viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Espanjalaiset kuohuviinit cava ja corpinnat
Opi viineistä

Cava ja corpinnat – syväsukellus espanjalaisiin kuohuviineihin

23.08.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Espanja on tunnettu laadukkaista viineistään, ja varsinkin espanjalaiset kuohuviinit ovat erityisen arvostettuja ympäri maailmaa. Erityisesti cava ja corpinnat ovat ansainneet paikkansa maailmanlaajuisessa viinikartastossa, ja ne ovat nousseet suosituiksi vaihtoehdoiksi esimerkiksi proseccon, samppanjan ja crémantin rinnalle.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Mitä on cava? 

Cava on espanjalainen kuohuviinityyli, jonka juuret juontavat Penedésin alueelle Kataloniaan. Samppanjan tavoin, perinteisellä menetelmällä valmistettu kuohuviini valmistetaan yleensä Macabeo-, Xarel-lo- ja Parellada-rypäleistä, mutta muiden rypäleiden lisääminen sekoitukseen ei ole harvinaista.

Cavaa kypsytetään pulloissa vähintään yhdeksän kuukautta, jonka aikana viiniin kehittyy runsaasti hedelmäisyyttä ja raikkautta. Kuiva ja hapokas cava on ihanteellinen kumppani alkupaloille ja tapaksille.

Mitä on corpinnat?

Corpinnat on cavaa uudempi tulokas kuohuviinimaailmassa. Se syntyi Katalonian itsenäisten viinintuottajien yhteisössä, jotka halusivat luoda oman, tunnistettavan laatuluokituksen ja identiteetin cavan rinnalle. Nimi viittaa ”Penedèsin sydämeen”, viitaten alueen sydänmaan ainutlaatuiseen ilmastoon ja maaperään.

Samoin kun cava, corpinnat valmistetaan perinteisellä menetelmällä. Rikas ja moniulotteinen makumaailma vaihtelee raikkaasta ja hedelmäisestä voimakkaan mausteiseen ja paahteiseen.

Miten cava ja corpinnat eroavat muista kuohuviineistä?

Cava ja corpinnat eroavat esimerkiksi italialaisesta proseccosta, joka valmistetaan Charmat-menetelmällä suurissa säiliöissä. Ranskalainen crémant on taas yleisnimitys Ranskan eri alueilla valmistetuille perinteisellä menetelmällä valmistetuille kuohuviineille. Valmistustapa cavalla ja corpinnatilla on myös sama kuin samppanjalla, mutta valmistukseen käytetään eri rypäleitä. Lisäksi samppanjaa saa valmistaa ainoastaan Champagnen alueella Ranskassa.

Espanjalaiset kuohuviinit ja ruoka 

Espanjalaiset kuohuviinit ovat monipuolisia kumppaneita ruoalle. Niiden raikas hapokkuus ja monimuotoinen makumaailma tekevät niistä ihanteellisia valintoja esimerkiksi kalaruoille ja mereneläville. Espanjalaiset kuohuviinit toimivat erinomaisesti myös aperitiiveina ja seurustelujuomina.

Muita espanjalaisia kuohuviinejä

Espanja tarjoaa monipuolisen valikoiman kuohuviinejä tunnetuimpien cavan ja corpinnatin lisäksi. Espanjassa on monia eri viinialueita, jotka tuottavat ainutlaatuisia kuohuviinejä. Nämä viinit voivat vaihdella alueittain ja rypälelajikkeittain, mikä tekee Espanjan kuohuviinikentästä mielenkiintoisen ja monimuotoisen.

Metodo Tradicional

Yleisnimitys espanjalaisille kuohuviineille, jotka on valmistettu perinteisellä menetelmällä. Metodo Tradicional -kuohuviinejä tulee Espanjan eri alueilta ja niitä valmistetaan eri rypälelajikkeista.

Espumoso

Espumoso on yleisnimitys espanjalaisille kuohuviineille. Espumoso-kuohuviinit voidaan valmistaa käyttäen erilaisia valmistusmenetelmiä ja rypälelajikkeita. Useimmat espanjalaiset espumoso-kuohuviinit valmistetaan pääosin käyttämällä Metodo Tradicional – tai Charmat-menetelmää.

Albariño-kuohuviinit

Albariño on yksi Galician alueen tunnetuimmista rypäleistä. Vaikka siitä valmistetaan useimmiten valkoviiniä, raikas ja hapokkaan sitruksinen rypäle on erinomainen myös kuohuviinin valmistuksessa. Albariño-kuohuviinejä valmistetaan pääsääntöisesti perinteisellä menetelmällä. Ne ovat loistava esimerkki siitä, miten perinteinen valkoviinilajike voi tuoma oman säväyksensä kuohuviinien valikoimaan.

Lue lisää

Marjaisat kesäkuplat – TOP 5 roseekuohuvat

27.05.2024 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Viinilehden Vuoden kuohuviini ja Vuoden samppanja – poksauta nämä!

17.04.2024 Viinilehden toimitus

Kupliva kevät – pruuvissa neljä persoonallista pét natia

04.03.2024 Aino Tuomikoski

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä