viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Praha viinibaari
Ravintolat

3 x Prahan viinibaari – tsekkiläisen natuviinin näyttämöt

22.05.2023 Teksti: Rami Pohjola Kuvat: ravintolat

Praha on kuin viinien karkkikauppa: jokaista herkkua tekee mieli maistaa. Sukelsimme kolmeen tunnelmalliseen tsekkiläiseen natuviinibaariin.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Maagisen kodikas Bokovka

Praha Viinibaari

Vilkkaan turistikatu Dlouhan varrella on huomaamaton porttikongi, joka johtaa kulkijan sisäpihalle kätketyn aarteen luo. Hämyisen lämmin kynttilänvalo ja ikkunanlautoja peittävät lampaantaljat luovat Bokovkaan taianomaisen, pysähtyneen tunnelman, johon voisi uppoutua tuntikausiksi. Omistajien tausta kuva- ja filmitaiteen parissa näkyy ilahduttavasti sisustuksen pienissä yksityiskohdissa.

Varsinaista viinilistaa baarissa ei ole. Joka päivä, henkilökunnan fiiliksen mukaan, avataan muutama pullo myös laseittain myyntiin. Älä kuitenkaan tyydy kiltisti päivän tarjontaan. Mitä enemmän osoitat kiinnostusta viineihin, sitä enemmän sinulle niistä kerrotaan ja sitä useampi pullo poksahtaa auki maisteltavaksi. Lasillinen (1 dl) viiniä maksaa 5–9 euroa. Pullohinnat lähtevät 16 eurosta ja mukaan ostetusta viinistä saa 25 prosentin alennuksen.

Tarjolla on upea kattaus natuviinejä paikallisilta tuottajilta: Jaroslav Osička, Tomáš Trejbal, Ota Ševčík, Jaroslav Springer, Richard Stávek, Ilias Vinery…

Täällä rakastetaan viinien lisäksi hyviä juustoja. Niille pyhitetystä kylmähuoneesta löytyy muun muassa samettisen kermaisia briejuustoja sekä Tête de Moinea, jonka saat lautasellesi täydellisiksi ruusukkeiksi höylättynä.

Toki muutakin pientä purtavaa on tarjolla. Leikkeleet, pikkelöidyt kasvikset, oliivit, popcornit ja ilahduttavan runsas sardiinivalikoima saavat aikaan spontaaneja onnen hihkaisuja, kun viinilasista löytyvä juoma osuu makuihin täydellisesti.

Hädän yllättäessä on edessä uusi seikkailu, sillä vessa sijaitsee yläkerrassa toimivan indie-elokuvateatterin tiloissa, jonne mennään ulkokautta. Varo kuitenkin eksymästä vieressä harjoittelevan paikallisen punkbändin tiloihin. Tai jos eksyt, ota omat oluet mukaan, saat ystäviä.

Bokovka, Dlouhá 37

Viiniseikkailijan Vinograf

Praha viinibaari

Muistatko sen tunteen, kun pääsit lapsena ensimmäistä kertaa karkkikauppaan? Tekisi mieli maistaa kaikkea, mutta tehtävä on mahdoton. Sama tilanne tulee eteen lämminhenkisessä Vinografissa. Ravintolamainen viinibaari on maanantaina alkuillasta lähes täynnä.

Sesonkien mukaan elävältä ruokalistalta löytyy niin baaripurtavaa (8–14 €) kuin pääruokakokoisia annoksia (13–20 €), kuten grillattua makrillia, ankkaa ja punaviinirisottoa. Raaka-aineita kunnioittavat annokset ovat tyylikkäitä ja taidolla tehtyjä.

Vinografin noin 700 viinin valikoimasta voi maistaa laseittain yli 40 erilaista viiniä (alkaen 5 €/dl). Sommelier Klára Langová kertoo listan elävän jatkuvasti ja näyttää silminnähden ilahtuneelta, kun asiakkaat osoittavat kiinnostusta tsekkiläisiä natuviinejä kohtaan. Palvelu on lämminhenkisen ammattitaitoista, ja henkilökunta haluaa asiakkaan löytävän viineihin saman rakkauden, jota he itse tuntevat.

Olemme jo maksaneet laskumme, kun Langová pöllähtää paikalle neljä pulloa kainalossaan: ”Näitä teidän on vielä pakko maistaa.” Ja toki me maistamme. Onhan paikan mottona open wine, open mind.

Vinograf, Senovážné Namesti 23

Tyylikkään trendikäs 0,75

Praha viinibaari

Vain parin ratikkapysäkin päässä Prahan vanhankaupungintimestä, joen pohjoispuolella, sijaitsee urbaani 0,75-viinibaari. Lo-fi musiikin biitti on pehmeä ja viinibaarin sisustus modernin tyylikäs: mustaa, kultaista spraymaalia ja puuta.

Viinibaarissa ei ole kiinteää viinilistaa. Sommelierin ja asiakkaan välinen kommunikointi ratkaisee, mitä viinejä saa milloinkin laseittain.

”Viinin pitää olla juotavaa ja hauskaa”, sanoo omistaja Daniel Tuháček ja kaataa lasiin lumoavaa pét natia. Se on valmistettu Milan Nestarecin uuden viinitarhan ensimmäisestä sadosta. Kyseessä on tarhablendi, jossa yhdistyy Neuburger-, Pinot Blanc-, Riesling-, Welschriesling- ja Veltliner-rypäleet.

Tuháček lukee asiakkaita taitavasti, joten viinivalinnat yllättävät iloisesti jokaisella kaadolla. Täällä voi eksyä omiin ajatuksiinsa lasillisen äärellä tai löytää itsensä upeasti opastetulta matkalta viinien maailmaan.

Heittäytyminen kannattaa, sillä hyllyiltä löytyy myös viinejä, joita ei muualta saa. Viinifiilistelylle paras hetki on alkuillasta. Etenkin viikonloppuisin musiikin tempo nousee iltaa kohti ja paikka täyttyy paikallisista juhlivista, trenditietoisista nuorista. Baarin kulmassa tyylikkäänä seisova viinintekijöiden suojelija, St. Urban -patsas, kuulemma kestää voipuneimmankin juhlijan halailun: ensimmäisen halin jälkeen se täytettiin 200 kilolla hiekkaa.

0,75 [Sedmička], Dukelských Hrdinů 14

Lue lisää

Oslon viinibaarit– 4 persoonallista helmeä

04.02.2023 Eeva Hakala

Hej Stockholm! 10 x viininrakastajan Tukholma

13.05.2022 Maija Männistö + kuvat ravintolat

Turku, minne mennä nyt? 6 x baari- ja herkkuvinkki kaupunkilomalle

09.12.2021 Elisa Ojala + Kuvat Visit Turku (Vesa Aaltonen), ravintolat ja Elisa Ojala

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä