viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viinipulloja hyllyssä
Alkoholipolitiikka

“Tullin tehovalvonta yhdenmukaistaa alkoholin verkkokauppaa”

14.10.2022 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Carsin-viinitilan Nea Berglund: ”On hyvä, että viranomaiset puuttuvat alkoholin pimeään myyntiin.”

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Verohallinto ja Tulli tehostavat alkoholin nettikaupan verovalvontaa marraskuusta 2022 lähtien. Verohallinto tiedotti asiasta keskiviikkona ja ilmoitti tehovalvonnan jatkuvan ainakin vuoden 2023 loppuun asti.

Ranskan Bordeaux’ssa sijaitsevan Carsin-viinitilan toimitusjohtaja ja viinintekijä Nea Berglund otti odotetun tiedon vastaan myönteisesti, jopa huojentuneena.

”Tehostettu verovalvonta on meille hieno uutinen – kuten muillekin viinien verkkokaupoille, jotka toimivat läpinäkyvästi ja viranomaisten ohjeiden mukaan. On vain hyvä, että viranomaiset puuttuvat vihdoin myös alkoholin pimeään myyntiin ja syynäävät niitäkin toimijoita, jotka eivät maksa veroja Suomeen. Yhteiset pelisäännöt laittavat alan toimijat samalle viivalle”, Nea kiittelee.

Verohallinto perustelee tehostettua valvontaa juuri valmisteverojen ohjaamisella Suomeen. Tiedotteen mukaan valtio menettää vuosittain noin 80–100 miljoonaa euroa verotuloja, koska kaikista ulkomaisista verkkokaupoista tilatusta alkoholista ei makseta Suomeen asianmukaisia veroja. Yhteisillä pelisäännöillä haetaan kilinää valtion kassaan.

Mikään ei muutu

Berglundin perheen yrityksissä toiminta jatkuu tehovalvonnan alla normaalisti. Carsin-viinitila on myynyt noin 25 vuoden ajan viiniä Alkoon sekä suomalaisille yrityksille ja yksityishenkilöille. Viinilehti Trading on Virossa toimiva viinien nettikauppaan erikoistunut yritys, joka toimii suomalaisille kuluttajille nimellä Viinikellari.com. Molemmat yritykset ovat aina maksaneet valmisteverot ja arvonlisäverot myymistään viineistä Suomen lain puitteissa.

”Meidän toimintaamme tehostettu valvonta ei vaikuta, sillä vakuutemme ovat kunnossa ja maksamme verot Suomeen. Jatkamme viinien etämyyntiä kuluttajille ja yrityksille entiseen tapaan”, Nea sanoo.

Verkkomyynnin lainsäädäntö ei niin ikään muutu. Etämyynnissä myyjä järjestää viinien kuljetuksen ostajalle, jolloin myyjä on vastuussa verojen maksamisesta ostajan kotimaassa – aivan kuten ennenkin. Jos taas viinien ostaja itse järjestää viinien kuljetuksen kotimaahansa, hän on vastuussa verojen maksamisesta. Tällöin puhutaan etäostamisesta.

”Me harjoitamme etämyyntiä ja huolehdimme tarkasti Suomen voimassa olevien lakien noudattamisesta. Teemme tilauksista tarvittavat veroilmoitukset ja maksamme tuotteista verot Suomeen. Verkkokauppojemme sivuilla näkyvät hinnat sisältävät niin arvolisäveron kuin valmisteverot, kuten alkoholiveron”, Nea muistuttaa.

Tullin toimintakaan ei muutu. Se on aina valvonut nettikaupasta tehtyjä ostoja. Tulli on voinut ennenkin ottaa haltuun tai pysäyttää tilauksia, joista ei ole tehty asianmukaisia ennakkoilmoituksia tai joiden veroja ei ole maksettu.

Samanlaista valvontaa Tulli jatkaa nyt, mutta tehostetusti. Valtiovarainministeriö on myöntänyt Verohallinnolle ja Tullille tehovalvontaan lähes kolmen miljoonan euron rahoituksen.

Alkoholin verkkomyynti kasvaa

Yksi syy tehostetulle valvonnalle lienee alkoholin verkkomyynnin kasvu. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan verkosta ostetun alkoholin tilausmäärät kasvoivat jo ennen koronaa, mutta pandemia vauhditti kehitystä. Vuonna 2021 alkoholijuomien ostaminen ulkomaisista verkkokaupoista lisääntyi 32 prosenttia verrattuna vuoteen 2020.

Samaan aikaan alkoholin kokonaiskulutus laski kolme prosenttia. Sitä selittää ainakin vuoden 2021 matkustajatuonti, joka väheni 48 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Myös Alkosta ostettiin vuonna 2021 neljä prosenttia vähemmän alkoholijuomia kuin vuotta aiemmin.

Vuonna 2021 Suomeen tilattiin ulkomaisista verkkokaupoista kaikkiaan 33 miljoonaa litraa alkoholijuomia, joista 19,5 miljoonaa litraa oli olutta. Viinin osuus oli 4,1 miljoonaa litraa.

”Suomessa etämyynnistä on tehty vaikeasti ymmärrettävä häkkyrä, joten ei ihme, että moni kuluttaja epäröi edelleen verkko-ostosten tekemistä. Se on sääli, sillä lailliset ja laadukkaat verkkokaupat laajentavat merkittävästi suomalaisten viiniharrastajien valikoimaa”, Nea sanoo.

Epäselvä ohjeistus hämmentää tilaajia

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton vuonna 2021 teettämän selvityksen mukaan kuluttajien tiedot alkoholijuominen verkkokaupan laillisuudesta ja verotuksesta ovat puutteellisia. Monet suomalaiset eivät tiedä, onko alkoholin tilaaminen verkosta edes laillista. Jopa puolet netistä juomia tilanneista kertoi, ettei ole huolehtinut tilattujen juomien verojen maksusta. Moni on jättänyt verot maksamatta tietämättömyyden tai informaation puutteen takia.

Jäljet johtavat sylttytehtaalle. Pääsyy tehostettuun valvontaan löytynee nimittäin viranomaisten omista, epäselvistä ohjeista ja niiden ristiriitaisista tulkinnoista, joiden vuoksi etämyyntiä on puitu suomalaismedioissa jo vuosia.

Samasta syystä Nea ja hänen isänsä Juha Berglund joutuivat viranomaisten tikunnokkaan syksyllä 2020, kun Valvira teki yritysten toiminnasta ja etämyynnin harjoittamisessa tutkintapyynnön. Asiaan saatiin lopullinen ja yksiselitteinen päätös keväällä 2022, kun syyttäjä päätti olla nostamatta syytteitä viiniyrittäjiä vastaan.

Huomionarvoista on, että esitutkinnassa ei tutkittu millään tavalla yritysten veronmaksua. Tullihan oli tietoinen siitä, että yhtiöt olivat huolehtineet kaikista verovelvoitteistaan. Verovalvonnan tehostuessa Berglundien rooli alan suunnannäyttäjänä vain vahvistuu.

”Me toimimme hyvänä esimerkkinä siitä, miten etämyynti hoidetaan ohjeiden mukaan ja laillisesti. Uskon myös, että verovalvonnan tehostuminen selventää vihdoin viranomaisten ohjeistuksia kuluttajien ja alan toimijoiden suuntaan. Eli parempaan suuntaan mennään koko ajan”, Nea Berglund toteaa.

Lisäinfo

Viinilehti kuuluu samaan konserniin Viinilehti Trading OU:n ja Decanter Oy:n kanssa.

Lue lisää aiheesta:

Viinilehden tiedote aiheesta

Viinien ostaminen netistä

Alkoholin etämyynti: Miten etenee keskustelu Suomessa?

Syyttäjä ei nosta syytteitä alkoholin etämyynnistä

Lue lisää

Melkein vapaata kauppaa – tullin tehovalvonta pähkinänkuoressa

01.07.2023 Teksti Venla Rossi + kuva Shutterstock

Viiniharrastajat turhautuvat viinien verkko-ostamisen hankaluuteen

28.02.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Alkoholipolitiikka: missä mennään vaalien alla?

27.02.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä