viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Valtteri Bottas IHANA shiraz
Kaupallinen yhteistyö

Ihanasti shiraz

Kaupallinen yhteistyö

07.12.2023 Teksti Sanna Kissakangas

F1-tähti Valtteri Bottas rakastui aussiviineihin jo aikaa sitten. Australialaisen Corrina Wrightin kanssa luotu IHANA Shiraz toteutti vannoutuneen viinimiehen haaveen omasta punaviinistä.

Merellisellä McLaren Valen alueella, Corrina Wrightin perheen Oliver’s Taranga -tilalla valmistettu IHANA Shiraz on loogista jatkoa Valtteri Bottaksen jo nuorena virinneelle viini-innostukselle.

”Lapsuudenkodissani viini oli aina läsnä. Muutin omilleni 18-vuotiaana ja kokkailun lomassa innostuin yhä enemmän viinistä. Alkon kattava valikoima auttoi hahmottamaan, mistä rypäleistä ja missä viinejä tehdään – ja millaisista viineistä itse pidän. Toisin kuin Ranskassa, Suomessa pääsee perehtymään laajasti eri maiden viineihin.”

Williams-tallista vuonna 2010 startanneen, ympäri maailmaa vievän Formula-uran myötä Bottas pääsi tutustumaan globaaliin viinitarjontaan entistä syvemmin.

”Yllättävää kyllä, F1-kuljettajien keskuudessa mielenkiinto viiniä kohtaan on laimeaa – toisin kuin vaikkapa NBA:ssa, jossa pelaajat intoilevat hyvistä viineistä”, Bottas ihmettelee.

Poikkeuksiakin on.

Daniel Ricciardon viinejä saa ainakin Australiasta, ja entinen tallitoverini Felipe Massa on jo ehtinyt ihastua IHANA Shiraziin”, Bottas myhäilee.

Muhkeutta, rakennetta ja luonnetta

Monacossa asuva Bottas kertoo pitävänsä ”muhkeista ja upean hedelmäisistä viineistä, joissa on rakennetta ja luonnetta”. Aussishiraz on jo pitkään lukeutunut hänen suosikkeihinsa. Uuden oven australialaiseen elämänmenoon ja viinimaailmaan Bottakselle avasi elämänkumppani, kilpapyöräilijä Tiffany Cromwell, joka on kotoisin Adelaide Hillsistä.

”Olin jo vuosia halunnut päästä lähemmin tekemisiin viinin ja sen valmistuksen kanssa, mutta tallimääräysten vuoksi se ei aiemmin ollut mahdollista. Etelä-Australia on lempiviinialueeni. Niinpä Tiffanyn äidin kontakti järjesti meille tastingin Oliver’s Tarangan viinitilalle.”

Joulukuussa 2022 Bottas vieraili Shiraz- ja Grenache-rypäleiden viljelyyn erikoistuneella tilalla ensimmäisen kerran – ja oli myyty mies.

”Ihastuin päätä pahkaa tämän intohimoisesti viiniin suhtautuvan perhetilan viineihin.”

Yllättävä yhteistyöehdotus

Valtteri Bottas IHANA shiraz

Kuudennen polven viinintekijä Corrina Wright huomasi heti, ettei toisella puolen pöytää istuva mies ollut mikään keltanokka viinimaailmassa. Mutta kun Bottas myöhemmin ehdotti viinin tekemistä yhdessä, Wright otti aikalisän.

”Valtterin idea tuli puun takaa… Emmekä me olleet hakemassa yhteistyökuvioita, saati sitten mainoskasvoa viineillemme. Julkkisviinit, joissa tuotot jaetaan fifty–fifty, eivät kiinnosta minua – eivätkä Valtteriakaan, se kävi nopeasti ilmi. Hän halusi vain palavasti tehdä viiniä.”

F1-tähden kolmannen Oliver’s Taranga -visiitin jälkeen Wright oli valmis yhteistyöhön. Sen tuloksena syntyi pienehkö erä IHANA Shiraz 2022 -punaviiniä, jota on syyskuusta alkaen myyty Australiassa ja Yhdysvalloissa. Suomen markkinoille IHANA saapuu joulukuussa 2023.

Bottaksen suosikkisekoitus

Valtteri Bottas IHANA shiraz

Työnjako perfektionistikaksikon kesken oli alusta alkaen selvä. Shirazin sekoitti ja valmisti Wright, mutta blendissä painoi myös Bottaksen sana.

”Vaikka tiedän yhtä sun toista viinistä, en ole viinintekijä, joka osaa arvioida maistettavien näytteiden kehityskaarta seuraavina kuukausina. Mielessä risteili kysymyksiä, joten Corrina auttoi minua luomaan mielikuvan tulevasta blendistäni eli siitä, mitä siihen haluan ja mitä en.”

Maistelun edetessä sekoitusten määrä väheni kymmeneen ja sitten muutamaan Bottaksen suosikkiin, joista hän teki lopullisen valintansa.

”Oli upeaa päästä rakentamaan blendi kirkkaan hedelmäisistä nuorista viineistä sekä yli 80-vuotiaiden Shiraz-köynnösten viineistä, jotka toivat kokonaisuuteen syvyyttä ja rakennetta. Toki hyväksytin ensin valintani Corrinalla”, Bottas kertoo.

Luonnon omilla hiivoilla fermentointia ja viinien maltillista tammettamista suosiva Wright toteaa pitäneensä kaikista blendeistä ja antaneensa Bottaksen valita suosikkinsa.

”McLaren Valen maaperä on hyvin vanhaa ja köynnöksille juuri sopivan ravinneköyhää, ja erilaisia terroireja riittää. Valtteri halusi blendin, joka ilmentäisi alueen shirazeja hehkeimmillään. Autoin häntä luomaan pehmeän hedelmäisen, rakenteeltaan muhkean mutta konsentraatioltaan maltillisen viinin, jota kannattelevat hienojakoiset tanniinit. Olen tosi ylpeä tästä viinistä. Se on jo nautittavissa, mutta sitä voi myös huoleti varastoida.”

Spontaanisti syntynyt nimi

Omaa blendiä ensi kertaa maistettuaan Bottas henkäisi saman tien: ihana!

”Se oli ensimmäinen sana, joka pääsi huuliltani. Mitä enemmän sanaa maistelin, sen paremmalta nimeltä se tuntui.”

”Hassua kyllä myös kaksi ystävääni, jotka maistoivat sokkona tämän viinin, totesivat yhteen ääneen ihana. Se vahvisti entisestään fiilistä, että valitsimme viinille täydellisen nimen”, Bottas jatkaa.

IHANAsta kertoessaan Bottas puhuu intohimoprojektista ja syvästä rakkaudestaan viiniin, kun taas Wright kiittelee yhteistyötä hauskaksi ja energisoivaksi projektiksi viinintekijälle.

”Halusimme pitää tuotannon pienenä, koska kaupallisten intressien sijaan Ihanassa on simppelisti kyse siitä, mistä Corrina ja minä pidämme – ja sen jakamisesta muille.”

Lämpöä pakkasen keskelle

Valtteri Bottas IHANA shiraz

Kahden pullon lahjapakkaukseen puettu IHANA Shiraz 2022 Edition #1 lanseerataan Suomessa 16. joulukuuta. Viiniä saapuu maahan ”tuhatkunta pulloa” eli noin viidennes tuotantomäärästä.

”Odotan innolla, että saamme tuoda McLaren Valen auringossa kypsyneistä rypäleistä tekemämme punaviinin keskelle kylmää suomalaista talvea”, Wright hehkuttaa.

Myös Bottaksen mielestä ajankohta on täydellinen IHANA Shirazin kaltaisen viinin maistamiseen.

Alfa Romeon tallissa nykyään ajava 34-vuotias kuljettaja suunnittelee ehtivänsä Oliver’s Tarangalle taas lähikuukausina – viimeistään maaliskuussa Melbournen Grand Prix’n yhteydessä.

Seuraavalla tapaamisella saatetaan jo luonnostella ihanaa jatko-osaa.

Valtteri Bottas IHANA shiraz

IHANA Shiraz on tilattavissa suomalaisesta Viinikellari.com-verkkokaupasta.

Lue lisää

Punaiset kesäviinit – pruuvissa neljä ranskalaista pinot noiria

10.06.2024 Christina Suominen

Tour de Australia – matka aussiviinien saloihin

02.04.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Australialainen pioneeri Wynns Coonawarra Estate

Kaupallinen yhteistyö

26.02.2024 Viinilehden toimitus + kuvat Wynns Coonawarra Estate

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä