viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Sulfiitti
Opi viineistä

Sulfiitit, mitä ne ovat?

10.01.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Sulfiiteista kuulee usein puhuttavan viinipäänsäryn ja säilöntäaineiden yhteydessä, mutta mitä ne oikein ovat ja miksi niitä käytetään?

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Sulfiitti säilöö

Viininvalmistuksessa sulfiitteja käytetään yleisesti säilöntäaineina ja hapettumisenestoaineina. Ne auttavat säilyttämään viinin tuoreuden, estävät ei-toivottujen mikrobien kasvun ja hidastavat viinin hapettumista, mikä voi muuten pilata maun ja laadun.

Sulfiitteja lisätään yleensä viinimehuun tai viiniin eri vaiheissa valmistusprosessia. Niitä voi olla esimerkiksi rikkidioksidin muodossa, joka vapautuu viiniin kaasuna. Rikkidioksidi auttaa myös haitallisten mikrobien tuhoamisessa, kuten hiivojen ja bakteerien, jotka voisivat pilata viinin.

Herkkyyttä sulfiiteille?

Sulfiitit voivat kuitenkin aiheuttaa ongelmia joillekin ihmisille, erityisesti niille, jotka ovat herkkiä tai allergisia sulfiiteille. Siksi viinipulloissa on yleensä merkintä, jos viini sisältää tietyn määrän sulfiitteja. EU:n lainsäädännön mukaan viinipullon etiketissä on oltava merkintä ”sisältää sulfiitteja”, jos viinissä on yli tietyn määrän sulfiitteja.

Vaikka sulfiitit ovat tärkeitä viinin laadun säilyttämisessä, niiden käytössä pyritään usein minimoimaan määrät, jotta ne eivät vaikuttaisi haitallisesti viinin makuun tai terveellisyyteen.

Sans soufre – ilman sulfiitteja?

Ranskankielinen termi tarkoittaa, ettei viiniin ole lisätty rikkidioksidia eli sulfiittia. Valmistustapaan liittyy riskejä, sillä rikkidioksidia lisätään viiniin parantamaan sen säilyvyyttä sekä tappamaan bakteereita ja hiivoja.

Myös hiivat tuottavat jonkin verran sulfiitteja alkoholikäymisessä. Siksi mikään viini ei ole täysin sulfiititon. Tällöin pullon etiketissä voi törmätä tekstiin “ei lisättyjä sulfiitteja”.

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä