viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Ateljé Sami Tallberg
Matkat

Ateljé Sami Tallberg: villiruokaelämyksiä Kemiönsaaressa

01.08.2023 Viinilehden toimitus + kuva Niclas Warius

Kemiönsaaressa sijaitseva Ateljé Sami Tallberg loihtii villiruokaelämyksiä kartanoympäristössä.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Kemiönsaaressa aistii heti sen, josta kokki Sami Tallberg ehti mainita jo etukäteen. Saariston luonto on niin jylhä ja voimakas, että se vaikuttaa terapeuttisesti.

Tallberg avasi bistro ja kahvila Ateljé Sami Tallbergin tänä keväänä Söderlångvikin kartanon vanhaan navettarakennukseen. Kartano on kustantaja, liikemies ja taidemesenaatti Amos Andersonin vanha kesäasunto, jossa voi ihailla myös italialaistyylistä puutarhaa ja tutustua vaihtuviin taidenäyttelyihin. Puodista voi ostaa esimerkiksi kartanon mehiläisten hunajaa.

Tallberg hurahti villiyrtteihin parikymmentä vuotta sitten Lontoossa. Sen jälkeen hän halusi hyödyntää myös Suomessa lähiluonnon raaka-aineita.

”Villiruoasta on tullut elämäntehtäväni. Suomalaisen ruokakulttuurin ydin on villissä luonnossa.”

Kemiönsaari on kasvien aarreaitta. Tallberg järjestää ryhmille villiyrttikursseja, jossa osallistujat keräävät pihapiirin kasveja ja valmistavat niistä ruokaa ravintolan keittiössä.

”Viritämme mielet avoimiksi villille vihreälle supermarketille. Käytännössä kurssi muuttaa loppuelämän, koska sen jälkeen ei enää katso lähiluontoa entisin silmin.”

Ravintolan menu on yhdistelmä saaristoluontoa ja Toscanaa. Kannattaa kokeilla esimerkiksi rentoa kolmen ruokalajin lounasta, joka huomioi erikoisruokavaliot. Luonteikas viinilista on suunniteltu villiruoalle.

Ravintolassa voi testata vaikkapa aromaattista mesiangervoa, joka kukkii heinäkuun alussa.

”Se on esimerkiksi mustikalle, vadelmalle ja omenalle match made in heaven eli todellinen avioliittopari. Samalla se tuo muistoja kesästä, sillä juuri mesiangervo keskikesän tuoksu. Parhaimmillaan se aktivoi lapsuusmuistoja. Nämä ovat aikamoisia elementtejä ruokailussa. Villiaineksia sisältävä ateria ei ole vain ruokaa – sillä on hoivaava vaikutus.”

Lue lisää

Turun saaristo: syö, juo & koe

27.06.2022 Viinilehden toimitus + kuvat ravintolat

Hurahda hortoiluun: villiyrttiretki keittiömestarin kanssa

25.05.2021 Elisa Ojala + kuvat Robert Seger

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä