viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Tommi Tuominen
Ihmiset

Tommi Tuominen: “En ole mikään smoothie-mies”

14.10.2022 Maija Männistö + kuva Miikka Pirinen

Hyvän elämän resepti -juttusarjassa kysymme ravintola-alan vaikuttajilta heidän elämänsä tärkeimpiä ainesosia. Pitkien työpäivien vastapainoksi keittiömestari Tommi Tuominen tykkää mäiskiä padelia, pötköttää karvakaverin kanssa sohvalla tai varata lasketteluloman.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Kokki Tommi Tuominen on päättänyt pistää ennen korona-aikaa muhineet uudet ravintolaideat toistaiseksi jäihin ja keskittyä jo olemassa olevien ravintoloiden toiminnan kehittämiseen. Tuominen on ravintola Demon keittiömestari ja omistaja. Lisäksi hän on omistajana ravintola Groteskissa ja Finnjävelissä.

Meritoituneen keittiömestarin tunnetuimpiin saavutuksiin kuuluvat Michelin-tähdet ravintola Demolla ja Finnjävel Salongilla. Viime vuonna Tuominen sai lisäksi korkeimman mahdollisen tunnustuksen kollegoiltaan, kun muut maan keittiömestarit äänestivät hänet keskuudestaan Kokkien kokiksi. Kollegoiden tunnustus tuntuu arvokkaalta, ja meriitit ja maininnat ovat palkinto hyvin tehdystä työstä. Mistä Tuominen ammentaa energiaa ja intoa hyvään elämään?

Työ

”Olen siinä mielessä onnekkaassa asemassa, että teen työtä, jonka koen erittäin mielekkääksi. Se tuottaa hyvänolontunnetta ja saa minut tuntemaan itseni tarpeelliseksi. Saan työltäni paljon ja tykkään myös tehdä paljon töitä. Monen mielestä voin määritellä itseäni liiankin vahvasti työni kautta, mutta kyllä minä olen enemmän kokki kuin mitään muuta. Sunnuntait on pyhitetty vapaalle, mutta viikon kaikki muut päivät sujuvat enemmän tai vähemmän töiden parissa. Tehtyjä tunteja en sen kummemmin laske: työ ottaa sen minkä ottaa. Heräämisen jälkeen alkaa aina melko pian meilien läpikäyminen, siitä siirryn jossain vaiheessa keittiöön ja yömyöhällä kotiin.”

Urheilu

”Urheilu toimii vastapainona pitkille päiville ja työnteolle. Se tarjoaa myös sosiaalisen ympäristön. Pitämällä itseni hyvässä fyysisessä kunnossa mahdollistan sen, että pystyn tekemään kuormittavaa työtäni. Minulla on pitkän linjan kamppailulajitausta. Lajit ovat vaihdelleet, mutta jonkinlaista kamppailua olen harrastanut pikkupojasta lähtien. Laskettelu on myös minulle tärkeä laji, ja korona-aikana lajikirjoon ilmestyi lisäksi padel. Se oli niitä harvoja lajeja, joita pystyi sulkujen aikaan harrastamaan, ja siitä löytyikin henkireikä. Tykkään myös ulkomailla surffata, ja on joku silloin tällöin voinut nähdä minut salillakin.”

Sosiaaliset ympyrät

”Minulla on paljon kavereita ja muutama oikein hyvä ystävä. Parhaat ystäväni löytyvät siitä piiristä, jonka kanssa urheilen ja liikun yhdessä. Olen siinä mielessä poikkeuksellinen kokki, että kaikki ystäväni eivät ole ravintola-alalta, kuten alallamme pääsääntöisesti on tapana. Olen ihan tietoisesti hakeutunut eri piireihin, sillä koen vapauttavana, kun ihan jokainen tunti ei kulu ravintoloista ja kokkaamisesta puhuen. Se myös rikastuttaa elämää, kun on paljon kontakteja muista piireistä. Koska teen paljon töitä, ystävien ja perheen kanssa yhteen sovitettava aika on välillä vähissä. Juhlapyhinä kokoonnumme yhteen aina karvaisista perheenjäsenistä lähtien – syömme, juomme ja nauramme yhdessä. Korona-aikana suku on ollut kasassa aika tiiviisti, kun matkoille ei ole päässyt.”

Koirat

”Parhaimmillaan kotonani on ollut kolmekin koiraa samaan aikaan, mutta tällä hetkellä vain yksi: sekarotuinen Nani. Katsotaan josko jossain vaiheessa pääsisi taas laumaa kasvattamaan. Aikaisemmat koirani tykkäsivät juoksennellakin, mutta Nani on vähän huonompi lenkkeilijä. Se on sellainen mukavuusneuvos, josta saa ennemmin seuraa palloleikkeihin ja sohvalla pötköttelyyn.”

Hyvä ruoka ja juoma

”Vaikka teen pitkiä päiviä ruoan parissa, kuuluvat hyvä ruoka ja juoma luontevasti myös vapaa-aikaani. Olen jo kauan sitten ravintoloissa käydessäni siirtynyt nautiskelupuolelle. Joskus aikanaan nuorena ja nälkäisenä kokkina ruoan analysointi oli tärkeä osa ravintolakäyntejäni. Se kuitenkin vie ison osan nautintoa pois. Jos jotain aivan mullistavaa tulee nykyään vastaan, saatan tehdä pari muistiinpanoa, mutta niin käy enää harvoin. Ruoan tyylisuunnalla ei ole kauheasti väliä: kun se on tehty rakkaudella laadukkaista raaka-aineista, kaikki kotiruoasta fine diningiin käy.”

Matkustelu

”Hyvään elämääni kuuluu matkustelu, vaikka näin ei nykypäivänä oikein saisi sanoakaan, kun se ei kuulu kestävän kehityksen listalle – varsinkaan jos lentokone on matkustusvälineenä. Se on minulle kuitenkin iso henkireikä, ja yritän aina päästä lomilla käymään jossain. Kun yrityksiä alkaa olla paljon ja ne kaikki löytyvät Suomesta, töistä irti pääseminen kotikulmilla on aika vaikeaa. Pientä työpuuhaa on niin helppo lipsua tekemään lomallakin. Espanja on Euroopassa sellainen maa, jonne palaan kerta toisensa jälkeen. Ruokailmiöt siellä ovat Euroopan mielenkiintoisimpia, ja maa pysyy kiinnostavana eri alueineen. Aasia myös vetää minua puoleensa. Olen siellä asunutkin, kaipuu on aina takaisin.”

Terveys

”Terveys on iso asia elämässä. Onneksi mitään isompia remontteja ei ole tarvinnut tehdä. Kaikkeen ei kuitenkaan pysty itse vaikuttamaan esimerkiksi urheilulla, joten ei auta kuin koputella puuta, että pahimmat vitsaukset pysyisivät poissa. Yritän syödä monipuolisesti ja terveellisesti, mutta en ole mikään smoothie-mies. Saatan nauttia suosituksia enemmän eläinrasvaa ja suolaa, mutta se on se vaihtokauppa, jonka olen valmis tekemään. Mieluummin nautiskelen kuin juon pelkkää lehtikaalipirtelöä ja toivon saavani sillä kaksi lisävuotta.”

Autot

”Maalaispoikana autoilu ja autot ovat aina kuuluneet sielunmaisemaani. Nummelassa piti suorittaa ajokortti heti kun se oli mahdollista, muuten olisi naurettu puskaan. En tiedä, mikä autoilussa syvimmillään vetoaa, mutta se vaan tuo elämääni iloa. Itse ajan mukavalla, täyssähköisellä Audilla, jolla on tehojen puolesta kiva päästellä menemään. Tykkään siis myös ajamisesta – ainakin silloin, kun ei ole karavaanareita teiden tukkona. Joskus on tullut käytyä Euroopassakin autolla pyörimässä.”

Lue lisää

Tero Siltanen: ”Kaiken oppii yrittämällä, erehtymällä ja ahkeruudella”

14.02.2024 Teksti Paula Kultanen Ribas + Kuva Miikka Pirinen

Laura Styyra: ”Emännöinti on tapa osoittaa arvostusta ja rakkautta”

12.02.2024 Teksti Kati Kelola + kuva Sanna Lehto

Jean-François Galtat: ”Hyvä viini vetoaa tunteisiin”

12.02.2024 Teksti Paula Kultanen Ribas + kuva Miikka Pirinen

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä