viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Vudoen ruoka- ja juomatrendit 2023 artikkeli
Ilmiöt

Katsaus vuoden 2023 ruoka- ja juomatrendeihin

19.12.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Mikä trendasi vuonna 2023? Mikä kutkutti ruoan- ja juomanrakastajia? Muutamat ilmiöt nousivat selkeästi esille.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Kevyet punkut porskuttavat

Heleän kevyiden punaviinien suosio jatkuu vuodesta toiseen. Tuhdit ja tanniiniset punaviinit säilyttävät jalansijansa, mutta helposti kulauteltavat punaviinit porskuttavat niin ruokapöydässä kuin seurustelutilanteissakin. Toimituksen omiin suosikkeihin kuuluvat esimerkiksi Pinot Noir -, Gamay- ja Grenache-lajikkeista valmistetut viinit.

Vuoden keltaisin päivä

Ananaslonkero on ollut eittämättä vuoden suosituin ja someseksikkäin juoma. Hartwallin tekemässä tutkimuksessa 73 prosenttia vastanneista toivoi lonkerotölkkiin mauksi ananasta, ja sen kansa sai. Hittijuomaksi noussut ananaslonkero ilahdutti suomalaisia niin kesäterasseilla kuin festareillakin ja muutti vuoden harmaimman päivän keltaiseksi. Ananaslimonadin kanssa kasvanut kansa otti uutuusmaun pysyvästi suosikikseen.

Italia vs. Ranska

Italialainen keittiö on ollut nosteessa viime vuodet. Sen jatkuvasta suosiosta kielii se, että uusia italialaisia ravintoloita putkahtelee kuin sieniä sateella. Kansan kaipuu lohturuokien pariin on siivittänyt myös kodikkaiden bistrojen ja viihtyisien brasserieiden avautumista.

Koko kansan kanelikierteet

Tepon kanelikierteet alkavat olla somekansalle jo oma konseptinsa. Tänä vuonna kotitalouksissa paistuivat korvapuustien sijaan Teppo Lakaniemen kanelikierteet. Hittipulla paisui viraaliksi alunperin Bella Table -yhteisön siivittämänä, ja sokerisiirapilla penslatut pullat jatkoivat suosiotaan pitkin eri kanavia.

Kädet pussissa

Sipsien kulutus on kasvanut, eikä herkuista karsita edes inflaation kourissa. Sipseissä maistuvat trendikäs ruskistettu voi ja chili. Viinilehden toimituksenkin suosikkisnackien yhdistelmistä löytyvät merisuolasipsit ja roseesamppanja.

Superfunkkius laskussa

Natuviinien uutuudenviehätys on alkanut hieman karista. Natujen suosio itsessään ei ole laskenut, mutta kokeilevien ja eksoottisten viinien sijaan viininystäviä puhuttelee natuviineissäkin entistä klassisempi viinityyli.

Champagne, champagne, champagne

Kuplat ovat aina muodissa, ja pelkistä punaisista rypäleistä valmistetut blanc de noirs -samppanjat ovat nostaneet päätään tänä vuonna. Myös Champagnen alueen coteaux champenois -viinit kiinnostavat viininharrastajia.

Tummanpuhuvat roseet lasissa

Roseeviinit ovat tulleet jäädäkseen. Niiden genren sisällä seikkailu on saanut suunnakseen yhä tummempia, lähes punaviinimiäisiä roseeviinejä. Tuhdimpia roseeviinejä löytyy niin uudesta kuin vanhasta maailmasta.

Lagerin uusi nousu

Lager on uusi IPA ja sour. Premiumlagereiden valikoima onkin saanut entistä enemmän hyllytilaa kaupoissa. Vuonna 2023 olutlaseissa kuohusivat etenkin kuparinkeltaiset lagerit. Ruokajuomana lager on erittäinen monipuolinen, ja varsinkin pitkäkaulaiset pullot istuvat ruokapöytään tyylikkäästi.

Sipulista suosiota

Helsinkiläisen Bona Fide -ravintolan signature-annos, sipulinen tarte tatin nousi ruoanrakastajien piireissä ilmiöksi vuonna 2023. Syntisen tuhma karamellisoiduista sipuleista valmistettu annos on tarjolla ravintolassa vain talvikaudella.

Lue lisää

Keskiyön auringon parsaa

06.05.2024 Heidi Kleemola + Kuvat Laura Riihelä

Kysyimme guruilta: unohtumattomin viinimuisto

06.05.2024 Teksti Wenla Wallin Kuvat haastateltavat

5 x parhaat vappukuplat

24.04.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä