viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Ranskalainen ravintola – Chez Janet
Ravintolat

Bonjour! Nämä ranskalaistyyliset ravintolat ja kahvilat houkuttelevat

20.09.2022 Anna-Kaisa Karppinen ja Heidi Kleemola + kuvat ravintolat

Ranskalaisia herkkuja, bistrotunnelmaa ja pariisilaistyylisiä kulmakuppiloita. Tervetuloa Ranskaan Suomessa!

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Chez Janet – kaunis kuin macaronleivos

Täydellistä macaronleivosta kannattaa etsiä Chez Janet-kahvilasta Helsingin Bulevardilla. Kahvilan herkut tulevat Maxim’silta, kuuluisalta pariisilaiselta macaronien valmistajalta.

”Jos tekisimme leivokset täällä, ne eivät maistuisi samalta kuin Ranskassa”, sanoo kahvilan omistaja Sam Dehkal.

Kahvilan suosituin macaronmaku on pistaasi. Pariisista kotoisin oleva Sam tunnistaa aidon macaronleivoksen. Siihen käytetään sisilialaista Avola-mantelia sekä oikeita hedelmiä ja marjoja.

Chez Janet

Sam matkusti aiemmin työssään ympäri maailmaa äitinsä kanssa. He haaveilivat avaavansa yhdessä kahvilan.

”Sitten äitini kuoli. Kahvilan perustamalla sain pidettyä hänet mukanani.”

Niin kahvilan miljöö kuin omistajan tyyli vievät Marie Antoinette -elokuvan tunnelmaan.

”Pukeudun niin kuin jokainen päivä olisi elämäni paras. Tarvitsemme elämäämme kauniita asioita, ja haluan kahvilani tuovan kauneutta ympärilleen.”

DeliDeli – ranskalainen herkkukauppa

Hakaniemen kauppahallista Helsingistä löytyy pieni ranskalainen puoti, jonka hyllyt notkuvat gourmet-tuotteita: pateita, öljyjä, etikoita, hilloja, kahveja ja makeita leivonnaisia. Erityisen tunnettu DeliDeli on laadukkaista ja palkituista oliiviöljyistään. Ranskalaisten herkkujen lisäksi kaupasta löytyy tuotteita Belgiasta, Tanskasta, Italiasta ja Espanjasta.

Kotikokkailuun saa viritettyä aidon ranskalaistunnelman vaikka ankankoivilla ja ankanmaksamoussella. Toimitus ihastui päätä pahkaa puodin Sauternes-hyytelöön.

Delideli

Pastis – klassikkoja ranskannälkäiselle

Bienvenue à Paris – tervetuloa Helsingin Champs-Élyséelle! Tunnelma Helsingin Pienellä Roobertinkadulla on kuin Riemukaaren kupeessa, etenkin ravintola Pastiksen nurkilla. Pienet terassipöydät kutsuvat ranskannälkäisiä ohikulkijoita pistäytymään lasilliselle roseeta tai nauttimaan illallista pitkän kaavan mukaan.

Pastiksen autenttinen maalaisranskalainen keittiö perustuu klassikoihin, joista pääsee nauttimaan niin lounaalla, -illallisella kuin lauantaibrunssilla. Kokemuksen viimeistelevät kortteliravintolan välitön tunnelma ja laadukas viinivalikoima.

Pastis

Chéri – pariisilaisen brasserien tunnelmaa

Helsingin Eteläesplanadilla sijaitseva Chéri imaisee moderniin pariisilaiseen brasserie-tunnelmaan.

Richard McCormickin ja Alex Niemisen perustamassa ravintolassa panostetaan tuoreisiin raaka-aineisiin ja kasviksiin, vastuullisuuteen ja visuaalisiin elämyksiin.

Erityisen tunnelmallinen Chéri on illan kynttilävalaistuksessa, ja yläkerran ikkunapöydästä avautuu upea näkymä Esplanadinpuistoon. Cocktailin voi nauttia flamingonvärisellä sohvalla tai ruusukuvioisella baarijakkaralla.

Cheri

Trendiravintola puhuttelee toimitusjohtaja Tony Konovalovin mukaan etenkin naisseurueita.

”Alakerrassa viihdytään alkuillasta, josta sitten siirrytään yläkertaan”, hän kertoo.

Kasvissyöjä voi poimia kolmen ruokalajin Chéri-menulta vaikka villisienitartarin, Périgordin tryffeleillä maustetun risoton ja omenaisen tarte tatinin.

Lisää ranskalaisia

Champagne bar Santé

Tamperelainen viinibaari Santé on erikoistunut samppanjoihin. Laseittain myytävien samppanjoiden listalta voi bongata uusia lempikuplivia.

4 vuodenaikaa

Tampereen kauppahallin bistrossa tarjoillaan aitoa ranskalaista aamiaista ja kenties kaupungin herkullisin ranskalaislounas. Yksi lounasklassikoista on kehuttu bouillabaisse.

Ranskalainen kyläkauppa

Ranskalainen kyläkauppa Vääksyssä tarjoilee alppikeittiön antimia ja myy ranskalaisia elintarvikkeita. Omistajat pyörittävät myös ranskalaista herkkukauppaa Helsingin Haagassa, kioskia Salonsaaressa Asikkalassa ja bretagnelaista lettubaaria Päijänteen kansallispuistossa. Tulossa on ranskalainen ravintola ja kauppa Nordsjön kartanoon Helsingin Vuosaareen.

Paulette

Paulette on periranskalainen kortteliravintola Helsingin Ullanlinnassa. Listalta löytyy klassista bistroruokaa: boullabaissea, tartaria, vasikkaa, juustoja, sitruunapiirasta. Lounaalla on tarjolla tietysti plat du jour.

Carelia

Perinteikäs ranskalaisbrasserie palvelee vanhassa apteekkimiljöössä Helsingin Töölössä. Talon klassikoita ovat tartarpihvi, entrecôte ja moules marinières eli sinisimpukat.

Bardot

Perinteistä ranskalaista ruokakulttuuria syleilevä Bardot on bistro-brasserie Helsingin keskustassa. Runsaalta listalta löytyy tuoreiden merenelävien lisäksi ranskalaisklassikoita, kuten etanoita, croque monsieur, merianturaa ja kateenkorvaa.

Murun viinibaari

Torstaisin helsinkiläisessä Murun viini­baarissa poksahtaa auki viikon erikoissamppanja, jota on lasimyynnissä niin kauan kuin tavaraa riittää. Keskiviikkoisin pidetään sokkotastingeja, perjantaisin avataan legendaarisia pulloja kellarin kätköistä ja lauantaisin pidetään tastingeja huippusommelierien johdolla.

Pompier Espa

Helsinkiläisen Pompier Espan rakkaus Ranskaan näkyy sekä lounastarjoiluissa että illan à la carte -listalla. Myös Albertinkadulla sijaitseva sisarravintola palvelee lounasaikaan. Psst! Pompier Espasta löytyy kaupungin hehkutetuin tarte tatin!

Kahvilat

Café Succès

Helsingin Ullanlinnaan vuonna 1957 avattu kahvila–leipomo tunnetaan etenkin isoista korvapuusteistaan. Myös sisarkahvila Café Esplanad on saanut vaikutteita Pariisista.

Gateau

Artesaanileipomo Gateausta voi napata mukaan ranskalaisilla resepteillä tehtyjä patonkeja, juureen leivottua leipää ja makeita herkkuja. Tuoksu johdattaa perille pääkaupunkiseudun puoteihin.

Belle Baguette

Helsingin Jätkäsaaressa asuvien ei tarvitse enää vaivautua aamiaisen tekoon, sillä keskelle kaupunginosaa avautunut kahvila tarjoaa herkullista aamiaista. Myös leipomoauton on nähty kurvailevan ympäri Helsinkiä.

Le Paris

Myös Katajanokka on saanut oman pienen palansa Pariisia. Aloita aamu Le Paris’n vastapaistetuilla croissanteilla ja päätä päivä suussasulaviin éclaireihin.

Parhaat croissantit

Teemu Aura

Helsinkiläisleipomon aamiaisklassikko leivotaan rakkaudella ja ajan kanssa. Yksinkertainen on kaunista: Teemun croissant ei tarvitse seurakseen kuin kupposen hyvää kahvia.

Le Grenier

Helsingin Meilahdessa sijaitsevaa leipomo-kahvilaa kutsutaan myös Pihlajatien Pariisiksi. Pariisilaisen Max-leipurin käsin leipomat croissantit ovat oikeaoppisen rapeita ja ilmavia.

Greenbake

Helsinkiläisen artesaanileipomon lehtevät croissantit leivotaan ranskalaisella sydämellä – ja ovat kuulemma parempia kuin Pariisissa! Uutuutena vegaaniset variaatiot.

Lue lisää

Faktat haltuun: Pouilly-Fuissé ja Pouilly-Fumé

22.01.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Syksyn sävyinen Rhône – pruuvissa rhônelaiset punaviinit

17.10.2023 Antero Niemiaho, Sommelier

Samettisen pehmeä brie ja 2 x viini

10.07.2023 Antti Uusitalo + kuva Laura Riihelä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä