viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Kova juusto
Juustot

Yhdistä syksyyn: 3 x kova juusto + viini

06.10.2022 Anna-Kaisa Karppinen

Juuston ja viinin yhdistäminen onnistuu parhaiten kun valitset tietylle juustolle sopivan viinin. Tässä kolme viinisuositusta kolmelle suolaiselle, kovalle juustolle.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Zamorano-juusto + espanjalainen mencia

Kova juusto ZamoranoKivenheiton päässä Portugalin rajasta sijaitseva espanjalainen Zamoran kaupunki on antanut nimensä zamorano-juustolle. Espanjassa tapaksina nautittavaa zamoranoa valmistetaan Castellana- ja Churra-rotuisten lampaiden maidosta. Juuston tunnistaa kiiltävästä pinnasta, minkä salaisuus on vihertävä oliiviöljy, jota hierotaan zamorano-juuston pintaan noin puoli vuotta kestävän kypsytyksen aikana.

Zamorano on mieto juusto, jonka maku on aavistuksen makea, miellyttävän pähkinäinen ja leikittelevän suolainen. Parita se Iberian Pinot Noiriksi tituleeratusta Mencia-rypäleestä valmistetulle punaviinille. Keskitäyteläinen ja miellyttävä hapokkuus tekee kypsän luumuisesta viinistä oivan parin miedolle lampaanmaitojuustolle.

Viinisuositus: Leo Martin Selección Mencía 2016, Alko 460697

Emmental + paahteinen chardonnay

Kova juusto emmental

Emmentalin nimi viittaa juuston kotiseutuun Emme-joen laaksoon, joka sijaitsee Bernin kantonissa Sveitsissä. Koska sveitsiläiset eivät ole suojanneet juustoa laeilla, voidaan sitä valmistaa myös alppimaan rajojen ulkopuolella.

Tiesitkö? Emmentalin pyöreät reiät syntyvät juuston kypsytyksen alkuvaiheessa, kun juustotahkojen sisään muodostuu hiilidioksidia. Kaasua syntyy, kun juustokellarin lämpötila pidetään hieman 20 asteen yläpuolella. Tämän niin kutsutun propionikäymisen aikana hiilidioksidi ei pääse karkaamaan tiiviin kuoren alta, vaan synnyttää emmentalin kolot.

Parita emmentalille ranskalaisissa tammitynnyreissä paahteisen luonteensa saanut chardonnay. Kullankeltaisen valkoviinin tuoksu on runsas ja avoin, siinä on tuoreen voin aromeja sekä trooppista hedelmäisyyttä. Katalonialainen, tamminen valkoviini sopii monien pitkään kypsyneiden kovien juustojen kaveriksi.

Viinisuositus: Avgvstvs Chardonnay 2019, Alko 901737

Cheddar + kabinett riesling

Kova juusto cheddar

Cheddar on Britannian tunnetuin ja tiettävästi yksi vanhimpia yhä valmistettavia juustoja. Cheddar on vaalea, kiinteä ja erittäin täyteläinen juusto, joka sopii runsaiden makujen ystäville. Juuston ainutlaatuisen maun salaisuus kätkeytyy valmistukseen, jolla on jopa oma nimi, cheddarointi. Englantilaiset eivät ole suojanneet cheddar-nimeä, joten sitä voidaan valmistaa missä vain.

Parita tuhdille cheddarille puolikuivaa, puolimakeaa tai makeaa valkoviiniä. Makean Moselin kabinett-rieslingin luonnollinen hapokkuus tekee juuston ja viinin yhdistelmästä tasapainoisen ja harmonisen. Lempeän makea riesling kesyttää suolaisen ja vankkarakenteisen cheddarin.

Viinisuositus: Schloss Lieser Brauneberger Juffer Riesling Kabinett 2020, Alko 953517

Lue lisää

Aitoa cheddaria Keski-Suomesta

20.02.2024 Teksti ja kuvat Ville Palonen

Joulun parhaat juustoviinit

05.12.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Juustojen rakastajille: 3 x sinihomejuusto + viini

19.10.2023 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä