien ja punaisten äyriäisten seuraan En tukahduttaisi viiniä tuhdeilla liharuoilla.”

Ulkonäkö: Kirkas, läpikuultava ja täyteläinen punainen väri, jossa on paljon sinisiä sävyjä.

Tuoksu: Kerroksittain punaisia marjoja, puolukkaa, cocktailkirsikoita (maraschino) sekä lakritsin tummia sävyjä. Lisäksi löytyy tuulahdus metsää, hieman savuisuutta ja tuoretta mustaa vaniljaa.

Maku: Viini takertuu suurin ottein lasin reunoihin. Se täyttää suun makealla hedelmällä ja raikkailla hapoilla. Upeat tanniinit kuljettavat viinin ohuen sillan yli pitkään jälkimakuun.

Ruoka: Tartar tai carpaccio esimerkiksi sienistä ja punajuuresta. Mausteiden ja lisukkeiden kanssa ei tarvitse säästellä: balsamicoa, kapriksia, rucolaa, pippuria, jalapenoja. Viini kiittää ja kasvaa isoksi makujen rinnalla.

Muuta: Perrierin suku on tärkeä osa Savoien ja Ranskan Alppien viininvalmistuksen historiaa. Tilan tarina alkaa vuodesta 1853, jolloin Catherin Perrier alkoi kasvattaa köynnöksiä Mont Granier -vuoren vieressä.

Jeff Carrel En Coteaux Pinot Noir 2021
Ranska, tilausvalikoima 931944, 19,99 €

**

Hinta-laatu -1

Valmis juotavaksi

Jeff Carrell on yksi lempituottajistani. Hän valmistaa erinomaisia ja kohtuuhintaisia viinejä, jotka voivat olla arkisiakin mutta eivät koskaan tylsiä. Pinot noirin kiehtovan marjaisaa tuoksua saa ensin hieman houkutella esiin. Tasapainoinen viini on täydellinen kumppani savukaloille.” 

Ulkonäkö: Kirkas, hieman harmaaseen vivahtava, sinisenpunainen, läpikuultava.

Tuoksu: Tuoksu piiloutuu lasiin ja sitä saa hieman houkutella esille. Kirsikka nostaa sitten päätään mustaherukoiden sävyttämänä. Mielenkiintoinen tuoksumaailma, josta löytyy myös sitruksia ja puutarhamarjoja.

Maku: Tasapainoinen.

Ruoka: Täydellinen kumppani lämminsavulohelle ja muille savukaloille. Tuunaa klassikkoa hieman chilillä ja tuoreilla yrteillä.

Muuta: Jeff Carrell kuuluu uuden sukupolven lentäviin viinintekijöihin, jolla ei ole omia tarhoja. Hän tuottaa yli 40 eri viiniä, pääosin Etelä-Ranskan Languedoc-Roussillonin alueella. Intohimoinen ja taitava viinintekijä on saanut ihailijoita ympäri maailmaa.

Patriarche Pinot Noir 2021
Languedoc-Roussillon, Ranska, tilausvalikoima 948294, 12,29 €

***

Hinta-laatu 1

Valmis juotavaksi

”Kun kulkee omia polkujaan ja haastaa säännöt, saa upeita kokemuksia. Kaalikeitto lautasellani vaati seurakseen viiniä, ja tämä jääkaapista löytynyt lempeä ja pehmeä pinot noir soi sen kanssa ihanasti yhteen. Viileys korosti – vastoin kaikkia sääntöjä – viinin raikkaan punaista aromimaailmaa.”

Ulkonäkö: Läpikuultava kirkas, helakanpunainen.

Tuoksu: Avoin ja lähestyttävä tuoksu tuo mieleen mummon puolukkasurvoksen. Seasta voi poimia myös mansikoita, vadelmia, puutarhamarjoja ja kasviksia.

Maku: Lempeä, pehmeä ja helposti lähestyttävä viini yllättää.

Ruoka: Grillattua kaalia, perunaa, voita, leipää, kasviksia ja juustoja. Viini viihtyy jopa kesäisen sillin seurassa. Viilennä viiniä hetki ennen tarjoilua.

Muuta: Viinitalon historia alkaa vuodesta 1780. Tilan viinikellarit ovat Bourgognen suurimpia ja kuuluvat kolmella miljoonalla pullollaan alueen nähtävyyksiin.

Lue lisää

Viinilehden terassiopas 2024: 70 x kiehtova terassi

03.06.2024 Anna-Kaisa Karppinen

Spätburgunderia Pfalzista Badeniin

14.05.2024 Heidi Kleemola + kuvat Ville Palonen

Järjestä burger-bileet!

Kaupallinen yhteistyö

19.02.2024 Viinilehden toimitus

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä