viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Sustainable Wine Roundtable
Ihmiset

Sustainable Wine Roundtable – kestävän viiniteollisuuden puolesta

27.05.2024 Samuli Pasanen + kuva Maija Astikainen

Kansainvälinen Sustainable Wine Roundtable ratkoo kestävän viiniteollisuuden haasteita. Järjestön viestinnästä vastaa Hanna Halmari.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Vastuu ilmastokriisin hoidosta on siirtymässä valtiolta yhä enemmän yrityksille ja yhteisöille. Myös viiniteollisuus on ilmastonmuutoksen kiihtyessä suurten muutosten edessä.

Sustainable Wine Roundtable (SWR) on vuonna 2021 perustettu kansainvälinen ryhmä, joka pyrkii parantamaan viinintuotannon arvoketjun kestävyyttä viljelijästä jälleenmyyjään. Ympäristöteemojen lisäksi agendalle kuluu sosiaalinen kestävyys, kuten vastuullisuus-, tasa-arvo- ja inkluusiokysymykset. Pyöreän pöydän viestinnästä vastaa suomalainen Hanna Halmari.

”SWR:n tavoitteena on luoda kestävän toiminnan ympärille maailmanlaajuinen verkosto, yleisesti hyväksytty termistö sekä askelmerkit, joilla viiniteollisuus voi siirtyä kohti kestävämpää tulevaisuutta.”

SWR:n työ on vasta alussa, mutta pöydän ympärille on saatu jo yli 70 merkittävää viiniteollisuuden toimijaa. Mukana on tunnettuja viinintuottajia, pakkaus- ja korkkivalmistajia, jakelijoita, mediaa, viini- ja luontojärjestöjä sekä suuria vähittäismyyjiä. Alko on yksi perustajajäsenistä.

”Pohjoismaiset monopolit ovat tehneet upeaa työtä kuluttajien opastuksessa kohti kestävämpiä vaihtoehtoja”, Halmari hehkuttaa.

Merkittävin haaste kestävämpään viiniteollisuuteen siirtymisessä on pakkaus.

”Lasipullosta syntyy suurin hiilijalanjälki, joten meidän pitäisi siirtyä ainakin osittain pois lasista. Haaste on saada aikaan muutos ihmisten mielissä. Se vie aikaa.”

Halmarin mukaan siirtymää voidaan vauhdittaa esimerkiksi tiivistämällä tuottajien ja vähittäismyyjien yhteistyötä.

SRW pyrkii myös löytämään alalle parhaita käytäntöjä adaptoitua ilmastonmuutokseen.

”Viininviljelijät näkevät jo muutoksen tarhoilla, kun sadonkorjuu aikaistuu ja äärisäät lisääntyvät. Esimerkiksi luomuviljely ei ole kaikissa ilmastoissa kestävin vaihtoehto. Regeneratiivinen eli uudistava viljely on nousussa, mutta sertifioituja tiloja ei ole monia. Erityisellä mielenkiinnolla seuraan hybridilajikkeiden yleistymistä.”

Viininystävää Halmari kannustaa kiinnittämään huomiota viinitilojen ympäristöarvoihin.

”Ole utelias ja pidä mieli avoinna myös vaihtoehtoisille pakkauksille.”

Lue lisää

3x ravintola alkoholittomalle nautiskelijalle

05.07.2024 Teksti Wenla Wallin Kuvat Helmi Padatsu ja ravintolat

Ruokakauppaviinit – nämä testasimme!

20.06.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Täydellinen roseekesä! Viinilehden Vuoden roseeviini tulee tässä

12.06.2024 Viinilehden toimitus + kuva Olli Häkkinen + tyyli Jenni Juurinen

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä