viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viinilehden Vuoden parhaat
Ilmiöt

Viinilehden Vuoden parhaat – nämä ilahduttivat vuonna 2023!

19.10.2023 Viinilehden toimitus ja Anikó Lehtinen + pääkuva Olli Häkkinen & tyyli Jenni Juurinen, kuvat pressikuvat, Anna-Kaisa Karppinen & Satu Salmitie

Persoonallisia paikkoja, tuoreita näkökulmia ja hyvän elämän oivalluksia. Aitoja nautiskelijoita, viinikulttuurin kehittäjiä ja arjen sankareita. Mitkä ja ketkä ovat jättäneet tänä vuonna vahvimmat jäljet Viinilehden toimitukseen?

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Alko: Vanha kauppahalli

Alko

”Mikä on perinteisin suomalainen juoma?” Tähän kysymykseen henkilökunta vastaa lähes päivittäin Helsingin Vanhan kauppahallin Alkossa, jossa tunnelma on kuin pienessä viinimyymälässä ulkomailla. Turistivoittoinen asiakaskunta näkyy myös myymälän hyllyillä: marjaviinejä, lakkajuomia, Jaloviinaa ja Koskenkorvaa matkamuistoksi.

Toinen suuri asiakasryhmä ovat herkuttelijat. He tulevat etsimään kauppahallin herkuille astetta parempia viinejä, ripauksen luksusta ja hemmottelua arkeen. Suosittuja ovat esimerkiksi laadukkaat valkoviinit kalaruoille.

Nostalginen ja kodikas viinimyymälä on yksi Suomen pienimmistä Alkoista. Asiantunteva henkilökunta saa valita pitkälti itse viinit, joiden joukosta löytyy kysyttyjä pienerätuotteita. Mikä parasta: täällä löytää usein uuden viinituttavuuden, johon ei ehkä isommassa myymälässä kiinnittäisi huomiota.

Vanha kauppahalli, Eteläranta, Helsinki

Arjen sankarit: Iman ja Leena

Iman ja Leena

Simppeliä ja mutkatonta mutta täynnä makua. Siihen on tiivistetty Leena Ahokkaan ja Iman Gharagozlun kokkaamisen filosofia.

”Suurin osa ihmisen elämästä on arkea, joten vaikka ruoka saa olla yksinkertaista, sen pitää silti olla herkullista”, Leena kiteyttää.

Somen hittireseptejä luonut pariskunta on tuttu @imanjaleenasafkaa-tilistään ja Viikon Arkisafkat -ohjelmastaan Ylellä. Kaksikko on koonnut rakkaimmat arkiruokansa myös uuteen kirjaansa Iman ja Leena -Arkisafkaa (WSOY 2023).

”Hyvä ruoka ei tarkoita luksusta, kallista tai ravintolatasoa, vaan simppeliä ja mutkatonta ruokaa. Se voi silti olla täynnä makua ja tuoda iloa omaan arkeen. Arkiruokien tulisi valmistua raaka-aineista, joita löytyy valmiiksi kaapista.”

Syksyisen arki-illan pelastajaksi he suosittelevat rapeilla sipuleilla kuorrutettua adasia eli linssikeittoa Imanin lapsuudesta. Harmaankin päivän piristää varmuudella myös täyteläinen pähkinä-kukkakaalicurry, joka valmistuu yhden kattilan taktiikalla.

Sen lisäksi, että Leenan ja Imanin ruoat ovat herkullisia, näistä tyypeistä tulee myös uskomattoman hyvä mieli. He osoittavat, että kokkailuun voi suhtautua rennolla otteella ja että jokaisen arki voi olla herkullista.

Instagram: @imanjaleenasafkaa

Pienpanimo: Takatalo & Tompuri

Pienpanimo

Intohimo näkyy kaikessa, mitä virolahtelainen maatilapanimo Takatalo & Tompuri tekee. Olut syntyy käsityönä: matka alkaa omalta pellolta ja lopputulos päätyy pulloon. Panimon oluissa käytettävät ohra ja kaura tulevat omilta pelloilta, jotka ovat kulkeneet suvussa noin 330 vuoden ajan.

Oluentekijän, keittiömestari Mikko Suur-Uskin johdolla panimo on luonut kokonaan uuden oluttyylin, kylmäsavulagerin, johon käytettävät maltaat panimo savustaa itse. Savulla on myös syvempi merkitys – Kaski-oluet ovat kunnianosoitus esi-isille, jotka hoitivat tilaa kaskeamalla.

Takatalo & Tompuri on voittanut Suomen Paras Olut -kilpailun vuosina 2022 ja 2023, ainoana panimona kahdesti.

takatalotompuri.com

Viiniseura: Kymijokilaakson viiniseura

”Jokaisesta tastingista voi tehdä juhlan. Viiniharrastus ei saa olla ryppyotsaista – sen täytyy olla hauskaa”, sanoo Kymijokilaakson viiniseuran tiedottaja ja jäsentiedote Rypäleen toimittaja Ulla Maria Hoikkala.

Virkeä viiniseura juhlii tänä vuonna 30 vuoden taivaltaan. Rento yhteisöllisyys on ollut seuran kantava voima. Yhteisiä tastingeja on 4–6 kertaa vuodessa, ja korona-aikana jäsenet osallistuivat etätastingeihin kotonaan.

”Arvostamme jokaisen omaa makua. Seuran suosikkiviiniksi olisi ainakin parisataa ehdokasta, saman verran kuin on jäseniäkin.”

Kohokohtia seuran 30-vuotisen historian aikana ovat olleet reissut esimerkiksi Ranskan, Espanjan, Portugalin, Itävallan ja Saksan viinialueille. Yhdessä on maisteltu niin kirkollisia viinejä kuin oliiviöljyjä.

Kolmekymppinen aikoo jatkaa samaan malliin, nauttien viineistä ja yhdessäolosta.

”Jos seuramme olisi viini, se olisi tehty 200 rypälelajikkeesta. Ja vielä parempi, jos se olisi samppanjaa!”

Asiakaspalvelija: Christian Angelov

Christian Angelov

”Ravintolassa asiakkaalle pitäisi tulla ensimmäisen minuutin aikana fiilis, että hän on tärkein ihminen maailmassa – että hän tuntee itsensä tervetulleeksi ja paikan omakseen”, sanoo helsinkiläisravintola Elmin sommelier Christian Angelov.

Asiakkaan huomiointi on kiinni pienistä asioista. Kuten siitä, että ohjaa tutun asiakkaan vakiopöytään tai osaa tulkita, kaipaako seurue isännän seuraa vai omaa rauhaa. Angelov taitaa fiilisten lukemisen ja tilanteisiin mukautumisen suvereenisti.

”Hyvä palvelu ei ole kaikille samanlaista. On uskallettava heittäytyä ja oltava aidosti kiinnostunut asiakkaasta, silloin palvelu on oikeasti luontevaa.”

Asiakasta arvostava mutta tärkeilemätön palveluasenne on merkittävä osa Elmin välimerellistä ja kotoisaa tunnelmaa. Angelov kuvailee Kaivopuiston laidalla sijaitsevaa Elmiä ravintolaksi, johon voi tulla koska tahansa.

”Minulle on sama, syökö vieras menun vai pelkän pastan tai ostaako hän arvokkaan klassikkopullon vai lasillisen viiniä. Jokainen saa nauttia omalla tavallaan – tärkeintä on se, että nauttii.”

Kellarista löytyy Elmin arvojen mukaisesti paljon biodynaamisia tai luomuviinejä, niin klassiseen kuin kokeilevaan makuun.

”Minusta viini, joka toimii vain ruoan kanssa, ei ole hyvä viini. Pyrin löytämään listalle laadukkaita ja kohtuuhintaisia ruokaviinejä, jotka ovat nautittavia myös sellaisenaan.”

Välillä Angelovia huvittaa, että hänen oletetaan tietävän valtavasti viineistä.

”Vahvuuteni on se, että tunnen oman viinilistani ja osaan lukea ihmisiä. Yleensä se riittää asiakkaalle mieluisan viinin löytämiseen.”

Ravintola Elm, Puistokatu 4, Helsinki
restaurantelm.fi

Diversiteettiteko: Hannah Wines

”Valtamediaa seuratessa saattaa jäädä huomaamatta, että Suomen johtavat viiniasiantuntijat ja opettajat ovat itse asiassa naisia”, Anna Sukava kirjoittaa Hannahwines-blogissaan.

Sukavan mukaan viiniala näyttäytyy tasa-arvoisena, mutta yhdenvertaisuudelle on tilaa enemmän kuin ensisilmäyksellä näyttää.

Sukava on nostanut esiin suomalaisnaisia viinialalla jo kolmena vuonna heinäkuisella naistenviikolla. Vuonna 2021 hän esitteli suomalaisia viinintekijöitä, 2022 maahantuontiyritysten edustajia ja tänä vuonna asiantuntijoita. Sukavan haastattelut tutustuttavat kiehtovasti paitsi alalla toimiviin naisiin myös itse alaan.

hannahwines.fi

Viiniravintola: Bona Fide

Bona Fide

Tuulikaapissa roikkuvat punaruudulliset verhot ja ikkunalla seisoo kärpässienilamppu. Siellä täällä lojuvat lasihedelmät vaativat huomiota, eikä ovenkarmien kreikansininen sävy pyytele anteeksi. Helsingin Kruununhaassa sijaitsevan 24-paikkaisen Bona Fide -ravintolan sisustus kuvaa täydellisesti perustajiensa sielunmaisemaa. Siinä yhdistyvät rakkaus klassikoihin ja rohkeus itseilmaisuun.

Kokit Eeli Kaasinen ja Ilpo Vainonen uskaltavat luottaa raaka-aineisiin ja makujen yksinkertaisuuteen. Silti kaksikon annoksista löytyy usein jokin pieni juju tai hauska vinouma, joka erottaa ne raikkaasti perinteisistä esikuvistaan. Talviajan klassikko on suolainen tarte tatin, taivaallisen mehukas sipulipiiras, jonka karamellisoitunutta makeutta leikkaa tujaus vatkattua smetanaa.

Sommelier Johan Borgar on onnistunut luomaan Bona Fideen täysin ravintolan näköisen viinilistan: pienen mutta sitäkin persoonallisemman. Lyijykynällä kirjoitetusta mustasta viinivihkosta löytyy paitsi kiinnostavia oransseja ja hienoja natulöytöjä myös kohtuuhintaisia klassikoita ja pienten viinimaiden kuriositeetteja. Huolella ja taidolla valitut viinit tukevat saumattomasti talon simppeleitä ja oivaltavia annoksia.

Kaupungin paras hinta–laatu madaltaa viininystävien kynnystä arjesta nauttimiseen. Neljän ruokalajin illallismenu sisältää kasvis- tai kalapääruoan (41–44 euroa). Maltillinen hinnoittelu jatkuu euromääräiseen katteeseen perustuvassa viinilistassa, jossa pullon keskihinta pyörii 55–69 eurossa.

Bona Fide, Vironkatu 8, Helsinki
bonafide.fi

Sitaatti: ”T. Amiskundi”

Henkka Alen

Kokki, ravintoloitsija ja ruokakulttuurin puolestapuhuja Henri Alén allekirjoitti postauksensa amiskundina, kun hän kommentoi Helsingin Sanomien 13. syyskuuta julkaistua juttua ”Suomessa moni jää ammattikoulutuksen varaan”.

Amiskundi Alénin mielestä jutun otsikko dissasi ammattikoulutusta. Niinpä hän muistutti somessa, että yhteiskunta tarvitsee niin duunareita kuin akateemisesti koulutettuja – ja että kaikenlaista koulutusta on syytä arvostaa.

Instagramissa amiskundin postaus keräsi nopeasti lähes 16 000 tykkäystä. Postaukset paisuivat vilkkaaksi keskusteluksi, kuten Alénin kirjoituksilla on tapana, oli sitten kyse viinisuosituksista sieniherkuille, alkoholin etämyynnistä tai ravintolavarausten no show -ilmiöstä.

Instagram: @henkkaalen

“T: Amiskundi”

Tunnelma: Goose Pastabar

Goose

Helsingin Eerikinkadulle talvella 2020 auennut Goose Pastabar on muutamassa vuodessa sinnitellyt läpi koronasta, vesivahingosta ja putkiremontista. Siinä sivussa se on laajentanut tilojaan, hionut pastareseptit huippuunsa, monipuolistanut ruokatuotettaan ja muuttunut lounasta tarjoavasta korttelikuppilasta suosituksi iltaravintolaksi.

Yksi asia ei ole kuitenkaan matkan varrella muuttunut: Goosen untuvaisen lämmin tunnelma, joka kietoo vieraan syliinsä heti ovella. Hanhiperheen kohtaamiset ovat vilpittömiä, asiakaspalvelu välitöntä ja innostus tarttuvaa. Kun kodikas pöhinä kruunataan herkullisilla alkuruoilla, upeilla talon pastoilla ja mainioilla viineillä, illallisen jälkeen pää tuntuu pehmeältä kuin hanhen pylly.

Eikä Goosen kiva tunnelma rajoitu vain seinien sisälle. Ravintola pitää edelleen rohkeasti kiinni rennon kortteliravintolan identiteetistään eikä ota vastaan pöytävarauksia, mikä kerää suosituimpaan illallisaikaan vaikuttavan jonon hiljaiselle kadunpätkälle. Jonotuskulttuuri on kuitenkin osa Goosen viehätystä ja kansainvälistä tunnelmaa. Henkilökuntakin muistaa huomioida odottajat.

Jos pinna ei kestä pitkää jonotusta, paikalle kannattaa tepastella jo ennen ovien aukeamista ja varmistaa paikka ensimmäisestä kattauksesta. Iltavirkkujen pelastus on keittiön myöhäinen sulkemisaika. Yhdeksän pintaan Gooseen pääsee usein jo jonottamatta sisälle.

Goose Pastabar, Eerikinkatu 44, Helsinki
goosepastabar.com

Tviittaaja: Rikhard Sjöberg

”Jaahas, @ValviraAlkoholi’n #etämyynti-tutkintapyyntö etenee kuin Agatha Christien rikostarina. Valtionsyyttäjän 17.7. päivätyllä päätöksellä Tulli lopetti 1.8. taas yhden esitutkinnan. Alkuvuonna päättyi kaksi. Laskujeni mukaan jäljellä on enää viimeinen eli kymmenes keissi”, @RikhardSjoberg tviittasi 1. elokuuta X:ssä.

Rikhard Sjöberg seuraa sitkeästi alkoholin etämyynnin vapautumista Suomessa. Hän penkoo väsymättä lakipykäliä, tviittaa tiukasti ja ahkerasti, kyseenalaistaa toimintatapoja ja tökkii viranomaisia. Sjöberg on tehnyt valtavasti töitä viininmyynnin vapauttamiseksi, etämyynnin laillistamiseksi ja ylipäätään suomalaisen viinikulttuurin kehittämiseksi.

X: @RikhardSjoberg

Viininystävän cocktailbaari: Runar

Runar

Usein on valittava viinibaarin ja cocktailbaarin välillä – mutta on ihanaa, kun ei tarvitse! Helsingissä Hotel F6 -hotellin yhteydessä sijaitseva Runar on kaikkea muuta kuin perinteinen hotellibaari, ja sitä voisikin kutsua lähinnä baariksi, joka sattuu olemaan hotellin yhteydessä.

Monesti Suomen parhaaksi baariksi valittu Runar ei pyri tarjoamaan kaikille kaikkea, vaan panostaa kuratoituihin ja laadukkaisiin tuotteisiin. Viininystäviä se hellii cocktailien lisäksi natupainotteisella viinilistallaan, joka huomioi myös klassikoiden ystävät. Viinilista hemmottelee niin oranssiviineistä pitäviä kuin Juran klassisista chardonnaysta innostuvia. Piipahda ainakin kohtuullisen hintaisille after work -samppanjoille.

Bar Runar, Fabianinkatu 6, Helsinki
runar.fi

Alkoholiton: Muri Nuala 2021

Muri

Viinilehden raati on vuosien varrella maistellut alkoholittomia viinejä. Niiden taso on viime vuosina kehittynyt vauhdikkaasti, ja varsinkin tänä vuonna pöhinää raadissa on aiheuttanut tee- ja marjapohjaisia kuohuvia valmistava tanskalainen, vuonna 2020 perustettu Muri.

Murin taustajoukoista löytyy Empirical Spirits -tislaamossa tislaajana toiminut Murray Paterson ja maailman parhaaksi ravintolaksi palkitun ravintola Noman fermentointilaboratoriossa työskennellyt Ioakeim Goulidis. Muri ammentaa inspiraatiota pohjoismaisesta gastronomiasta ja vahvasta kööpenhaminalaisesta fermentointiosaamisesta. Raaka-aineissa laatu korvaa määrän: repertuaarista löytyy muun muassa viljeltyjä hiivoja, kefiirinsiemeniä ja leipäjuurta. Savustus, maitohappokäyminen ja viininvalmistuksestakin tuttu hiilihappokäyminen ovat Murin juomien valmistuksen kulmakiviä.

Monimuotoiset valmistustavat takaavat mielenkiintoisen ja kutkuttavan lopputuloksen. Lisäksi Murin alkoholittomat viinit ovat poikkeuksellisen viinillisiä. Muri Nuala 2021 vei raadin sydämen marjaisen raikkaalla ja aromaattisella makumaailmallaan. Seurustelun lisäksi siitä saa loistavan seuralaisen pizzalla ja pastalle.

Muri Nuala 2021, Muri, Tanska, Alko 908996, 27,79 €

Alkosta saatavilla on myös Muri Passing Clouds 2021.

Podcast: Henksun safka

Henksun safka

Mitä keittiössä puhutaan, kun asiakkaat eivät kuule?

Henksun Safka -podcast on rehellisen avoin podcast, jossa pitkän linjan keittiömestarit Pekka Terävä, Antti Vahtera ja Petteri Luoto sekä päätiskariksi nimetty Pauli Aalto-Setälä keskustelevat muun muassa ravintoloiden johtamiskulttuurista, murtavat keittiömyyttejä ja pähkäilevät ravintola-alan ja suomalaisen ruoan tulevaisuutta. Vakavampien aiheiden vastapainoksi nelikko muistelee pilke silmäkulmassa parhaita reissu- ja ruokamuistojaan ja fiilistelee ravintola-alan kehitystä.

Huippukokkien ruokatunnilla nauhoitettu podcast sopii kaikille ruokakulttuurin ja gastronomian ystäville. Kevyt ja ketterä keskustelu tempaa kuuntelijan mukaansa ja saa hörähtelemään keittäjien sisäpiirijutuille ja veteraanikokkien keskinäiselle naljailulle.

Henksun Safka, Spotify

Kotimainen tisle: Vermutti Original Formula

Vermutti

The Vermutti Company on espanjalaisen Raúl Partidan ja suomalaisen Antti Pitkäsen vuonna 2021 perustama tislaamo. Se yhdistää luontevasti pohjoismaiset raaka-aineet ja espanjalaisen vermutinvalmistuksen perinteet.

Kaksikon yhteistyöstä syntyi ensimmäinen kotimainen vermutti, Vermutti Original Formula, joka voitti heinäkuussa pronssia IWSC (International Wine and Spirits Competition) -kilpailussa Lontoossa. Suomalainen vermutti nousi kertaheitolla maailmankartalle.

Voittoisa tisle vie nauttijansa pohjoismaiseen metsään: sen uniikista makumaailmasta löytyy lakritsin ja kanelin lisäksi metsämarjojen, koivun ja kuusen aromeja. Vermutti on herkullista seurustelujuomana ja aperitiivina, tilkalla soodaa pidennettynä ja jäiden kanssa tarjoiltuna.

Vermutti Original Formula, The Vermutti Company, Suomi, Alko 935698, 29,89 € (0,5 l)

Tulokas: Le Coucou Vert

Coucou vert

Alkukesästä Helsingin Bulevardille avattu Le Coucou Vert -ravintola lennättää vieraansa mielikuvitusmatkalle Pariisin bistroihin. Irtiotto arjesta onnistuu matalalla kynnyksellä, ja autenttisen Ranska-fiiliksen saa halvemmalla kuin lennot Charles de Gaullelle.

Ranskalaista bistrokulttuuria ylistävä ravintola on onnistunut autenttisen ilmapiirin luomisessa niin sisustuk-sen, ranskalaisen keittiön klassikoiden kuin hienosti valittujen viinien osalta. Kolmen tai viiden ruokalajin menusta tai à la carte -listalta valituista annoksista pääsee nauttimaan ranskalaisten viinien kanssa – ja valinnanvaraa löytyy. Ruokalistalta on vaikea valita suosikkeja, sillä kaikki perinteiset bistroherkut houkuttelevat. Listalta löytyy muun muassa ankkaterriiniä, kateenkorvaa, etanoita, vasikanposkia ja guancialea.

Le Coucou Vert, Bulevardi 32, Helsinki
lecoucouvert.fi

Viinifestari: Flow Festival

Flow Festival Samuli Pentti

Helsingin Suvilahdessa järjestettävä Flow-festivaali ilahduttaa trendikkäiden ja herkullisten ruokien lisäksi myös juomavalikoimallaan. Näyttävistä asuista, urbaanista taiteesta ja omaleimaisesta musiikistaan tunnettu festivaali on kuuluisa myös juoma- ja ruokatarjonnastaan. Kekseliäisiin ruokakonsepteihin, vastuullisuuteen, paikallisuuteen ja vegaanisuuteen panostava festari on siis myös viininystävän tapahtuma.

Yli 40 ravintolan ja 20 baarin kattaus hemmottelee festarikävijää laadukkailla viineillä ja samppanjoilla, pienipanimo-oluilla ja cocktaileilla sekä alkoholittomilla juomilla. Olutkarsinoiden sijaan koko festari on anniskelualuetta. Juomatarjonnasta voi nauttia niin viihtyisässä Wine Gardenissa kuin tyylikkäässä Lansonin Champagne Loungessa, tai napata viinipullon pussicoolerissa mukaan ja tallustella pitkin festivaalialuetta tunnelmassa kelluen.

Flow Festival, Suvilahti, Helsinki
flowfestival.com

Kesäterassi: Turun Kirkkopuiston terassi

Kirkkopuiston terassi

Turun kirkkopuiston terassi on aisteja kutkuttava kesäkeidas keskellä Turun keskustaa. Lukuisat ravintolat huolehtivat laajan puistomaisen alueen tarjonnasta. Vuonna 2023 terassin ruoista ja juomista vastasivat Panza by Uvanuda, La Costa Bar, Yum Bao, Kakola Brewing Company, The Cow, Vinho ja kesäkahvila Otava. Kirkkopuistossa maistuvat niin pizzat, burgerit, tapakset kuin korealainen bibimbap. Street foodiin keskittyvän ruokatarjonnan kylkeen sopii kylmä pienpanimo-olut, lasillinen kuohuvaa tai raikas mocktail – natuviinejä ja kesäcocktaileja unohtamatta.

Kirkkopuiston terassilla keskieurooppalainen fiilis ja suomalainen kesäpäivä yhdistyvät Loikoile rennosti lehmusten varjossa tai nauti auringosta terassipöydän ääressä – tyyli on vapaa, sillä terassin tarjoiluista voi nauttia koko alueella.

Kirkkopuiston Terassi, Tuomiokirkonkatu 1, Turku
kirkkopuistonterassi.com

Viinivaikuttaja: Viinitollo

Viinitollo

Ei ole tyhmiä kysymyksiä. Varsinkaan sen jälkeen, kun Viinitollona tunnettu somepersoona ja tietokirjailija Maija Männistö avasi iinitietouden salat kaikentasoisille kuluttajille. Vuonna 2017 marraskuussa juustotarjottimen ja punaviinin ääressä kypsyi ajatus matalan kynnyksen viinitietouden tuomisesta kaikkien saataville.

Näin syntyi Viinitollon Instagram-tili, joka on vuosien varrella kartuttanut helposti samaistuttavaa, rentoa, hauskaa ja opettavaista sisältöä. Vuonna 2021 ilmestyi Viinitollon käsikirja, joka unohtaa vaikean viinipuheen ja keskittyy viihdyttävällä tavalla tekemään viineistä helposti lähestyttäviä.

”Viinitollo syntyi tunteesta, että kaikki viineistä tarjolla ollut sisältö oli turhan vakavaa ja hifistelevää. Teen edelleen töitä sen eteen, että viineistä olisi tarjolla samaistuttavaa, rentoa ja hauskaa sisältöä. Parasta on, että opin siinä sivussa koko ajan itsekin uutta!” Maija Männistö kertoo.

Pönöttelevät stigmat viinien ympärillä on edelleen arkipäivää, mutta Viinitollo tekee aktiivisesti työtä sen eteen, jotta viineistä voisi nauttia myös rennoin rantein ja uteliain mielin. Ei tarvitse nolostua, jos viinitermi hukkuu tai sokkotastingissä ei tunnista yhtäkään viiniä. Ihanaa tolloilua!

Instagram: @viinitollo

Cocktail: Negroni sbagliato

Negroni Sbagliato

House of the Dragon -sarjasta tuttu näyttelijä Emma D’Arcy paljasti alkuvuodesta tehdyssä haastattelussa lempicocktailinsa, negroni sbagliaton, ja somekansa hullaantui. Jokainen kotibaarimikko teki TikTokissa oman versionsa juomasta ja viraalicocktailin kysyntä kasvoi ravintoloissa.

Negroni sbagliato ei ole kuitenkaan uusi keksintö, vaan klassisen Negronin variaatio, jossa gini korvataan kuohuviinillä. Tarina kertoo, että Negronia kevyempi cocktail syntyi sattumalta, kun baarimestari nappasi käteensä vahingossa kuohuviinipullon ginipullon sijaan. Emma D’Arcyn versiossa kuohuu prosecco.

Negroni sbagliato

1 osa punaista vermuttia
1 osa Camparia
1 osa proseccoa
appelsiinia koristeeksi
jäitä

1. Mittaa vermutti ja Campari on the rocks -lasiin.
2. Lisää lasiin jäitä ja hämmennä viileäksi.
3. Lisää kylmä prosecco ja hämmennä kevyesti.
4. Koristele appelsiininkuorella tai -viipaleella.

Yhteisö: Bella Table

Bella Table

Bella Table -yhteisö on kolmen vuoden aikana paisunut kuin pullataikina kahdesta ruoan rakastajasta podcastiksi, ruokayhteisöksi ja somekansan rakkaaksi ruoanlaittokumppaniksi.

Toinen toistaan nerokkaampien ja herkullisempien reseptien lisäksi parivaljakko Kia Arpia ja Petra Wettenranta kehittää yhteisöllisyyttä omaleimaisesti uuteen suuntaan: järjestää ruokakaverihakuja, brunsseja ja yhteiskokkailuja. Bellojen kautta ruokafiilistelijät ovat löytäneet uusia kavereita ruoanlaittoiltoihin ja ravintoloihin. Ihanien mimmien elämänmakuiseen menoon on helppo samaistua.

Kevään ja kesän aikana Bella Table matkusti Valion kanssa yhteistyössä mummoturneella ympäri Suomea. Kaksikko vieraili mummojen luona utelemassa perinnereseptejä, kokkailemassa paikallisia herkkuja ja kuulemassa uskomattomia ruokatarinoita vuosikymmenten varrelta. Mummoturneen videoita katsellessa silmäkulmaan kirpoaa kyynel, sillä videoista välittyy aitous ja se, kuinka ruoka yhdistää ihmisiä.

Instagram: @bellatable
bellatable.fi
Bella Table -podcast Spotify

Viinibaari: Villit ja Viinit

Villit ja viinit

Tamperelainen Kajo-ravintolan kainalossa sijaitseva tunnelmallinen Villit ja Viinit -viinibaari ilahduttaa vieraita vähintään viikoittain vaihtuvilla viineillä. Printattua viinilistaa ei välttämättä löydy, mutta viineihin hurahtanut henkilökunta suosittelee valikoimasta vieraan fiilikseen sopivia viinejä. Repertuaaria löytyy aina vähintään 30 pullon verran, ja Villien ja Viinien viinifilosofiaan kuuluu, että niitä kaikkia voi tilata laseittain.

Painopiste on pienissä eurooppalaisissa tuottajissa, ja nautittavaa löytyy leikkisimmistä pullotteista konservatiivisempiin klassikoihin. Kokeilunhaluinen maistelee tarjonnasta kuorikontaktiviinejä ja sakea ja tilaa ruokalistalta sesongin mukaan umamirisottoa tai pikkelöidyillä punaherukoilla viimeisteltyä punajuuririsottoa. Tiivis ruokalista tarjoaa sesongin raaka-aineista loihdittuja purtavia, joissa kukoistaa lähialueiden raaka-aineiden tuoreus ja puhtaus sekä keittiön villit ideat.

Villit ja Viinit, Rautatienkatu 12, Tampere
villitjaviinit.fi

Pizzeria: Edvin Pizza Napoletana

Edvin

Espoon Kurttilassa sijaitseva vanha Korkkitehdas kätkee sisälleen napolilaispizzerian, jossa osuu moni asia nappiin: viihtyisä miljöö, välitön tunnelma, lämminhenkinen palvelu, monipuolinen ruokalista, ihanat maut, mahtavat pizzat ja niille sopivat viinit.

Rustiikki tehdasrakennus omenapuiden katveessa tarjoaa pizzaillalliselle mieleenpainuvat puitteet. Edvin Pizza Napoletana erottuu monien upeiden artesaanipizzerioiden joukosta myös runsaalla ruokatarjonnallaan: naposteluannoksillaan, antipastivalikoimallaan sekä hykerryttävällä jälkiruokalistallaan, joka tekee mieli hotkaista kokonaan läpi.

Herkullisia ovat talon hapanjuuritaikinasta leivotut napolilaispizzatkin. Niiden kekseliäät makuyhdistelmät ovat tarkkaan hiotut ja laadukkaat raaka-aineet nojaavat sesonkeihin.

Edvin Pizza Napoletanan uniikki miljöö ja usean ruokalajin kiireetön illallinen kohottavat pizzapäivän arjen yläpuolelle. Vierailusta jää kupliva olo pitkäksi aikaa.

Edvin Pizza Napoletana, Hans Westerlundintie 2, Espoo
edvinpizza.fi

Lue lisää

Viinilehden vuoden kokatuimmat reseptit 2023

19.12.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Sami Repo + Tyyli Juuli Hakkarainen

Viinilehden Vuoden valkoviini -kilpailu on ratkennut! Kilpailua dominoi yksi rypälelajike

05.09.2023 Viinilehden toimitus

Viinilehden suosituimmat reseptit 2022

16.01.2023 Anna-Kaisa Karppinen

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä