viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Sur lie
Opi viineistä

Faktat haltuun: Sur lie

22.01.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Sur lie on ranskan kielen ilmaus, joka tarkoittaa kirjaimellisesti "hiivan päällä".

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Viininvalmistuksessa sur lie -menetelmä tarkoittaa sitä, että viiniä kypsytetään hiivan kuorien ja muiden hiivan jäämien kanssa, eikä sitä suodateta ennen pullotusta. Tämä antaa viinille lisää kompleksisuutta ja makua, sillä hiivan jäämät voivat vaikuttaa viinin makuun ja rakenteeseen.

Sur lie -menetelmää käytetään erityisesti valkoviinien valmistuksessa. Viinin annetaan olla kosketuksissa hiivan kanssa pidemmän aikaa, usein useita kuukausia tai jopa vuosia, ennen kuin se pullotetaan. Tämä antaa viinille pyöreämmän rakenteen, mielenkiintoisempia aromi- ja makuprofiileita sekä usein hieman kermaisen tai paahteisen luonteen.

Lue lisää

Viinin valmistus: Tarhalta tynnyriin osa 4/7

15.02.2021 Mika Vanne, Kuva Deutsches Weinistitut

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä