viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Madrid artikkelikuva
Matkat

Nautintojen Madrid

28.03.2023 Teksti: Hanna Jensen Kuvat: Hanna Jensenin reissualbumi, Timo Santala & Shutterstock

Toimittaja Hanna Jensen viettää osan vuodesta Madridissa. Nyt pääset pienelle kierrokselle Hannan lempipaikkoihin.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Pakkaa laukkuun lenkkarit, koska nyt kävellään. Madridia on mahdoton ottaa haltuun viikonloppumatkalla, eikä ole tarkoituskaan. Ensin on antauduttava elämän sykkeelle. Sitten on vaihdettava ruokarytmi: pieni aamiainen aikaisin, toinen aamiainen ennen puolta päivää, aperitiivi ennen lounasta, lounas kolmelta, huikopala ja toinen aperitiivi seitsemän maissa ja illallinen puoli yhdeksän. Näin olet Madridin energiassa samaan aikaan kuin muutkin ja saat viikonlopusta eniten irti.

Tapaksia ja vermuttia

Madrid Tapas

Madrid on kuin kokoelma pieniä kyliä, joilla on omat erityispiirteensä ja aukionsa. Suuntaa ensimmäisenä Las Letrasin kaupunginosassa eläväiselle Plaza Santa Analle, missä Hemingway ja Cervanteskin hengailivat aikoinaan. Syö tapaksia Cervecería Alemanassa (Plaza de Santa Ana 6): pimientos de padrón -paprikoita, pintxo de tortillan eli palasen perunamunakasta, tomaatti- ja tonnikalasalaattia, manchego-juustoa ja jamón bellota -kinkkua. Älä tilaa omaa alkuruokaa vaan jaa muutama annos seurueen kera. Myös jälkiruoat on tapana jakaa.

Kun olet päässyt vauhtiin, kävele rauhalliselle Plaza de la Pajan aukiolle, joka sijaitsee viereisessä boheemissa La Latinan kaupunginosassa. Kuvittele siellä 1300-luvun kaupankäynnin tohinaa. Nauti vaikka lasillinen Madridin kuuluisaa vermuttia, mielellään appelsiinin ja kanelin maustamana.

Piipahda pikkuruisessa Anglonan prinssin puutarhassa (Jardines del Príncipe de Anglona), joka on yksi harvoja 1700-luvun aristokraattien säilyneitä puutarhoja. Tähän puutarhaan saa mukaan myös vastahakoisen puutarhaihmisen, koska se on kävelty läpi kolmessa minuutissa.

Herkullista lohturuokaa

Madrid lohturuoka

Yksi mukavimmista aisteja ruokkivista kaupunginosista Madridissa on avarakatseinen ja moniarvoinen Chueca ja sen kyljessä pieni Justician alue, joka alkaa Santa Teresan aukiolta. Käy Chuecassa hämmästyttävässä Casa Terra -maustekaupassa (Calle de las Infantas 19) ostamassa vähintään za’ataria, sumakkia ja erilaisia pippureita. Suuntaa sen jälkeen Madridin toiseksi vanhimpaan tavernaan, Taberna la Carmencitaan (Calle de la Libertad 16), jossa ateria alkaa onnellisesti, kun tilaat kolmen tomaatin salaatin. Perinteisin kaakelein sisustettu ravintola, vuonna 1854 avattu ravintola on nähnyt paljon. Sotien aikaan madridilaiset piileskelivät ravintolan suljettujen ikkunaluukkujen suojissa. Ravintola tarjoaa kotiruokaa, joka on valmistettu parhaista mahdollisista raaka-aineista. Vaikka Madrid ei olekaan paella-aluetta, Carmencitassa kannattaa kokeilla kosteaa paellaa, paella caldosaa.

Hyvällä tavalla rähjäinen, mutta lämminhenkinen ja hyvin madridilainen ruokakokemus löytyy Barrutía y El 9 -ravintolasta (Justicia, Calle de Santa Teresa 9). Ravintolassa kannattaa varautua siihen, että omistaja istuu pöytään ottamaan vastaan tilausta mutta tekeekin sen lopulta itse. ”Ottaisimme tortilla de patatasia” voi siis saada vastaukseksi pään pudistuksen ja ”ei.”

Madridin sielu on ruokaa ja viiniä

Madrid

Madridissa on ymmärrettävä, että ruoka ja viini eli syöminen ja juominen ovat ohjelmanumeroita siinä missä museokäynti tai piipahdus hammamissakin. Sunnuntain tärkein tapahtuma on lounas, johon kuluu ainakin kolme tuntia. Lounaaseen siirrytään puoli kahden maissa aperitiivin kera ja siitä palaudutaan jälkiruoan ja sitä seuraavan sobremesan eli ruoan jälkeisen keskusteluhetken aikana joskus jopa noin puoli viiteen asti.

Jos Madridin-reissun tunkee täyteen ohjemaa eikä ruoalle ja juomalle jää aikaa, jää jotakin olennaista kaupungin sielusta kokematta.

Juomia tilatessa on hyvä tietää muutama paikalliskikka. Toisin kuin meille opetetaan, paikalliset eivät tilaa olutta pyytämällä cervezaa. Pyydä sen sijaan una caña, por favor, jos haluat pienen, parin desin kokoisen lasillisen. Jos haluat pullollisen, pyydä una botella (de cerveza). Tuopin tarpeessa ota una pinta. Alkoholittoman oluen saat pyytäessäsi cerveza sin alcohol. Alkoholiton olut saapuu yleensä pullossa.

Myös kahvista on hyvä tietää maan tavat. Americano vastaa suomalaista suodatinkahvia mutta on rakennettu espressosta ja kiehuvasta vedestä. Espanjalainen versio macchiatosta on cortado, eli espressovahvuinen kahvi, jossa on maitoa suhteessa kahviin paikasta riippuen joko kolmannes tai puolet. Maitokahvia halutessasi pyydä café con leche. Kasvimaitoja on hyvin tarjolla. Soijamaitoa saa, kun pyytää con leche de soja ja kauramaitoa leche de avena.

Hyvää perinneruokaa

Madrid perinneruokaa

Madridin kaltaisessa kaupungissa kilpaillaan usein siitä, missä on paras munakas, kroketit tai madridilainen perinneruoka cocido madrileño eli kikherneistä, vermisellistä, vihanneksista, keräkaalista ja erilaisista lihoista ja makkaroista valmistettu muhennos, joka syödään kolmessa erässä.

Monet paikalliset ovat sitä mieltä, että parhaat, perinteiset croquetasit saa Salamancan kaupunginosan Santerrassa (Calle General Pardiñas 56). Uppopaistettuja croquetaseja voi arvioida vasta kun on asunut Madridissa vuosia, ja Madridin kokoisessa kaupungissa parhaita lienee mahdoton valita. Mutta madridilaisten mielestä Santerran croquetasit olivat kermaisia ”ja hyviä”, kun sen sijaan torrenznozit eli pikkuruiset, pinnalta rapeat pekonipalat olivat heidän mielestään Santerrassa erityisen loistavia. Torreznoseja paikalliset tilaavat aperitiivien kanssa.

Turistirysiä ei Madridissa aina kannata vältellä. Jos sinulle sanotaan, että San Miguelin (Plaza de San Miguel) kauppahallissa eivät paikalliset käy, mene silti. Elämys on jo se, kun saa kävellä kauniissa rakennuksessa roseeviinilasi kädessä, ihailla mozzarellabaaria, juustoja ja äyriäisiä ja unohtaa hetkeksi ulkomaailman murheet. Madridissa saa nauttia siitä, että keskustassa on elämää ja madridilaiset hakeutuvat aina toistensa luo. Hetken tuntuu kuin olisimme lasillisella kaikki yhdessä.

Lue lisää

Herkkuloma Cadizissa

13.02.2024 Teksti Kalle Kirstilä Kuvat Robert Seger

Barcelona lasissa – Barcelonan viinibaarit ja -kaupat

31.08.2023 Teksti Paula Kultanen Ribas + kuvat Paula Kultanen Ribas ja ravintolat

Cava ja corpinnat – syväsukellus espanjalaisiin kuohuviineihin

23.08.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä