viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Eiswein
Opi viineistä

Eiswein – viljelyä luonnon armoilla

02.04.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Eiswein, eli jääviini, syntyy jäätyneiden rypäleiden puristamisesta. Valmistusprosessin haasteet ja luonnon armoilla tapahtuva sadonkorjuu tekevät eisweinistä harvinaisen ja herkun.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Vahingon kautta voittoon

Eisweinin tarina juontaa juurensa Saksaan, erityisesti Frankenin ja Rheingaun alueille, joissa sen valmistus alkoi 1700-luvulla. Tarinan mukaan vuonna 1794, saksalaiset viininviljelijät jäivät odottamaan viinirypäleiden sadonkorjuuta, kun odottamaton pakkasjakso iski. He huomasivat, että rypäleet olivat jäätyneet kiinni viiniköynnöksiin ja päättivät kokeilla niistä viinin valmistamista. Näin syntyi eiswein, eli viini, joka on valmistettu jäisistä rypäleistä.

Luonnon armoilla

Eisweinin valmistus on ainutlaatuinen prosessi. Sadonkorjuu tapahtuu tavallisesti myöhään syksyllä tai jopa talven ensimmäisinä viikkoina, ensimmäisillä pakkasilla. Tärkeää on, että rypäleet jäätyvät kokonaisuudessaan, jolloin niiden makeus tiivistyy ja hapokkuus säilyy.

Jäätyneet rypäleet korjataan nopeasti, usein aamunkoitteessa, jolloin lämpötila on alhaisimmillaan. Rypäleet poimitaan käsin ja puristetaan usein ulkotiloissa. Tässä vaiheessa rypäleiden jäiset kiteet jäävät puristettuun mehuun, josta tulee erityisen makeaa ja aromikasta.

Intensiivistä hedelmää

Eisweinissä yhdistyvät hienostunut makeus, raikkaus ja intensiiviset hedelmäiset aromit. Sen makuprofiili vaihtelee rypälelajikkeen mukaan, mutta yleisesti eisweinit ovat runsaan hedelmäisiä ja hunajaisen makeita, ja ne ovat raikkaan hapokkaita. Eisweinit ovat usein korkealaatuisia ja arvokkaita, ja ne tunnetaan erinomaisesta ikääntymispotentiaalistaan.

Haasteita säästä

Vaikka eisweinin valmistus tuottaa uniikkeja makuja, se on myös haastavaa ja riskialtista. Sadonkorjuun ajoittaminen ja sään ennustaminen on haasteellista. Liian aikainen pakkasjakso voi estää rypäleiden täydellisen kypsymisen, kun taas liian myöhäinen voi johtaa niiden mätänemiseen tai putoamiseen viiniköynnöksistä ennen korjuuta.

Tulevaisuuden eisweinit

Eiswein on herättänyt kasvavaa kiinnostusta kansainvälisesti viininystävien keskuudessa, ja sen tuotantoalueet ovat laajentuneet Saksan ulkopuolelle, esimerkiksi Kanadaan ja Itävaltaan. Vaikka perinteinen valmistustapa ja sen vaatimat haasteet säilyvät, uudet tekniikat ja ilmastonmuutoksen vaikutukset voivat muuttaa eisweinin tuotantomalleja tulevaisuudessa.

Lue lisää

Eiswein on jäätävä viinityyli

08.01.2018 Elisa Johansson

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä