viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Opi viineistä

Haluttu ja herkullinen Grenache – uuden sukupolven Pinot Noir

19.08.2022 Kalle Naatula

Harva lajike on nostattanut viime aikoina eurooppalaisten grenachien kaltaista innostusta.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Grenache-rypäleitä käytettiin pitkään vai punaisiin ja pinkkeihin sekoiteviineihin, mutta viime vuosina uuden aallon nuoret viinintekijät ovat heränneet Grenachen potentiaaliin ja panostaneet lajikkeeseen isolla kädellä.

Grenachea ei suotta kutsuta “uudeksi Pinot Noiriksi”, sillä rypäleet jakavat suosionsa lisäksi liudan ominaisuuksia. Parhaimmillaan Grenache on silkkisen pehmeä, eloisan hapokas, aromeiltaan hersyvän marjaisa, mausteinen, kukkainen ja yrttinen – sanalla sanoen hienostunut.

Komeinta kultakautta Grenache elää Espanjan viinialueiden vanhoissa köynnöksissä. Ohittamattomia ovat Prioratin rotevammat viinit sekä soljuvat ja primäärit Sierra de Gredosin versiot. Kenties Priorat herätti Espanjan Garnacha-innon, mutta herkempi Gredos tarraa tiukasti nykypäivään. Valitsemani Maku haltuun -viini avaa asian upealla hinta-laatusuhteellaan.

Ranskassa Grenache loistaa Rhônen laakson sekä Languedoc-Roussillonin puna- ja roseeviineissä. Eikä sovi sivuuttaa makeita väkevöityjä Grenache-viinejä, joista tunnetuin lienee Roussillonin vins doux naturels -nektari Banyuls.

Erityismaininnan ansaitsee Rhônen laaksosta Châteauneuf-du-Papesta tuleva legendaarinen Château Rayas ja myös tämän kakkosviini Pignan. Nämä grenachet voivat olla käänteentekeviä, kuten aikanaan allekirjoittaneelle.

Synonyymit

Punainen Grenache tottelee montaa nimeä: Grenache Noir (Ranska ja Uusi maailma), Garnacha- sekä Garnatxa-Tinta tai -Negra (Espanja ja Katalonia) tai Cannonau (Sardinia, Italia).

Tiesitkö?

Miltei 90 prosenttia maailman Grenache Noir -istutuksista kasvaa Ranskassa ja Espanjassa.

Maku haltuun 

Comando G La Bruja de Rozas 2019

Sierra de Gredos, Espanja, Tilausvalikoima 920322, 29,51 €

Grenache

Viini on Comando G -kaveruskaksikon taidonnäyte Sierra de Gredosin vuoristosta. Liki kilometrissä kasvavien, yli 60-vuotiaiden Garnacha-köynnösten rypäleistä tehty naturalviini on valmistettu biodynaamisesti. Elegantti ja eloisa, suutuntumaltaan silkkinen viini tulvii balsamicomansikkaa, karhunvatukkaa, pippurisuutta sekä kuivattuja kukkia ja yrttejä.

Ruoka: Monikäyttöinen! Nauti vaikka grillattujen karitsankareiden tai entrecôten ja salsa verden kanssa. Tarjoile viilennettynä.

Lue lisää

Järjestä burger-bileet!

Kaupallinen yhteistyö

19.02.2024 Viinilehden toimitus

Ihanasti shiraz

Kaupallinen yhteistyö

07.12.2023 Teksti Sanna Kissakangas

Tässä on vuoden paras punaviini! Viinilehden Vuoden punaviini on valittu

28.11.2023 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä