viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Pruuvi

Pintaa syvemmältä – pruuvissa saksalaiset valkoviinit

18.04.2023 Antero Niemiaho + kuva ASI/HRVPROD

Sommelier Antero Niemiaho rakastaa klassisia viinejä ja löytää Saksasta kiinnostavan valkoisen tilanteeseen kuin tilanteeseen. Pruuviin hän poimi neljä lajikeviiniä vaativaan makuun.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Pruuvaajana Antero Niemiaho

Antero Niemiaho, sommelier

Minä: Työskentelen Ravintola Vinkkelin sommelierina. Sommelierkilpailut on minulle harrastus, jolla haluan haastaa itseäni. Pohjimmiltani olen kuitenkin viinin nautiskelija

Arvostan: Rakastan klassisia viinejä. Tasapainoiset ja ryhdikkäät viinit puhuttelevat minua. Lasiini valikoituu usein klassiselta viinialueelta tuleva, hyvin alkuperäänsä peilaava viini.

Pruuvasin: Saksalla on viinimaana vahva leima ja sen viinit jakavat usein mielipiteitä. Minua ovat aina kiehtoneet etenkin maan monipuoliset valkoviinit, joiden kirjosta löytyy täsmäpari mihin tahansa ruokaan ja tilanteeseen. Juuri tätä monimuotoisuutta halusin korostaa Alkon tilausvalikoimasta valitsemillani lajikeviineillä. Pruuvaamani nelikko tarjoaa kiinnostavia vaihtoehtoja myös vaativalle viiniharrastajalle.

4 x saksalainen valkoviini

saksalainen valkoviini

Winzerhof Stahl Scheurebe 2021
Franken, Saksa, tilausvalikoima 950352, 21,76 €

Scheurebe on Saksan vähemmän tunnettu lajike, jolla on yli satavuotinen historiaa. Tämä raikas ja kesäisen kukkea viini edustaa tyypillistä klassista scheurebea. Ottaisin viinin mukaan piknikille, vaikka sushin vierelle.”

Ulkonäkö: Kirkas, vaalea sitruunankeltainen väri, joka taittuu hieman vihreään.

Tuoksu: Puhdas ja aromaattinen. Tuoksussa päärynän, trooppisten hedelmien ja vaaleiden kukkien aromeja.

Maku: Kuivan ja kevyen valkoviinin intensiivinen maku seuraa tuoksun aromeja. Viinin runsas hapokkuus on jopa pirskahtelevaa. Jälkimaku on melko lyhyt mutta miellyttävän hedelmäinen.

saksalainen valkoviini

Kühling-Gillot Grauburgunder 2021
Rheinhessen, Saksa, tilausvalikoima 926496, 22,98 €

Grauer Burgunder tunnetaan myös nimillä Pinot Gris ja Pinot Grigio. Elegantti ja melko runsas viini on malliesimerkki tyylikkäästä tammikypsytyksestä. Sen seuraksi tekisin rustiikin nieriäannoksen perunalla ja kermaisella sienikastikkeella.”

Ulkonäkö: Kirkas, keskisyvä oljenkeltainen väri.

Tuoksu: Kohtalaisen intensiivinen tuoksu, josta löytyy keltaista omenaa ja appelsiininkuorta sekä pähkinäisiä vivahteita. Tuoksussa on myös hentoa tammista mausteisuutta.

Maku: Kuiva, keskitäyteläinen, pehmeä ja hennon kermainen viini, jota ryhdittää kohtalainen hapokkuus. Tuoksun aromeja seuraavassa maussa korostuu appelsiininkuoren katkeruus, ja hedelmäisyyden rinnalle nousee tasapainoinen, tammen tuoma paahteisuus

saksalainen valkoviini

Pflüger Blanc de Noir 2022
Pfalz, Saksa, tilausvalikoima 900457, 19,99 €

”Blanc de Noir on valkoviini, joka tehdään punaisista rypäleistä minimaalisella kuorikontaktilla. Tässä spätburgunderissa kiehtoo punaisten marjojen tuoksu, jota ei usein valkoviineistä löydä. Viini on parhaimmillaan salaattien seurassa.”

Ulkonäkö: Kirkas, keskisyvä oljen ja kuparin väri.

Tuoksu: Hennon intensiivinen tuoksu, jossa on punaisten omenoiden ja raakojen mansikoiden aromeja. Nuorekas ja hedelmäinen viini.

Maku: Kuiva ja kepeä. Keskipitkästä ja hedelmäisestä mausta löytyy punaista omenaa ja sitruksista raikkautta. Tasapainoinen ja kohtalaisen hapokas viini.

saksalainen valkoviini

Matthias Gaul Asselheim Chardonnay 2019
Pfalz, Saksa, tilausvalikoima 936026, 26,90 €

”Runsaat ja elegantisti tammitetut chardonnayt herättävät mielenkiintoni. Bourgognen lisäksi niitä löytyy Saksasta. Tämän viinin rinnalle grillaisin vaaleaa kalaa ja tarjoilisin lisukkeena valkopapupyreetä ja ruskeavoi-vinegrettiä.”

Ulkonäkö: Kirkas, kullankeltainen väri.

Tuoksu: Puhdas ja kohtalaisen intensiivinen. Tuoksusta löytyy keltaisen omenan ja kypsän sitruunan aromeja. Tammen tuoma paahteisuus ja mausteisuus ovat kauniisti läsnä etenkin vaniljaisuutena.

Maku: Kuivan, täyteläisen ja runsaan viinin maku on paahteinen ja hennon voinen. Siitä löytyy myös keltaista omenaa ja kypsää sitruunaa. Maltillinen hapokkuus korostaa viinin runsasta suutuntumaa. Lisäksi viinistä voi aistia hennot tammen tuomat tanniinit.

Lue lisää

TOP 5: Raikkaat kevätviinit

06.03.2024 Anna-Kaisa Karppinen + Kuva Shutterstock

Viinilehden Vuoden valkoviini on palkittu! Lumoava viini yllätti

04.03.2024 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Faktat haltuun: Pouilly-Fuissé ja Pouilly-Fumé

22.01.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä