viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Suomen paras sommelier - Best Sommelier of Finland
Ihmiset

Matkalla Suomen parhaaksi sommelieriksi

18.04.2023 Anna-Kaisa Karppinen

Jännitys tiivistyy, kun pian kilpaillaan Suomen parhaan sommelierin tittelistä. Miten kilpailijat valmistautuvat kisaan? Mikä heitä motivoi ja ajaa eteenpäin? Jututimme kilpailuun osallistuvia sommeliereja.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Kevään viinikisakausi huipentuu toukokuussa, kun sommelierien parhaimmisto mittelöi Best Sommelier of Finland -tittelistä. Semifinaalit käydään 21.5. ravintola Pastiksessa Helsingissä, ja voittaja ratkeaa finaalissa 22.5. Helsingin G Livelabissa. Finaalin yhteydessä jaetaan Star Wine List -palkinnot viinibaareille ja -ravintoloille.

Aino Tuomikoski

Aino Tuomikoski

Osallistun kilpailuun, koska minusta se on hyvä ja hauska keino ylläpitää ja kehittää omaa ammattitaitoa. Kilpailuissa tapaa myös uusia ihmisiä, ja tietysti pärjätessään hyvin pääsee myös osallistumaan kansainvälisiin kilpailuihin.

Kilpailussa minua motivoi itseni haastaminen ja uuden oppiminen: mahdollisuus päästä tekemään sommelierin työhön kuuluvia asioita, joita ei välttämättä pääse tekemään työarjessa.

Valmistaudun kilpailuun: Opiskelen parhaillaan WSET:n level 4 Diploma-tutkintoa, josta saa hyvää pohjatietoa kilpailun teoriakoetta varten ja pääsee maistamaan ja arvioimaan sokkona monia kymmeniä viinejä. Tämän ohella harjoittelen käytännön tehtäviä kotona ja töissä.

Vaikka en voittaisi kilpailua, tiedän saavani runsaasti kokemusta seuraavia kertoja varten! Ja tietysti opin uusia asioita.

Antero Niemiaho

Antero Niemiaho

Suurin syy osallistua kilpailuun on itseni haastaminen sommelierina ja tietenkin sitä kautta kehittyminen ammatissani. Kilpailut ovat myös hauska paikka tavata uusia ihmisiä, joilla on sama intohimo.

Kilpailussa minua motivoi itseni voittaminen. On ihan mahtava tunne, kun tietää tehneen parhaansa ja se kantaa hedelmää.

Valmistaudun kilpailuun monin eri tavoin. Teoriaosuuteen valmistaudun ihan klassisella opiskelulla viinikirjoista. Sen lisäksi luen viiniartikkeleita, jotta pysyn mukana muuttuvan viinimaailman uusimmissa tapahtumissa. Viinilistojen lukeminen on myös osa valmistautumistani, sillä usein kilpailuissa on jonkinlainen viinilistatehtävä. Lisäksi harjoittelen käytännön tehtäviä varten avaamalla pulloja ja tarjoilemalla niitä mielikuvitusvieraille, ja tätä tietenkin teen myös työssäni asiakkailleni. Sokkomaistamisessa on vain yksi tapa harjoitella: maistaminen. Kilpailun sokkoviinitehtävät ovat analyyttisiä, ja viinistä on kerrottava paljon usein hyvinkin lyhyessä ajassa.

Vaikka en voittaisi kilpailua, tiedän saavani paljon uutta oppia, ehkä uusia ystäviä ja varmasti upean kokemuksen.

Suurin vahvuuteni on varmasti se, että nautin kilpailuista, vaikka ne ovatkin jännittävä ja jokseenkin stressaaviakin kokemuksia. Silti nautinto ja usko omaan tekemiseen on päällimmäisenä.

Dmitrii Frolov

Dmitrii Frolov

I’m participating in the competition because sommelier contests are interesting for me for a few reasons. First of all your wine knowledges and skills will be updated – preparing for theory part, practicing blind and service keeps you in a professional fit. Also contests  are a great opportunity for networking and getting together with competitors and wine community.

I’m preparing myself in the competition by theory: using my Guildsomm subscription where lot of study guides and well made quizzes can be found. Also ASI’s new guidelines are very helpful. Blinds: we have a small group of sommeliers with whom I practice tasting and organoleptic description. Service: at work you always practice but contest is different – I need to be prepared to competition rules and timeframes.

If I don’t win the competition I will still plan to compete for that one or maybe the others. But most benefit is experience that you got passing through it.

My strengths in the competition is that I have some skills of participating in such events even internationally.

Heidi Martikainen

Heidi MartikainenOsallistun kilpailuun, koska haluan kehittää ammattitaitoani ja nautin kilpailemisesta ja sen tuomasta jännityksestä.

Kilpailussa minua motivoi uuden oppiminen ja kehittyminen.

Tulevaisuuden kilpailijoille haluaisin sanoa, että rohkeasti mukaan: jokainen kilpailu lisää kokemusta ja varmuutta kilpailemiseen.

Valmistaudun kilpailuun lukemalla, harjoittelemalla käytäntöä ja sokkomaisteluilla. Treeneissä saattaa usein olla mukana myös muita, jotka haluavat vain kehittää omaa osaamistaan, ja yhdessä on aina hauskempaa!

Vaikka en voittaisi kilpailua, toivon saavani kilpailusta uusia kokemuksia ja innostusta ensi vuodelle.

Vahvuuteni kilpailussa on rauhallisuus.

Eniten jännitän teoriaa. Olen luonteeltani hyvin rauhallinen ja usein ajankäyttö saattaa venähtää ja tulee kiire.

Huy Tran

Huy Tran

I’m participating in the competition because participating in a wine competition is not only a way to test my knowledge and abilities but also an opportunity to connect with like-minded professionals in the industry. It is a platform to showcase my skills and gain recognition for my passion for wine. Through such competitions I can receive feedback from experienced judges, which will undoubtedly help me to enhance my skills. In the wine industry networking is vital and a competition provides a unique opportunity to meet new people and expand my professional circle. I will get to know other wine enthusiasts, sommeliers, winemakers, and other professionals. Sharing ideas and knowledge with them will undoubtedly broaden my horizons and help me to learn new perspectives on wine.

In conclusion, challenging myself with wine study and participating in competitions is a significant step towards achieving my aspirations. I am confident that the combination of self-learning, research, practical experience, and competition will help me to gain the knowledge, skills, and recognition that I need to excel in the wine industry.

In the competition I’m motivated by learning new skills and taking on new challenges. The competition is the perfect opportunity to do just that. Not only does it allow me to broaden my knowledge and put my abilities to the test, but it also gives me the chance to up my service game.

With a variety of tasks to prepare for, I’ve been honing my skills and pushing myself to new heights. And let me tell you, it’s been a wild ride. From blind tastings to service simulations, I’ve been taking on everything the competition can throw at me. And I have to say, it’s been a blast.

But at the end of the day, it’s not just about the competition. It’s about the journey and the growth that comes with it. Every challenge I face and every skill I learn is an opportunity to become a better sommelier and a better person. So here I am, I am ready to take on whatever it throws my way with confidence and a healthy dose of humor.

My strength in the competition is the fact that my birthplace and upbringing in Vietnam, a country with a relatively short history of wine production, has given me a unique perspective on the world of wine. Although Vietnam is not known for its wine production, I believe that this background has given me a broader view of the entire wine industry. I understand that every wine or wine region has a unique story, and I appreciate the diversity and richness that the industry has to offer.

I believe that my passion for wine, combined with my customer-centric mindset and high adaptability, make me well-suited to excel in this industry. I am committed to providing exceptional service and ensuring that my customer has a pleasant experience. Whether it’s recommending the perfect wine pairing or helping a customer discover a new wine they will love, I will always approach each task with enthusiasm and a desire to exceed expectations.

Moreover, I believe that the skills and traits that I have developed throughout my life in Vietnam, such as resilience, resourcefulness, and adaptability, will serve me well in the wine industry. I am confident that I can bring a fresh perspective to the industry, and I am eager to learn from experienced professionals and grow alongside them.

I’m the most nervous about 

Attending a competition for the first time can be nerve-wracking, especially when facing a wide range of tasks from the judges. Despite my extensive preparation, there is always an element of unpredictability in any competition. However, I am confident in my ability to adapt and perform well under pressure.

To prepare myself, I have been diligently studying and following different competitions, such as the Best Sommelier competition in Paris. I have analyzed the tasks and challenges that contestants faced in previous years and have been working on enhancing my skills and knowledge to match these demands. Even with my preparations, I understand that anything can happen during the competition. For instance, contestants may be asked to perform tasks that are outside their comfort zone, such as acting as a restaurant manager or completing various challenges simultaneously. Nonetheless, I am prepared to take on any task that comes my way and will tackle them with enthusiasm and confidence.

I also recognize that there is always room for improvement, and I am eager to learn from any mistakes or shortcomings I may encounter during the competition. I am committed to using this experience as an opportunity to grow and enhance my skills, so that I can return even stronger for future contests.

Kelvin Tse

Kelvin Tse

Osallistun kilpailuun, koska haluan haastaa itseäni uusiin asioihin ja pitää kisaprofiiliani yllä.

Kilpailussa minua motivoivat uudet haasteet ja kisakollegat, joilta voin oppia jotain uutta, mitä en välttämättä itse tiedä.

Tulevaisuuden kilpailijoille haluaisin sanoa, että kannattaa kokeilla kilpailemista. Jos haluaisi kisata, mutta ei uskalla, niin kannattaa ajatella, ettei osallistumisessa ole mitään hävittävää.

Valmistaudun kilpailuun lukemalla ja harjoittelemalla käytäntöjä.

Vaikka en voittaisi kilpailua, toivon saavani kilpailusta lisää erilaisia kokemuksia ja uusia kisakollegoja.

Vahvuuteni kilpailussa on positiivinen mieli kaikkeen, ihan sama mikä tilanne on.

Eniten jännitän omaa suoritustani.

Taneli Lehtonen

Taneli Lehtonen

Osallistun kilpailuun koska haluan verkostoitua, löytyy uusia kontakteja alalta ja haastaa itseni muiden seurassa nähdäkseni. mikä on oma henkilökohtainen tilanteeni muihin kollegoihin nähden.

Kilpailussa minua motivoi ennen kaikkea uuden oppiminen ja vanhojen jo opittujen asioiden kertaaminen.

Tulevaisuuden kilpailijoille haluaisin sanoa että kilpaileminen kannattaa. Haluaisin haastaa jokaisen kilpailemaan jo pelkästään yhteisöllisyyden ja verkostoitumisen takia. Kilpailuissa voi aina oppia jotakin uutta juomista ja ruoista.

Valmistaudun kilpailuun lukemalla, tekemällä teknillisiä treenejä sekä harjoittelemalla sokkomaistamista kuvitteellisten viinien kanssa.

Vaikka en voittaisi kilpailua, toivon saavani kilpailusta hyvää kilpailuhenkeä ja samalla onnistumisia.

Vahvuuteni kilpailussa on pitkä historia työelämässä sekä kilpailuareenoilla.

Eniten jännitän mahdollisia epäonnistumisia, mutta sitä kautta odotan myöskin uuden oppimista ja itseni kehittämistä.

Andrey Sorokin

Osallistun kilpailuun, koska olen haaveillut osallistumisesta jo pitkään. En ole kuitenkaan aiemmin uskaltanut lähteä mukaan. Ennen kaikkea haluan haastaa itseäni ja omia viinitietotaitojani.

Kilpailussa minua motivoi omien viinitietotaitojeni kehittäminen.

Tulevaisuuden kilpailijoille haluaisin toivottaa kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä.

Valmistaudun kilpailuun opiskelemalla teoriaa kirjoista, lehdistä, artikkeleista, viiniarvosteluista ja viinintuottajatapaamisista. Käytännön valmistautumisessa maistelen viinejä ja teen viiniarvioita. Työpaikkani Carelia Brasserien yli 500 viinin lista toimii työvälineenäni. Lisäksi tutustun uusiin viinimaihin ja viinintuottajiin vapaa-ajallani.

Vaikka en voittaisi kilpailua, toivon saavani kilpailusta ennen kaikkea kokemusta kilpailuun valmistautumisesta ja kilpailemisesta.

Lue lisää

Vuoden tarjoilija -finalistit haastattelussa – kuka voittaa halutun tittelin?

06.10.2022 Anna-Kaisa Karppinen

Voita liput Vuoden Tarjoilija -finaalin kisaravintolaan!

19.09.2022 Viinilehden toimitus

Sommelierien pihistä vs. panosta -viinit kesään

25.05.2022 Maria Carvajal

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä