viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Viinilehti kestotilauksena nyt hintaan 119,90 € / vuosi

Tilaa

Tilaa Viinilehti kestotilauksena nyt hintaan 119,90 € / vuosi

Tilaa
Ihmiset

Viinihörhön matkassa – millaista on työ viinien parissa?

01.11.2022 Viinilehden toimitus

Viinilehden viiniasiantuntija ja viinihörhö Antti Rinta-Huumo seikkailee niin vuoden viinien sokkomaisteluissa kuin viinintekijöiden tapaamisissa. Tärkeä osa työtä on sopivien viini-ruokaparien valinta Viinilehden ruokakuvauksissa.

Miten valitset viinit Viinilehden resepteille?

“Viinilehdessä meillä on aina ollut periaate, että oikeasti testaamme ja maistamme kaikki ruokajuttujen viinisuosituksemme. Kun kokki lähettää minulle reseptit, mutustelen niitä mielessäni ja mietin, millainen viini ruoille saattaisi sopia.

Hankin ennen kuvauspäivää muutamia vaihtoehtoja ja saavun studiolle pullojen kanssa. Saan lautasen eteeni, maistan ehdokkaat ruoan kanssa, valitsen parhaiten sopivan ja pyrin avaamaan yhteensopivuuden perusteita. Ellei hyvää yhdistelmää löydy, vien ruokaa mukanani kipoissa ja maistelen uusien ehdokkaiden kanssa, kunnes herkullinen mätsi löytyy. Melko maukasta työntekoa!”

Mikä lehden ruoka-viiniyhdistelmistä on ollut oma suosikkisi?

“Herkullisen hankala kysymys! Olen ollut kaikkien näiden vuosien ajan etuoikeutettu, sillä olen saanut maistella maamme eturivin kokkien luomuksia. Huikeita yhdistelmiä on ollut paljon.

Viime vuosilta mieleeni muistuvat ainakin Arto Rastaan kampasimpukkatataki kurkun ja mausteisen soijakastikkeen kanssa, jonka kaverina oli Morillon Blanc by Jeff Carrel 2020 (Viinilehti 2/2022). Linnea Vihosen lohi-rapukeksit ja Bestheim Pinot Gris Premium Réserve 2018 (Viinilehti 9/2020) oli herkullinen yhdistelmä, kuten myös Alex Nurmen kuhaconfit, kukkakaalirisotto ja Geyerhof Stockwerk Grüner Veltliner 2017. Näissä kaikissa on mukana omia suosikkiraaka-aineitani. Meikäläinen kun on aika pitkälle kala-äyriäisheebo.”

Millä perusteella valitset annosten kanssa maistettavat viinit?

“Kun saan kokilta reseptit, mietin ensin ruoan ja viinin rakenteita. Tavoitteenani on löytää rakenteellisesti tasapainoisia yhdistelmiä. Seuraavaksi pähkäilen ruoan ja viinin aromimaailmoja. Löytyisikö ruoan aromeja toistava viini vai pitäisikö etsiä seuralainen, joka monipuolistaa aromimaailmaa? Nappaan yleensä kuvaussessioon eri perustein valittuja viinejä. Lopullinen suositus syntyy sitten maistamalla.”

Oletko itse kova kokki?

“Olen sellainen viikonloppukokkailija. Olen koulutukseltani kokki ja tykkään tehdä kotona ruokaa lauantaisin. Ruoka on lähellä sydäntäni. Ellen olisi päätynyt työskentelemään viinien kanssa, niin todennäköisesti pyörittäisin keittiön puolelta omaa ravintolaani.”

Mikä on kaikkien aikojen suosikkisi viini-ruokayhdistelmistä?

“Vaikea valita yhtä yksittäistä herkkuyhdistelmää. Viimeaikaisista omista kokkailuistani tulee mieleen runsaalla inkiväärillä ja korianterilla maustetut, paistetut tiikeriravun pyrstöt mehevän ohraton kanssa. Kyytipoikana meni ”hilikunmakkee” Barth Fructus Riesling. Nami nami ja huh huh!”

Mitä muuta haluaisit kertoa työstäsi viinihörhönä?

“Ruoka-viinipareihin liittyvän hörhöilyn tekee välillä haasteelliseksi se, että Alkon valikoima on niin pirstaloituneena eri myymälöihin. Kun mietin ruokien seurana kokeiltavia viinejä, alan selvittää, mistä myymälöistä niitä löytyy. Joskus käy niin, että esimerkiksi 12 viiniä hankkiakseni joudun käymään kahdeksassa eri myymälässä! Hörhöily on siis välillä todellista suhaamista paikasta toiseen. Herkulliset maistelut toki korvaavat kaiken vaivannäön.”

Lue lisää

Viini- ja ruokadiggari: lataa Suomen paras viinisovellus!

08.12.2021 Viinilehden toimitus

Äänestä suosikkisi Viinilehden Vuoden punaviiniksi ja Vuoden valkoviiniksi

14.10.2020 Viinilehden toimitus

Essi Avellan – Laadukas kuohuviini voittaa monesti halvan samppanjan

16.12.2019 Riikka Huotari + Kuva Outi Törmälä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä