viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Smörrebröd
Ravintolat

5 x Kööpenhaminan smörrebrödit

17.04.2023 Annukka Oksanen + kuvat ravintolat

Evääksi, ripeäksi lounaaksi tai nautiskelua pitkän kaavan kautta. Elegantit, raikkaat, tuhdit ja kekseliäät tanskalaiset smörrebrödit taipuvat moneen. Viinilehden Kööpenhaminassa asuva toimituspäällikkö Annukka Oksanen esittelee viisi smörrebrödsuosikkiaan kotikaupungistaan.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Smörrebrödejä pystyy perusaterialla syömään yleensä kaksi tai kolme, mutta juhlalounailla rajana on taivas. Smörrebröd-etiketin mukaan leivät syödään niin, että ateria alkaa sillillä tai kalalla ylipäänsä. Sen jälkeen tulevat kasvis- ja lihaleivät kevyimmästä kohti raskaampia leipiä. Aterian lopuksi maistuvat juustoleivät ja ehkä vielä jokin jälkiruoka, jos maha antaa myöten.

Smörrebrödit ovat tyypillisesti lounasruokaa, mutta jotkut kööpenhaminalaisravintolat tarjoilevat niitä myös iltaisin. Pöytävaraus kannattaa tehdä, jos haluaa varmasti syömään johonkin tiettyyn paikkaan.

Smörrebrödien klassisia juomakumppaneita ovat olut ja akvaviittisnapsit. Monien leipien kumppaniksi sopii myös viini. Leipäravintoloiden tarjoilijat osaavat suositella smörrebrödeille juuri oikeita juomia. Juomista kannattaa jututtaa ravintolan väkeä siksikin, että monilla ravintoloilla on omat oluensa ja itse tehdyt akvaviitit.

Ibenin ihanuudet

Smörrebröd

Sitruunapallerot poksahtelevat suussa, kun chili ja tonnikala sulavat yhteen. Vielä häivähdys puolikuivattua tomaattia, rapeaa krassia ja pehmeänmakuista ruisleipää, niin nautinto on täydellinen. On onnenviikko, kun Ibens Smørrebrødin vaihtuvien leipien listalla on mausteinen tonnikala.

Monet kanta-asiakkaat hakevat Ibenin kotoisasta puodista leivät kotiin lounaaksi, mutta niitä voi nauttia myös paikan päällä. Tarjolla on tietysti myös olutta ja akvaviittisnapsejakin takeaway-annoksina.

Ibenin voi osuttaa reitille esimerkiksi keskustasta Pienelle merenneidolle kävellessä. Ibenin laatuleivissä koukuttaa niiden raaka-aineiden korkea laatu, kauneus ja tietysti maku.

Store Kongensgade 116 A

Klassinen smörrebröd Schønnemannissa

Smörrebröd Schønnemann

Vuonna 1877 perustettu Schønnemann on Kööpenhaminan tunnetuin smörrebröd-ravintola. Schønnemanniin ei kannata mennä pikasyömään, sillä se olisi hirveää haaskausta: ravintolan tunnelma ja herkut vaativat aikaa.

Smörrebrödit ovat sesonkiruokaa. Siksi Schønnemannissa pääsee keväällä nauttimaan leipää, jonka päällä komeilee keko keitettyä turskanmätiä ja remouladea. Tartar-leipiä listalla on kolme. Grönlantilaisista katkaravuista rakennetun rapupyramidin äärellä ymmärtää katkarapujen kauneuden. Vahvan suosituksen voi antaa myös punakampelaleivälle.

Jos Schønnemanniin mielii syömään joululounasta eli julefrokostia varaus on syytä tehdä mahdollisimman varhain eli jo keväällä.

Hauser Plads 6

Selman syleilyssä

Smörredröd Selma

Kuva: Visit Copenhagen

Selmassa pääsee maistamaan moderneja smörrebrödejä. Sitrussillileipä maustuu fenkolilla, mustapippurilla ja kefiirillä. Turskanmätileivän päällä on bergamottia ja naurista, grillattu juurisellerileipä saa sävyjä herkkutateista, pistaasista ja ome koshosta. Umamissa löytyy!

Selman leikittelevät leivät eivät kuitenkaan riko smörrebrödien perussääntöjä: rasvaisuus leikkautuu jollakin kirpakalla, päällisten rakenteiden täytyy vaihdella, eikä rapeutta saa unohtaa. Ja kaunista pitää olla.

Selmassa on tarjolla 12 hanaolutta. Viinilista painottuu naturalviineihin.

Rømersgade 20

Ah, Aamanns!

Smörrebröd Aamans

Kuva: Visit Copenhagen

Adam Aamann on se kokki, joka uudisti smörrebödit 2000-luvun alkuvuosina. Vanhanaikaisina ja raskaina pidetyistä leivistä tuli trendiruokaa, kun Aamann kevensi päällisiä, alkoi käyttää uusia raaka-aineita ja koristeli leipiään herkästi esimerkiksi keväisillä karhunlaukkakukilla.

Aamannin leivät ovat huippulaatua edelleen ja edelleen ne uudistuvat jatkuvasti. Ravintolaimperiumin paikoissa niitä voi syödä pitkän kaavan mukaan tai sitten hakea laatikollisen piknikevääksi Aamanns Deli & Takeawaysta. Vanha suositus myös Aamannin omille akvaviiteille ja oluille. Aamannilla on oma kotiinkuljetuspalvelu.

Deli & Takeaway, Øster Farimagsgade 10

Lentokentän smörrebrödit

Jos on päässyt käymään niin surkeasti, että smörrebrödit ovat jääneet maistamatta Kööpenhaminassa, pääsee niiden makuun vielä Kastrupin lentokentällä. Siellä on Hallernes Smørrebrød -ketjun filiaali.

Laadukkaista raaka-aineista tehtyjen leipien ketjun paikkoja on myös Magasin-tavaratalossa, Torvehallerne-kauppahalleissa ja Tivolissa.

Kevätleipäsuosikin päällä on perunoita, rasvankalanmätiä, punasipulia ja yrttejä. Kesäkaudella voi herkistyä punaviinimarjojen ja orvokein koristellun avokadoleivän äärellä.

Hallernes Smørrebrød on hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat syödä nopean lounaan.

Kastrupin lentokenttä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä