viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viini- ja ruokatrendit 2022
Ilmiöt

Viini- ja ruokatrendit 2022 – katsaus viime vuoden ilmiöihin

11.01.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Mitä vuosi 2022 toi viini- ja ruokarintamalle ja mistä viini- ja ruokapiireissä pöhistiin?

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Ruokakauppa kotiovellesi

Kaukana ovat ne ajat, kun ruokakauppatilaukset piti tilata useita päiviä ennakkoon. Pandemian vauhdittamat kotiinkuljetuspalvelut lupaavat ruokakauppatilaukset kotiovelle parhaimmillaan vartissa ja valikoimat kehittyvät jatkuvasti asiakastoiveiden pohjalta. Ruokakaupoissa hikoilu ja jonottaminen ovat so last season.

Viraalit somereseptit

Tallenna, jaa, inspiroidu. Tiktokissa ja Instagramissa viraalisti leviävät reseptit saavat sinut vaihtamaan illan ruokasuunnitelmia lennosta. Kokeile crunch wrapia, nappaa herkullisen mätidipin resepti tai innostu green goddess -salaatista.

Helpot tuunaukset ja arkiruoka

Viime vuonna itse kullekin kertyi hyllyyn erilaisia purkkeja ja purnukoita tuunaamaan helppoja arkiruokia. Pirkka Parhaiden haippitahnaksikin tituleerattu Rapea valkosipuli chili-seesamiöljyssä ja japanilainen Kewpie-majoneesi jäivät ansaitusti toimituksen jääkaappien vakiovarusteiksi aateloimaan lounasnuudelit, pastat ja padat.

Pizza – vuoden 2022 hapanjuurileipä

Hapanjuuri on tullut jäädäkseen. Leipien leipomisesta on siirrytty vuoden 2022 aikana pizzojen pyörittelyyn ja paistamiseen. Hapanjuuripizzat, kylmäkohotetut pizzat, puolivalmisteet ja valmispohjat ovat innostaneet kokonaisia yhteisöjä tarttumaan pizzalapioon.

Vastuullista viinittelyä

Vuonna 2022 ruoan lisäksi myös viineissä näkyi yhä vahvemmin vastuullisuus ja ekologisuus. Käytännössä nämä näkyivät hiilineutraaliutena, kevyinä tai kierrätettyinä viinipulloina, luomutuotantona ja vegaanisuutena – vähäalkoholisuutta ja alkoholittomuutta unohtamatta. Alkoholin käytön vähentäminen ja sober curious -ajattelu ohjasi juomistottumuksia ja ostokäyttäytymistä erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa. Kasvanut tietoisuus vastuullisuudesta ohjasi enemmän luomuviinien ja ympäristöystävällisten viinipakkausten pariin.

Arki on juhlaa

Miksi odottaa viikonloppuun kun elämä on nyt. Suurin osa elämästä on kuitenkin tavallista arkea – siksipä siihen panostaminen pienillä asioilla tuo kaivattua juhlan tuntua keskelle tavallista viikkoa arkikokkailuineen. Sitä parempaa viinipulloa ei tarvitse säästää seuraaviin syntymäpäiviin, vaan lasillisen voi nauttia hyvässä seurassa arkenakin soppalautasten äärellä. Valitse paremmin, juo vähemmän -mantra tuo viinin lähemmäs arkipäivää ja jokapäiväistä elämää.

Ikuinen roseekesä

Näkyykö loppua heleän vaaleanpunaisille ja pinkeille roseeviineille? Toistaiseksi ikuinen roseekesä porskuttaa ja roseeviinit ovat tulleet jäädäkseen. Tammikuusta joulukuuhun kestävä roseekesä tuo roseeviinit ruokapöytiin ja ympäri vuoden nautittaviksi. Kepeät provencelaiset alkavat hiukan väistyä ja makunystyrät kaipaavatkin nyt hiukan tuhdimpia ja voimakkaamman punasia roseeviinejä.

Keveyttä ilmassa

Vuoden 2022 historiallinen hetki koettiin Alkon myyntitilastoissa, joiden mukaan ensimmäisen kerran yli kahteenkymmeneen vuoteen valkoviinien myynti ylitti punaviinien myynnin. (20,7 milj. litraa vs. 20,4 milj. litraa). Ruokakentällä näkyvä keveyden ja terveellisyyden trendi vaikuttaa selkeästi myös viinivalintoihin. Ruoan kylkeen valitaan useammin keveitä valkoviinejä kuin tuhteja punaviinejä. Olisikohan myös punaisen lihan vähentyneellä käytöllä tekemistä asian kanssa?

Lue lisää

Kysyimme guruilta: talven yllättävä viini-ruokayhdistelmä

29.02.2024 Heidi Kleemola + Kuvat haastateltavat

Alkon uutuudet syysiltoihin

16.10.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Festareiden täydeltä viiniä – TOP 3 festareiden viinitarjonta

23.08.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuvat Festivaalit

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä