viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Keski-Suomi
Matkat

Kotimaan ytimessä: kesämatka Suomen keskipisteeseen

04.07.2022 Teksti ja kuvat Ville Palonen

Kesämatka kohti Suomen keskipistettä on elämys kaikille aisteille. Kulttuuria, historiaa, aarniometsää ja gastronomiaa – tervetuloa Suomen ytimeen!

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Suomen keskiosat voi kiertää kätevästi ajamalla Nelostietä ylös ja Viitostietä alas. Kesämatkalla kannattaa kuitenkin poiketa myös pääväyliltä, sillä kaikki kiinnostavimmat paikat eivät sijaitse moottoritien varrella. Matkalla maistellaan teetä sommelierin opastuksella, yövytään Alvar Aallon suunnittelemassa kunnantalossa ja poiketaan psykedeelisimmässä kirkossa.

Teetä viinilaseista

Keski-Suomi - Teahouse of Wehmais

”Suomessa verrataan yleensä teetä ja kahvia, mutta itse vertaan teetä mieluummin viiniin. Niiden makumaailmoissa on paljon samaa”, sanoo teesommelier Anna Grotenfelt-Paunonen.

Grotenfelt-Paunonen perusti TeaHouse of Wehmais -teehuoneen Juvalle vuonna 2010. Wehmaan kartanon entiseen tallirakennukseen kunnostettu englantilainen teehuone muuttui vuonna 2020 teehuone–bistroksi, jossa vannotaan laadukkaan lähiruoan nimeen.

Ravintolan keittiömestari on suunnitellut kolmen viikon välein vaihtuvan menun sen mukaan, mitä raaka-aineita saa juvalaisilta tuottajilta. Grotenfelt-Paunosen sisko hoitaa sukutilaa Wehmaan kartanoa, joka kasvattaa maitokarjaa. Juvalainen mallaspossu on lihotettu lähialueen panimoiden mäskillä. Myös luomuvihannekset, kuten juuriselleri, punajuuri ja kurpitsa, ovat lähitiloilta. Paikallinen metsästäjä valmistaa savulihaa ja pastramia. Leipä leivotaan itse ja sen kanssa tarjoillaan – kuinkas muuten – teellä maustettua voita

TeaHouse of Wehmaisin menuihin on valittu ruokajuomat yli sadan teen listalta. Vielä elämyksellisempi vaihtoehto on ohjattu teenmaistelu, jossa ruokalistaa mukaileviin pikkuannoksiin paritetaan sopivia teelaatuja. ”Meillä ruoan kanssa tarjoiltava tee kaadetaan aina viinilaseihin, sillä parhaiten eri vivahteet löytää kädenlämpöisestä teestä”, Grotenfelt-Paunonen kertoo.

Intialaisen Assam-teen maltaisuus toimii kermaisen savukurpitsakeiton kanssa, ja mallaspossun päällä ihastuttaa uuniomenalla maustetusta vihreästä teestä valmistettu kirpeä hyytelö. Vielä yllättävämpi makupari on vadelmakastikkeella ja pihlajanmarjapyreellä tarjottu peuran filee, jonka kaveriksi lasiin kaadetaan kermatoffeella maustettua mustaa teetä. ”Maustetut teet sopivat ruoan kanssa parittamiseen. Perinteisessä maistelussa taas tarjotaan puhtaita teelaatuja, vaikka löytyyhän niistäkin hedelmäisiä vivahteita kuten kiiviä, persikkaa ja nektariinia.”

Edistyneemmille teenjuojille on tarjolla erilaisia teemamaisteluja, joissa teetä paritetaan esimerkiksi suklaan ja juustojen kanssa. ”Juustoille tee toimii jopa paremmin kuin viini, koska lämmin juoma nostaa juustoista esiin aivan uuden ulottuvuuden.”

Herkuttelua Jyväskylässä 

Keski-Suomi - Pöllöwaari

”Fine dining on tulossa vähitellen taas muotiin”, ennustaa ravintolapäällikkö Ulla Häkkinen. Yli 30 vuotta toiminut Pöllöwaari on yksi Jyväskylän tasokkaimpia ruokaravintoloita.

Pöllöwaarin ruokalista vaihtuu parin kuukauden välein. Samassa syklissä elää noin sadan viinin viinilista.

”Olen valinnut listalle klassisia eurooppalaisia viinejä, mutta mukana pitää aina olla myös jotain yllättävää”, kertoo brittiläisen Wine and Spirit Education Trustin Diploma-koulutuksen suorittanut Häkkinen. ”Ja Coravin mahdollistaa sen, että herkuimpia viinejä voi maistaa myös laseittain”, hän vinkkaa.

Illallisviineistä vaikutuksen tekevät etenkin Camille Giroud’n tammessa kypsytetty Bourgogne Blanc 2018, joka hurmaa huumaavan hedelmäisellä tuoksullaan, sekä mehevän suklainen jälkiruokaviini Josefina Piñol Vi Dolc Tinto 2016.

Vaikka Pöllöwaarin keittiössä suositaan klassisia valmistusmenetelmiä, keittiömestari loihtii usein annoksiin jonkin yllättävän elementin. Limousine-härästä valmistettuun tartariin tuovat rapeutta avomaankurkkuviipaleet sekä keitetyt popcornin lailla poksautetut ohranjyvät. Pääruokana tarjoiltavan karitsan harissaporkkanalisuke vie ajatukset Pohjois-Afrikkaan asti.

Disco-Jeesus

Keski-Suomi - Disco Jeesus

Keski-Suomen pysähdyttävin nähtävyys löytyy puolen tunnin ajomatkan päässä Jyväskylästä. Toivakan kirkko on ulkopuolelta katsottuna varsin tavanomainen keltainen puukirkko, mutta sisällä odottaa yllätys.

Toivakan kirkon kattomaalaukset, jotka oli suunnitellut itse Alvar Aalto, olivat 1970-luvun alussa rapistuneet pahoin ja kaipasivat entisöintiä. Urakka annettiin silloisen kirkkoherran pojan, Ateneumissa taidemaalariksi opiskelleen Pellervo Lukumiehen, tehtäväksi.

Lukumies päästi mielikuvituksensa valloilleen. Seurakunta ei ollut uskoa silmiään, kun kattoon ilmestyi hippityyliin pukeutuneita enkeleitä maailman joka kolkalta. Pysähdyttävin hahmo on trumpettihousuihin ja siivekkäisiin tanssikenkiin sonnustautunut Jeesus, joka poseeraa alttaritaulussa eksoottisten kaunotarten kanssa kuin nuori John Travolta.

Alvar Aallon jäljillä

Keski-Suomi - Alvar Aallon jäljillä

Alvar Aalto opiskeli ja työskenteli Jyväskylässä, missä hänen arkkitehtuuriinsa voi tutustua esimerkiksi Jyväskylän yliopiston kampuksella. Kaupungin Alvar Aalto -museo on suljettu 2022 remontin vuoksi.

Jyväskylän lähialueilta löytyy useita merkittäviä Aalto-kohteita: Italiasta vaikutteita saanut Muuramen kirkko, Aallon kesäasunto Muuratsalon koetalo sekä kiinnostavimpana Säynätsalon kunnantalo.

Kunnantalon isäntä, matkailuyrittäjä Harri Taskinen kertoo, että alkuperäiseen kuntoonsa palautettu rakennus on yksi Aallon arvostetuimpia töitä. Sesonkiaikana touko–syyskuussa Taskinen vetää kunnantalolla opastettuja kierroksia joka päivä.

Muinaiset maalaukset

Keski-Suomi - Saraakallio

Laukaassa sijaitseva Saraakallio kuuluu Astuvansalmen ja Hossan Värikallion ohella Suomen hienoimpiin ja parhaiten säilyneisiin kalliomaalauksiin. Vanhimmat noin 200 kuviosta ovat jopa 7 000 vuotta vanhoja.

Järven rannasta kohoavassa jyrkässä kallioseinämässä voi erottaa veneen, käärmeen ja sisiliskon. Saraakallion selkein maalaus esittää tappisonnia eli nuorta uroshirveä, jota muinaiset suomalaiset sekä arvostivat saaliseläimenä että palvoivat pyhänä esivanhempana. Saraakallioille vie polku Ränssintien varresta, mutta tien varressa on kitsaasti pysäköintitilaa autoille. Parhaiten Saraakalliolle pääsee meloen tai soutaen. Laukaan satamasta voi kesäisin vuokrata kanootteja.

Taiteilijoiden Mänttä

Keski-Suomi - Mänttä

Mäntän vuosittaiset kuvataideviikot tunnetaan kokeilevan nykytaiteen tapahtumana. Mänttä tunnetaan myös Serlachius-museoistaan.

Gösta-museossa on Serlachius-suvun taidesäätiön kokoelma, ja sen viereen rakennetun puisen paviljongin näyttelytiloissa esitellään kotimaista ja ulkomaista nykytaidetta. Kävijäennätykset vuonna 2021 rikkonut Banksy-näyttely nosti Mäntän lopullisesti koko kansan tietoisuuteen.

Kesällä 2022 Mäntässä on esillä muun muassa brittitaiteilija Clare Woodsin maalauksia ja Trish Morrisseyn Autofiktiot-näyttely, joka on irlantilaistaitelijan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. 

Ison puun halaajat

Aikoinaan Suomen keskiosia ja Kainuuta hallitsivat laajat korpimaat. Syrjäseutuja löytyy vieläkin, kunhan malttaa poiketa Nelostieltä. Pyhä-Häkin kansallispuiston vetonaula on aarniometsä, jossa humisevat monta sataa vuotta vanhat ikihongat. Tunnetuin niistä on nykyään kelottunut Vanha Iso Puu, joka aloitti kasvunsa vuonna 1518. Lähellä taivaita kurotteleva kilpikaarnan peittämä Uusi Iso Puu on sekin syntynyt jo vuonna 1641.

Puuvanhukset näkee kuuden kilometrin mittaisella Kotajärven kierroksella tai osittain samaa reittiä kulkevalla puolet lyhyemmällä Mastomäen kierroksella. Aarniometsän lisäksi reiteillä kuljetaan suon halki pitkospuita pitkin.

Oulujärven hiekkarannat

Keski-Suomi - Oulujärven hiekkarannat

Oulujärven lempinimi, Kainuun meri, on osuva: Oulujärvi on Suomen viidenneksi suurin järvi, jonka laajoilla selillä on yli 600 saarta. Niistä suurin, Manamansalo, on hämmästyttävän erämainen. Oulujärven retkeilyalueen kuivilla hiekkakankailla on suorastaan kepeää kulkea lenkkareilla tai maastopyörän satulassa. Yöpyminen onnistuu mökkimajoitusta tarjoavalla leirintäalueella, jonka edessä avautuu huikean pitkä hiekkaranta. Manamansaloon pääsee Alassalmen lossilla lännestä tai lyhyttä maantiesiltaa pitkin pohjoisesta.

Jos vielä syrjäisemmät maisemat kiehtovat, kannattaa nousta Kajaanissa vesibussiin tai historialliseen höyrylaivaan, joka vie Ärjänsaareen. Kainuun Havaijiksi kutsuttu saari on poikkeuksellisen hieno telttailukohde. Kymmenen kilometrin rantaviiva on lähes kokonaan hiekkaa. Retkievääksi kannattaa ostaa Kajaanin kuuluisimman leipomon, Pekka Heikkinen & Kumpp., supersuosittua tervaleipää tai saaristolaisleipää muistuttavaa makeaa Ärjänleipää.

Pessimistien Puolanka

Keski-Suomi - Puolanka

”Seuraavana Puolanka – vielä ehdit kääntyä pois”, julistaa valtava tienvarsikyltti. On pakko poiketa katsomaan, mistä oikein on kyse. Puolangan Pessimismitalolla selviää, että käynnissä on pikkupaikkakunnan kuuluisin tapahtuma, Puolangan Pessimismipäivät. Tapahtuma järjestetään vuosittain 1.1.–31.12.

Puolanka on muutamassa vuodessa onnistunut tekemään pessimismistä matkailutuotteen, joka on noteerattu jopa kansainvälisesti. Pessimismitalolla alkaa kuitenkin vaikuttaa siltä, että paikalliset ovatkin salaa optimisteja: suursuosion saaneesta Pessimismimusikaalista puuhataan jatko-osaa, hassuilla sloganeilla koristeltujen teepaitojen ja jääkaappimagneettien kauppa käy, ja Elämä on juhla -nimisen kahvilan kermainen jauhelihakeitto on selvästi haudutettu rakkaudella.

Makuelämyksiä matkan varrella

Vääksyn ranskalainen kyläkauppa on ranskalais–suomalaisen pariskunnan perustama kahvila, jossa myydään autenttisten leivonnaisten ja juomien lisäksi käsitöitä ja ranskalaisia herkkuja. Ruokailijoille on tarjolla aperolautasia sekä fondueta.

Jämsän Patapirtissä voi maistella lähialueiden ruokaa, kuten Korpilahden villisikaa. Kokeilunhaluinen tilaa mehiläiskuhnurin toukkia. Tämä eettinen hyönteisruoka on Järki-Särki-luonnonkalajalosteesta tunnetun Komppa-Seppälän tilan tuottamaa. Patapirtti toimii marjaviinejä valmistavan Uusi-Yijälän tilan yhteydessä.

Keuruulla kannattaa piipahtaa Pappilan Tavernassa. Pappilan Taverna on nimensä mukaisesti pappilan vanhassa kivinavetassa toimiva ravintola, jossa kannattaa tilata voissa paistettua Keurusselän kuhaa.

Kuopio tunnetaan ruokakulttuuristaan, alueelle on jopa myönnetty European Region of Gastronomy -tunnustus. Ikimuistoinen ruokapaikka Kuopiossa on Torniravintola 75 metriä korkean Puijoon Tornin huipulla. Hitaasti pyörivästä ravintolasta voi ihailla savolaisia järvimaisemia ja maistella samalla paikallisia lähiruokaherkkuja. 

Kärsämäellä Nelostien varrella on kahvila, jonka ohi ei kannata ajaa. Paakarin Pysäkki tarjoaa munkkikahveja ja keittolounasta, jonka lisukkeena voi maistella kahvilan yhteydessä olevan leipomon rieskoja ja rieviä.

Majoitus

Säynätsalon kunnantalo on taatusti Keski-Suomen arkkitehtonisesti mielenkiintoisin majapaikka, sillä siellä yövytään Alvar Aallon suunnittelemissa vierashuoneissa.

Lemettilän tila erottuu edukseen lukuisten maatilamajoitusten joukosta. Mökkien sijaan kannattaa valita tunnelmallinen huone vanhasta kivinavetasta tai 1800-luvun hirsirakennuksesta. Lähellä sijaitseva Petäjäveden vanha kirkko kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.

Yöpuu on Jyväskylän viehättävin boutiquehotelli, jonka 26 huoneesta jokainen on omanlaisensa: on sinivalkoista merellistä tunnelmaa, Alvar Aallon hengessä sisustettua huonetta, jugendia, art decoa, afrikkalaista tyyliä ja arvokkuutta huokuva Mannerheim-huone.

Hotelli Verso kutsuu itseään urbaaniksi hotelliksi, ja sijainti kävelykadun varrella onkin keskeinen. Jyväskylän keskustan nähtävyydet ja iltaelämä ovat kävelymatkan päässä, eikä hyvää ruokaa tarvitse etsiä alakerran Verso Baari & Keittiötä kauempaa.

Kuopion satamassa odottaa mukavaksi majapaikaksi kunnostettu Hotellilaiva Wuoksi. Kaupungin tyylikkäin hotelli on Lapland Hotels Kuopio. Molemmista on kävelymatka Kuopion torille, VB-valokuvakeskukseen ja Puijon tornille.

Kajaanin tunnelmallisin majapaikka on Kartanohotelli Karolineburg. Historiallisesta kartanomiljööstä löytyy niin ylellisiä sviittejä kuin tilavia huoneita lapsiperheille. Suomen pohjoisin höyrylaiva, S/S Kouta, aloittaa risteilynsä aivan hotellin naapurista. Vieressä ovat myös Kajaanin linnanrauniot.

Oulujärven ja Puolangan välissä sijaitseva Jättiläisenmaa on korkean Kivesvaaran laelle rakennettu lomakylä, jossa voi yöpyä ”linnunpöntössä” eli valtavalla maisemaikkunalla varustetussa luksusmökissä.

Lue lisää

Punaiset kesäviinit – pruuvissa neljä ranskalaista pinot noiria

10.06.2024 Christina Suominen

Viinilehden terassiopas 2024: 70 x kiehtova terassi

03.06.2024 Anna-Kaisa Karppinen

Kannucocktailit: Limoncello Spritz ja Italialainen jäätee

16.06.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Laura Riihelä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä