viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Amanda Barnes
Ihmiset

Amanda Barnes – Argentiinan inspiroima viinikirjailija

12.09.2022 Teksti Ilkka Sirén + kuva Greg Funnell

Amanda Barnes halusi ruoka- ja matkailutoimittajaksi, mutta sitten tapahtui jotain. Hän päätyi vuosiksi Argentiinaan ja rakastui kiehtovaan mantereeseen ja sen viineihin. Rakkaudesta syntyi kirja.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Kun Amanda Barnes pakkasi laukkunsa kymmenen vuotta sitten kotonaan Englannissa ja lähti opintomatkalle Etelä-Amerikkaan, hän ei arvannut, että matka kestäisi vuosia. Mantereen viinit ja kulttuuri veivät kuitenkin mennessään. Tänä syksynä Amanda julkaisi harvinaislaatuisen tietokirjan The South America Wine Guide, joka on omistettu mantereen värikkäälle viinikulttuurille.

“Aloin tehdä toimittajan töitä jo 15-vuotiaana, aluksi kesätyönä ja viikonloppuisin. Olen aina tykännyt ruoasta ja rakastan matkustamista, joten kirjoittaminen näistä aihepiireistä kiinnosti minua. En kuitenkaan uskonut pystyväni vakavissani kirjoittamaan ruoasta, jos en tietäisi mitään viineistä. Huomasin pian, että viini pitää sisällään monia mielenkiintoisia asioita kuten ruoka, matkailu, kulttuuri, historia ja maantieto. Viini on kiehtonut minua siitä asti”, Amanda kertoo.

Tiedonjanoinen Amanda päätti muuttaa johonkin viinintuottajamaahan oppiakseen lisää aiheesta. Tosin viiniköynnökset kiemurtelivat hyvin lähelle häntä jo kotimaassa.

“Olen kotoisin maaseudulta, hyvin pienestä kylästä nimeltä Hampshire. On hassua, että samaan aikaan, kun itse aloin suunnitella muuttavani maasta jonnekin muualle oppiakseni viininteosta, viiniköynnöksiä alkoi ilmestyä kotikyläni tienoille. Ensimmäiset viinitarhat istuttiin sinne vuonna 2009 ja sen jälkeenhän Englanti on kokenut oman viinibuuminsa.”

Amanda ei kuitenkaan jäänyt katselemaan kotimaansa viininkasvatusta, vaan suuntasi Argentiinaan.

Jo yliopistossa kirjallisuustiedettä opiskellessaan hän oli kiinnostunut Latinalaisen Amerikan kirjallisuudesta. Opinnäytetyö käsitteli maagista realismia ja sen vertailua Homeroksen Odysseiaan.

Amanda Barnes book

“Olen aina ollut kiinnostunut Etelä-Amerikasta, rakastuin siihen alun perin musiikin ja kirjallisuuden kautta. Alkuperäinen suunnitelmani oli viettää kolme kuukautta Argentiinassa oppien viineistä, kolme kuukautta Perussa kirjoittaen ruoasta ja kolme kuukautta Kolumbiassa kirjoittaen matkailusta. Mutta lopulta kävi niin, etten koskaan jättänyt Argentiinaa tai sen viinejä”, Amanda naurahtaa.

”Paikalliset viinintekijät ja agronomit ottivat minut siipiensä alle hyvin varhaisessa vaiheessa. He opettivat minulle paljon viinistä ja niiden valmistuksesta. Olen jakanut oman viinimatkani heidän kanssaan kymmenen viime vuoden aikana. Vuodet ovat olleet jännittävää kasvun ja kehityksen aikaa koko Etelä-Amerikan viinialalle.”

Amandan mielestä Etelä-Amerikalla on poikkeuksellisen paljon potentiaalia viinialueena, sillä uusia viinitarhoja ja erilaisia rypälelajikkeita istutetaan jatkuvasti uusille alueille esimerkiksi Chilessä, Argentiinassa, Uruguayssa ja Brasiliassa.

“Etelä-Amerikka on iso, mutta se on myös viinialueiltaan uskomattoman monipuolinen. Aina kun vierailen eri viinialueilla, opin jotain uutta.”

Chileä ja Argentiinaa pidetään usein uusina viinimaina, vaikka niillä on värikäs ja pitkä viinihistoria.

”Etelä-Amerikassa on todella mittava ja kaunis perintö, mitä tulee vanhoihin viiniköynnöksiin ja tuotantotapoihin. Etelä-Chilessä on valmistettu viinitynnyreitä paikallisesta raulipuusta sekä käytetty tinajas-saviruukkuja satojen vuosien ajan. Perussa nämä viiniruukut kulkevat nimellä botijas. Myös monet vanhat rypälelajikkeet – kuten esimerkiksi Criolla Chica, Criolla Grande ja País – osuvat hyvin kansainväliseen raikkaustrendiin, minkä lisäksi ne tarjoavat täysin uudenlaisia makuelämyksiä viininystäville. Kaikki tämä viinihistoria yhdistettynä eteläamerikkalaisten viinien nousuun tekee tästä maailman kolkasta hyvin mielenkiintoisen.”

Amandalla on monta lempialuetta Etelä-Amerikassa, mutta yksi on ylitse muiden.

“Valle de Ucon maisema on tyrmäävän upea, sillä se sijaitsee aivan Andien juurella.”

Hän pitää erityisesti myös Uruguayn viinialueista.

”Ihmiset ovat siellä todella mukavia ja ennakkoluulottomia, ja viinitilat pieniä ja intiimejä. Siellä on myös paljon pihviä ja Tannat-punaviiniä”, Amanda hymähtää.

Amanda julkaisi The South America Wine Guide -kirjansa omakustanteena.

”Kesti noin kaksi vuotta suunnitella, kirjoittaa ja editoida tämä kirja. Halusin olla mukana koko prosessissa ja halusin täydellisen luovan vapauden, joten päätin julkaista sen itse.”

Amanda majailee tällä hetkellä koronapandemian takia kotimaassaan Englannissa, jossa häntä pitävät kiireisenä paitsi kirjoitustyöt myös Master of Wine -opinnot. Paikoilleen hän ei ole kuitenkaan jäämässä.

”Vallitsevan tilanteen takia en pääse tällä hetkellä takaisin Argentiinaan, mutta kun matkustaminen tästä helpottuu, palaan sinne. Olen jo alkanut suunnitella ja työstää uutta painosta kirjastani.”

Kirjan voi hankkia täältä.

Lue lisää

4 x ruoka- ja viinipodcast

16.05.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Viini- ja ruokatrendit 2022 – katsaus viime vuoden ilmiöihin

11.01.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Vuoden herkullisin viini- ja ruokatapahtuma on täällä!

15.09.2022 Viinilehden toimitus

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä