viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Viinilehti kestotilauksena nyt hintaan 119,90 € / vuosi

Tilaa

Tilaa Viinilehti kestotilauksena nyt hintaan 119,90 € / vuosi

Tilaa
Opi viineistä

Italia – suuri ja suosittu viinimaa

16.07.2022 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Italia, tuo suuri ja suosittu viinimaa, on myös monen suomalaisen suosikkiviinimaiden kärkikastissa. Italia kätkee sisälleen monia erityylisiä viinialueita ja vielä useampia rypäleitä.

Italia on yksi maailman suurimmista viinintuottajamaista, vaikkakin sen tuotanto on pienentynyt entisistä ajoista. Yhtenä syynä on viininkulutuksen lasku varsinkin Euroopan perinteisissä viinimaissa, joihin Italiakin kuuluu. Viinin ylituotantoa vähentääkseen tuottajille on jopa maksettu Italiassa siitä, että he vetävät viiniköynnöksensä pois tarhoilta. Viljelysten hehtaarimäärät ovatkin lähes puolittuneet 1990-luvulta tähän päivään.

Vaikka paikallinen kulutus on vähentynyt, on Italia kansainvälisesti kuitenkin hyvin tunnettu – ja haluttu – viinimaa. Italia kuuluukin yhdessä Ranskan kanssa suurimpiin viininviljelijämaihin. Aiemmin Italiasta, kuten muistakin klassisista viinimaista, vietiin paljon hyvin arkista “bulkkiviiniä”. Tänä päivänä valtaosa vientiviinistä on kuitenkin pullotettua, laadultaan erinomaista viiniä ja Italian huippuviinit ovat himoittuja herkkuja ympäri maailmaa viiniharrastajien keskuudessa. Italialaiset itse sen sijaan juovat vain harvoin oman maakuntansa ulkopuolelta tulevaa viiniä. Niin viini- kuin ruokakulttuurikin on maassa erittäin paikallista.

Valtava rypälesoppa

Italia poikkeaa maantieteellisesti viinimaana esimerkiksi eurooppalaisista veljistään Ranskasta ja Espanjasta siten, että saapasmaassa viiniviljelyksiä on oikeastaan kaikkialla. Köynnöksiä on pohjoisesta Alppien rinteiden viileydestä aina eteläiseen saappaankärkeen asti ja vielä senkin edustalla Sisilian saarella paahtavan aurinkoisissa maisemissa. Italia on noin 1 200 kilometriä pitkä maa, jossa on hyvin paljon korkeuseroja. Ne vaikuttavat kunkin alueen ilmastoon, lämpötiloihin ja sademääriin, jotka taas vaikuttavat ratkaisevasti rypäleiden kypsymiseen ja raaka-aineen laatuun. Lisäksi eri alueilla on lukemattomia erilaisia maaperiä, jotka vaikuttavat oleellisesti lopputulokseen.

Kun maantieteellinen ja ilmastollinen diversiteetti on näin iso, on myös valmistettavien viinien kirjo valtaisa. Italiassa tuotetaan kaikkia mahdollisia viinilajeja ja niiden sisällä lisäksi hyvin erilaisia viinityylejä. Kun tähän pakettiin lisätään Italiassa viljeltävät erilaiset kansainväliset ja “kotoperäiset” rypälelajikkeet, on monipuolisen viinitarjonnan soppa valmis. Perinteisistä viinimaista Italiassa viljellään eniten kotoperäisiä lajikkeita. Maassa viljellään yli 350 “auktorisoitua” rypälelajiketta ja lisäksi epävirallisia rypälelaatuja on arvioiden mukaan jopa 500.

Eniten vilejllyt rypälelajikkeet Italiassa ovat punaisista Sangiovese, Montepulciano ja Merlot, valkoisista puolestaan Cataratto, Trebbiano ja Chardonnay. Hieman yllättäen viljellyimpien lajikkeiden joukossa on kaksi kansainvälistä lajiketta, Merlot ja Chardonnay.

Lue lisää

TOP 8: tyylikkäimmät chiantit

23.11.2022 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Talven parhaat barolot ja barbarescot

23.11.2022 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Giorgio Rivetti – mies barolon vallankumouksen takana

17.11.2022 Ilkka Sirén + kuvat La Spinetta

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä