viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Joulurosee
Pruuvi

Roseenpunainen joulu: pruuvissa neljä jouluroseeta

28.11.2023 Christina Suominen

Rosee on loistava pari loppuvuoden juhlaherkuille. Sommelier Christina Suominen pruuvasi neljä joulupöytään sopivaa roseeviiniä.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Pruuvaajana Christina Suominen

Christina Suominen, sommelier

Minä: Viihdyn ravintoloissa niin työssä kuin vapaa-ajalla. Ravintoloissa on aina juhlafiilis. Nautin niiden pehmeistä matoista ja kristallin kimalluksesta, korkojen kopinasta ja astioiden kolinasta, viinikellarin viileydestä ja historian havinasta pullojen välissä.

Arvostan: Viini on minulle ruokajuoma. Kaihdan itsestäänselvyyksiä ja sääntöjä: uskon, että jokaiselle viinille löytyy sopiva ruokapari. Haluan tuoda esille alueita ja viinejä parrasvalojen varjosta. Arvostan tarinoita, kulttuuria ja historiaa viinien takana.

Pruuvasin: Rosee on gastronominen viini, joka hurmaa ruokapöydässä ympäri vuoden – myös jouluna. Hyvässä roseessa on rakennetta, valkoviinin raikkautta ja punaisten rypäleiden aromikkuutta. Koska roseeviini saa sävynsä lyhyestä kuorikontaktista, kutsun sitä yhden yön rakkaustarinaksi.

4 x joulurosee

joulurosee

E. Guigal Tavel 2019
Rhône, Ranska, Tilausvalikoima 929302, 19,99 €

4 tähteä
Hinta-laatu: 1
Valmis juotavaksi

”Viinin tuoksu on kuin syksyinen marjaämpäri. Joka kerta lasia pyöräyttäessään voi tunnistaa uuden marjan: mustikkaa, vadelmaa, karviaista ja herukoita. Leikkeleet, savustettu poronleike ja kuivatut kinkut saavat tämän viinin laulamaan. Yhdistä graavattujen kalojen, voin, perunan ja runsaiden emulgoitujen kastikkeiden kanssa. Tarjoile 13–15-asteisena.”

Ulkonäkö: Tummahkon punainen väri vivahtaa hienoisesti siniseen.

Tuoksu: Erittäin runsas tuoksu täynnä punaisia puutarhamarjoja. Tuore ja raikas aromimaailma.

Maku: Maku on kuiva, hapokas ja suuta kuivattava, mutta nopeasti marjat räjähtävät myös kielelle. Tuoksun aromimaailma toistuu maussa. Tasapainoinen ja pitkä loppumaku.

Muuta: Tämä Rhônen laakson klassinen rosee on tuotettu Tavelin viinialueela, Avignonin pohjoispuolella. Guigal on seudun huipputuottajia, ja tämä rosee on kirjaesimerkki alueen tuotannosta.

jouluroseeAlexandre Bonnet Rosé des Riceys La Forêt 2018
Ranska, Tilausvalikoima 951684, 55 €

5 tähteä ❤️
Hinta-laatu: 0
Kehittyy varastoinnin myötä

”Tämä suuri rosee on sävyltään tumma mutta samalla raikas ja kirpeä kuin pakkasenpurema puolukka. Viinin mausteisuus rakastuu suomalaisen joulun makuihin ja innostuu haudetuista laatikoista. Rosee vie myös perinteisen kinkun uudelle tasolle. Viini on kaikkien aikojen valinta myös haudutetuille padoille, kuten karjalanpaistille. Jos jotain vielä jää pulloon, viini sopii myös juustojen seuraan. Tarjoile yli 13-asteisena.”

Ulkonäkö: Tummahko, puhtaan punainen.

Tuoksu: Intensiivinen tuoksu heräilee lasissa pikkuhiljaa. Siitä löytyy punaisia marjoja ja kuivattuja hedelmiä, kuten omenaa ja persikkaa. Lasiin jää leijumaan kanelin, neilikan ja kardemumman tuoksu.

Maku: Maku on kuiva, jopa hieman tanniininen ja raikkaan hapokas. Pitkä ja intensiivinen loppumaku.

Muuta: Viini on tuotettu Champagnen eteläosassa Aubessa, joka on alueen salainen jalokivi. Rypäleet kasvavat hevosenkengän muotoisissa jyrkissä rinteissä. Alueen sää ja maaperä antavat Pinot Noir -rypäleille intensiivisyyttä ja voimaa. Pinot Noir on aina ihana lajike roseeseen, mutta Auben alueella punaiset marjat saavat mausteisen hunnun ja kuivattujen hedelmien tuhdin luonteen.

joulurosee

La Spinetta Il Rosé di Casanova 2021
Toscana, Italia, Tilausvalikoima 951695, 22,99 €

3 tähteä
Hinta-laatu: -1
Valmis juotavaksi

”Tällä kepeällä roseella on valkoviinin luonne. Kuorikontakti on valmistusvaiheessa niin lyhyt, ettei väriä ehdi muodostua, ja aromit jäävät hyvin hillityiksi. Kepeä rosee on kuitenkin sitkeä ja kestävä. Se on raikas pari joulupöydän vaaleille kaloille. Mainio valinta esimerkiksi lipeäkalalle, jonka maustepippuri houkuttele esiin viinin yrttisyyttä, avaa sen sitruksisen raikkauden ja paljastaa Sangiovese-lajikkeen mansikkaisuuden.”

Ulkonäkö: Erittäin vaalean sävyinen, sipulin kuoren värinen.

Tuoksu: Herkkä ja ihastuttava tuoksu, jossa on hieman sitruunaa ja persikkaa sekä kukkasia, kuten kanervaa ja horsmaa.

Maku: Raikas ja hapokas. Mineraalisuus leikkii kielen kärjellä, suun takaosasta löytyvät kukat ja hedelmät. Kepeä loppua kohden.

Muuta: Toscanan klassisella punaviinialueella kasvavalla Sangiovesella on ihanan mansikkainen ja yrttinen luonne, joka sopii upeasti roseeviiniin.

joulurosee

Weninger Rózsa Petsovits
Itävalta, Tilausvalikoima 959315, 24,55 €

4 tähteä ❤️
Hinta-laatu: 0
Valmis juotavaksi

”Itävaltalainen rosee on klassinen joulupöydän kapinallinen. Vihdoinkin viini, joka pärjää sillille, punajuurelle, rosollille, pikkelöidyille sipulille ja punakaalille. Tummahko marjapommi aloittaa illan oksat pois -ajatuksella ja taistelee viimeiseen asti vaativien jouluklassikoiden kanssa. Viiniä voi nauttia myös sellaisenaan ja ottaa uudelleen esiin tumman suklaan kanssa. Moniottelija on kokeilemisen arvoinen myös briejuuston parina.”

Ulkonäkö: Joulunpunainen sävy, läpikuultava ja hieman hämyisän samea.

Tuoksu: Tummahko ja alkuun hieman sulkeutunut, mutta avaa arominsa tumanpunaisina ja puhtaina. Timjamin tuoksu jää viipyilemään tyhjään lasiin.

Maku: Kuiva ja hapokas. Mausta löytyy punaherukan sävyä, makeaa tummaa kirsikkaisuutta ja kirpeää karpalon vivahdetta. Jälkimaussa loistaa yrttien maailma.

Muuta: Itävallasta tulee mahtava valikoima mahdollisimman luonnonmukaisesti tehtyjä viinejä. Franz Weninger tuottaa viinejä Itävallassa ja Unkarissa, ja tämän viinin rypäleet tulevat molemmista maista. Weninger on alueen naturalviini-pioneereja ja valmistanut matalan intervention viinejä vuodesta 2000 asti.

Lue lisää

Välipäivän pastat – hyödynnä joulupöydän jämät!

21.12.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuvat Elvi Rista

Alkon talviuutuudet

12.12.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Talvinen Old Fashioned

12.12.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Laura Riihelä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä