viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
portugalilainen valkoviini
Pruuvi

Valkoinen grillikesä: pruuvissa portugalin valkoviinit

13.06.2023 Christina Suominen

Kesän grillihetkiin sopii punaviinien lisäksi loistavasti valkoviinit. Varsinkin portugalilaiset valkoviinit tuovat ruokapöytään uusia tuulia. Sommelier Christina Suominen pruuvasi kolme portugalin valkoista.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Pruuvaajana Christina Suominen

Christina Suominen, sommelier

Minä: Viihdyn ravintoloissa niin työssä kuin vapaa-ajalla. Ravintoloisssa on aina juhlafiilis. Nautin niiden pehmeistä matoista ja kristallin kimalluksesta, korkojen kopinasta ja astioiden kolinasta, viinikellarin viileydestä ja historian havinasta pullojen välissä.

Arvostan: Viini on minulle ruokajuoma. Kaihdan itsestäänselvyyksiä ja sääntöjä: uskon, että jokaiselle viinille löytyy sopiva ruokapari. Haluan tuoda esille alueita ja viinejä parrasvalojen varjosta. Arvostan tarinoita, kulttuuria ja historiaa viinien takana.

Pruuvasin: Portugali tarjoaa kesäpöytään kiinnostavia ja monikäyttöisiä valkoviinejä, joita löytyy mukavasti myös Alkon tilausvalikoimasta. Poiminnoissani painotin erityisesti jännittäviä alkuperäislajikkeita, jotka antavat myös kokkaamiseen uutta inspiraatiota.

3 x portugalilainen valkoviini

portugalilainen valkoviini

Aveleda Parcela do Roseiral 2020
Vinho Verde, Portugali, tilausvalikoima 917712, 29,98 €

”Öljyisen yrttinen alvarinho on klassista vinho verdeä runsaampi ja hintavampi viini, mutta se sopii upeasti grilliruokien ja muille kesäpöydän antimien seuraan. Panostamisen arvoinen yllättäjä!”

Ulkonäkö: Jo viinin vihreäsävytteinen, briljantti väri saa veden kielelle.

Tuoksu: Raikas tuoksu tuo mieleen kukkakedon, vihreän ruohon, apilat ja sormiin tarttuneet siankärsämön aromit.

Maku: Vihreän yrttisen viinin suutuntuma on runsaasta öljyisyydestään huolimatta pirskahteleva ja suuta kuivattava. Viini saa posket kihelmöimään ja sen maku säilyy suussa pitkään. Suuta supistava hapokkuus saa janoamaan uutta kulausta.

Ruoka: Tämä alvarinho toimii hienosti esimerkiksi grillatun siian ja kaalin kanssa. Makuyhdistelmän kruunaa pikkelöity fenkoli.

portugalilainen valkoviini

Quinta da Fonte Souto Florão Branco 2021
DOC Alentejo, Portugali, tilausvalikoima 904036, 18,98 €

”Kosiskeleva, puhdaspiirteinen ja herkkäluonteinen Arinton ja Verdelhon sekoitus. Mainio viini kesäisille vegeherkuille, kuten grillatulle juustolle tai kotimaisesta parsasta tai herneistä tehdylle risotolle.”

Ulkonäkö: Viini välkkyy lasissa kalpean keltaisena ja kirkkaana kuin aurinko.

Tuoksu: Hedelmäosastolle vievä tuoksu on keltaisten ja vihreiden hedelmien sävyttämä, siitä löytyy melonia, omenaa ja hunajaa. Kosiskelevassa tuoksussa on samanlaista herkkyyttä kuin auringon ensisäteissä sateen jälkeen.

Maku: Vaikka tuoksu lupaa makeutta, maku on kuiva ja puhdaspiirteinen. Siitä löytyy omenaista kirpeyttä ja vihreän omenan kuorta. Hedelmäinen hapokkuus tekee viinistä helposti nautittavan.

Ruoka: Kokeile vaikka grillattua juustoa tai kotimaisesta parsasta tai herneistä tehtyä risottoa. Varo kuitenkin hedelmiä, sillä ne voivat pelästyttää viinin ja paljastaa sen karvauden.

portugalilainen valkoviini

Pato & Wouters DNMC Bical Arinto 2021
DOC Bairrada, Portugali, tilausvalikoima 951725, 20,90 €

”Arinto- ja Bical-lajikkeista tehty viini on yhtä aikaa villi ja viehättävä. Intensiivinen ja runsas viini kestää myös aromikkaita ja etikkaisia kesäpöydän makuja, kuten sillin ja mummonkurkut.”

Ulkonäkö: Lasissa kauniin kultaisena välkkyvä viini lupaa paljon.

Tuoksu: Viinin tuoksu on runsas ja huumaava. Vaikeasti tavoiteltavasta aromimaailmasta löytyy ensimmäisenä mantelia. Kun viinin aromit pääsevät valloilleen, maussa korostuu sitruunan raikkaus. Tuoksusta löytyy myös sitruunamelissaa ja muita viljeltyjä yrttejä.

Maku: Viinin kipakassa ja kirpeässä maussa korostuu tuoksun tapaan sitruuna, joka saa kaverikseen limetin aromeja. Jälkimaku on pitkä ja intensiivinen.

Ruoka: Kokonaisena grillattu hauki tai haukipihvit sitruunalla maustettuna, kylkeen majoneesia ja mummonkurkkuja. Myös kesäpöydän silli kesyttää viinin lempeäksi, samoin aromikkaat salsat, mutta tulisia mausteita kannattaa välttää. Portugalissa viinin kanssa tuotaisiin pöytään rasvaisia leikkeleitä ja aromikkaita juustoja.

 

Lue lisää

Punaiset kesäviinit – pruuvissa neljä ranskalaista pinot noiria

10.06.2024 Christina Suominen

Viinilehden terassiopas 2024: 70 x kiehtova terassi

03.06.2024 Anna-Kaisa Karppinen

TOP 5: Raikkaat kevätviinit

06.03.2024 Anna-Kaisa Karppinen + Kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä