Top-viinit

Viinilehden toimituksen viinivinkit kesään

06.06.2022 Viinilehden toimitus

Viinilehden toimitus koostuu useammasta erilaisesta viinifiilistelijästä. Kokosimme muutaman suosikkiviinimme kesän rientoihin – nappaa tästä viinivinkit kesään!

Annukka Oksanen

Pittnauer Rosé König

Itävalta, tilausvalikoima 908223, 19,01 € (0,75 l)

Pittnauer Rosé König

Kesäinen mutta kivan rosoinen rosee. Lähiviinikauppa kotikaupungissani Kööpenhaminassa on itävaltalaisia viinejä myyvä Österreich vin. Olen maistellut läpi kaupan Pittnauer-valikoimaa. Pidän useista, mutta Rosé König on ehdoton yleisviinisuosikkini. Siitä tulee lomaolo.

Billecart-Salmon Réserve Champagne Brut

Ranska, Alko 548517, 48,98 € (0,75 l)

Billecart Salmon

Sopivan kuiva ja tyylikäs samppanja. Nostaa juhlamielen ja herättää ruokahalun. Skoolaamme tällä usein perheen juhlissa Suomessa. Aion ehdottomasti siemailla tätä myös elokuisissa rapujuhlissa Keski-Suomessa.

Iina Thieulon

2Naturkinder Fledermaus Weiss 2020

Saksa, tilausvalikoima 956991, 33,68 € (0,75 l)

2NaturKinder

Mitä kirkkaampi kesäpäivä, sitä sameampi janojuoma. 2Naturkinderin suodattamaton lepakkoviini on raikas, mehukas ja herkullinen sekoitus Müller-Thurgauta ja Silvaneria. Täydellinen parvekeviini kuuman hellepäivän iltaan ja kaupungin kattojen yllä öisin räpistelevien lepakoiden bongailuun.

Elios Modus Bibendi Grillo Biologico 2017

Italia, tilausvalikoima 935083, 20,86 € (0,75 l)

Elios Modus

Alkuperäislajikkeet kiinnostavat aina! Elioksen hedelmäinen ja mineraalisen koukuttava grillo tuli vastaan kolme vuotta sitten tunnelmallisessa sisilialaisessa merenrantaravintolassa – ja nyt sattumalta Alkon sivuilla. Laitoin viinin heti tilaukseen, sillä siitä tulee mieleen tuoreiden merenelävien raikkaus, aaltojen kohina ja pehmeä kesäyön lämpö iholla.

Satu Rämö

Jaume Sierra Organic Cava Brut

Espanja, Alko 916437, 10,99 € (0,75 l)

Jaume Sierra

Oma ehdoton suosikkini noin kymmenen euron cavoissa Alkon valikoimassa. Kuiva, hapokas ja vivahteikas maku, johon ei kyllästy. Kesäiseen leffailtaan popcornien kaveriksi, eväsretken ruokajuomaksi ja seurajuomaksi vaikka savusaunan jälkeen. Mukava mökkituliainen. Plussaa luomusta.

Satu Salmitie

Louis Vallon Crémant de Bordeaux Rose Brut

Ranska, Alko 910757, 13,98 € (0,75 l)

Louis Vallon

Kesällä fiilistelen omissa suosikkijuomissa ehdottomasti marjaisuutta ja kuplia, raikkautta unohtamatta. Louis Vallonin cremantit kuuluvat muutenkin vakiokupliini läpi vuoden, ja kesäisin erityisesti roseecremantin marjaisuus ja raikkaus pääsevät todella oikeuksiinsa. Toimii erityisen kivasti takapihan piknikillä prinsessakakun kera parhaassa seurassa. Mainio kulauteltava ulkokippistelyyn!

Villa Maria Private Bin Rosé 2018

Uusi-Seelanti, Tilausvalikoima 904695, 17,20 € (0,75 l)

Villa Maria

Viime kesän yksi mieleenpainuvimmista hetkistä oli auringonlaskun aikaan mökkilaiturilla. Laseihin oli päätynyt Alkon tilausvalikoimasta uusiseelantilaista roseeta Villa Marian tilalta. Kuikat säestivät iltaa vastarannalla, rosee suorastaan tanssi kielellä, hetki oli täydellinen. Samaan aikaan sekä ihanaa mansikkaisuutta että täyteläistä makua, kokonaisuuden ollessa silti hyvin raikas. Vuosikerta 2018 alkaa kuitenkin olla jo hieman ikääntynyt roseeviinille, joten suurella mielenkiinnolla kokeilen viiniä myös tänä kesänä – onko raikkaus jo hieman kärsinyt vai jatkuvatko tanssit?

Anna-Kaisa Karppinen

Meinklang Prosa 2020

Itävalta, Alko 920668, 15,98 € (0,75 l)

Meinklang Prosa

Meinklangin Prosasta on tullut jokakesäiseksi perinteeksi muodostunut mökkiviini, joka on yleensä korkattu juhannuksen hujakoilla. Puolikuivassa roseessa sokeripitoisuus ei jostain syystä tunnu ylitsevuotavalta, vaan tätä on täydellistä nauttia laiturinnokassa hyvin viilennettynä. Tuntuva hapokkuus ja pirskahtelevuus tekee tästä viinistä suuta kutkuttelevan kesäviinin. Iso plussa luonnonmukaisuudesta ja siististä pullosta.

Poderi Cellario È Vino Rosato

Italia, tilausvalikoima 943506, 23,90 € (1,0 l)

Poderi

Tähän italialaiseen naturoseeseen törmäsin viime kesänä vahingossa, ja sen jälkeen sillä olikin iso rooli kesän piknikeillä. Nebbiolon ja Dolcetto Barberan yhdistelmä on houkuttelevan pinkki, ja viini on täynnä kesän marjoja, villiyrttisyyttä ja jopa lakritsia.  Litran pullo on nasta, sillä siitä on kiva jakaa kavereillekin. Parasta tämä viini kuitenkin on hyvän kirjan ja sipsikipon kanssa.

Heidi Kleemola

Raja Riesling 2016

Saksa, Alko 563387, 24,98 € (0,75 l)

Raja Riesling

Rakastan tämän valkoviinin makua, mutta erityisen ihanan siitä tekee se seura, jossa olen tätä viiniä maistellut. Tämä on sellainen rakkaus, että nautiskelen tästä viinistä mieluiten sellaisenaan kesäiltana omalla terassillani. Lisäksi hauska yksityiskohta on se, että viini on samaa vuosikertaa kuin tyttäreni.

Drappier Rosé Champagne Brut Nature

Ranska, tilausvalikoima 956717, 52,98 €

Drappier

Minua odottaa kotona pullo tätä samppanjaa, joka sisältää tarinan. Olimme työporukan kanssa reissussa Bourgognen ja Champagnen alueilla Ranskassa ja tarkoituksemme oli päästä tutustumaan Drappierin samppanjataloon. Bussikuskillamme oli kuitenkin tapana eksyä, ja niin kävi nytkin. Olimme yli tunnin myöhässä, mutta saimme lopulta ihanan kierroksen ja tastingin, jossa maistoin mm. tätä roseesamppanjaa. Ihastuin siinä hetkessä tähän niin, että ostin pullon mukaani. Aion avata sen kesällä ja muistella 96-vuotiasta André Drappieria, jonka pitkän iän salaisuus on tietysti samppanja.

Lue lisää

Ei kesää ilman grillausta! 6 x grilliviini

23.06.2022 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Kalojen kaverit – 6 x paras kalaviini

21.06.2022 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Keittiömestareiden mökkivinkit ja vierasvarareseptit

17.06.2022 Maria Carvajal + kuva Shutterstock