viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Turun saaristo
Matkat

Turun saaristo: syö, juo & koe

27.06.2022 Viinilehden toimitus + kuvat ravintolat

Saaristolaisruoka, idylliset kylät ja omaperäiset hotellit tekevät Turun saaristosta kesän hienoimpia matkakohteita.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Huippukokkeja vanhassa koulussa

Hotel Hyppeis, Houtskär

Turun Saaristo - Hotelli Hyppeis

Boutique-hotelli ja ravintola vanhassa kyläkoulussa meren rannalla. Hullulta tuntunut idea on mahdollistanut Hyppeisin yrittäjäpariskunnalle Outi ja Sam Fagerlundille asumisen saaristossa, missä Sam on viettänyt lapsuudenkesänsä.

”Paikkamme on hyvin rento, ja haluamme että se näkyy myös ruoassa. Emme ole fine dining -ravintola, vaan tarjoilemme ennemminkin astetta hienompaa bistroruokaa: selkeää, raikasta ja sesonginmukaista”, Outi kertoo.

Ravintolan kala ja liha tulevat saaristosta ja perunat naapurista. Ruokalista vaihtuu kesällä joka viikko, kun ravintolassa kokkaavat vierailevat keittiömestarit.

”Pyrimme saamaan ruokalistaan vaihtelevuutta. Johanna Vikström tuo mukanaan tuulahduksen Espanjasta, ja Juuse Mikkosen listaan on luvassa aasialaisia makuja. Tänä kesänä meillä on uutuutena urbaanin ruotsalaisen viinitalon Wine Mechanicsin viinejä”, Outi kertoo.

Hyppeisin hotellihuoneessa voi ihailla merinäköalaa ja nukkua pellavalakanoissa. Kolmen lautan päässä mantereesta aika tuntuu pysähtyvän.

Affensoppaa ja laatuviinejä

Saaristohotelli Vaihela, Velkuanmaa

Turun Saaristo - Vaihela

”Meille tullaan erityisesti paistettujen ahvenseläkkeiden tai kahvimarinoidun lampaan sisäfileen takia. Ruokalistamme on suppea, mutta seisomme täysin sen takana. Teemme kaiken alusta lähtien itse. Se on minulle kunnia-asia”, kertoo saaristohotelli Vaihelan pitkäaikainen kokki Merja Lindgren.

Kesähotellin ja -ravintolan pihalla laiduntavat lampaat ja trubaduuri soittaa viikonloppuisin esimerkiksi Myrskyluodon Maijaa. Täällä suositaan lähellä tuotettua ruokaa.

”Kalastan paljon ja olen keittänyt keväisistä kalanperkeistäni kalalientä, koska en käytä valmiita liemijauheita”, Merja sanoo.

Vaihelan omistajat keräävät talvisin viinikellarin kokoelmiin harvinaisuuksia, ja sesongin aikana kellarissa on noin 3 500 pulloa. Ravintolan sommelier pitää tilauksesta myös tastingeja.

”Edukkaammatkin viinimme ovat laatuviinejä. Viinikellarimme on meille ylpeyden aihe, ja esittelen sitä mielelläni keittiötöiden välissä”, Merja kertoo.

Saaristoelämykseen kuuluu ehdottomasti myös Merjan bravuuri, kermainen ahvenkeitto eli paikallisittain affensoppa.

Fine diningia vanhassa navetassa

Hotel Nestor, Korppoo

Turun Saaristo - Nestor

Sonja. Sara. Pärlan. Vanhaan navettaan rakennetun hotellin huoneet on nimetty tilalla asuneiden hevosten ja lehmien mukaan. Viihtyisä hotelli ja sen ikkunoista avautuva maalaismaisema tarjoavat kesämatkailijalle täydellisen pakopaikan saariston rauhaan.

Hotelliravintola sijaitsee entisessä karjasuojassa. Ravintola Nestor´s Back Pocketin keittiömestarina ja hotellin yrittäjänä toimii William Hellgren, joka on työskennellyt myös kolmen tähden Michelin-ravintola Frantzénissa Tukholmassa. William päätti muuttaa Tukholmasta lapsuuden kesiensä Korppooseen. Hellgrenin fine dining -annokset ovat kuin taideteoksia. Joskus illan menu muotoutuu valmiiksi vasta päivän aikana, jotta mukaan saadaan mahdollisimman paljon lähiseudun raaka-aineita.

Haluan viedä makumatkalle lapsuudenmuistoihin ja luoda uusia makuelämyksiä”, William kertoo.

Kuuluisa haukiburger

Kahvila-ravintola ja B&B Köpmans, Nauvo

Turun Saaristo - Köpmans

”Listallamme on ollut alusta asti haukiburger, joka on jo aika kuuluisa. Sen pihvi tehdään salaisella reseptillä lähivesiltä pyydetystä hauesta”, kertoo Köpmansin Henri Talvitie. Hän pyörittää kesäravintolaa ja aamiaismajoitusta vaimonsa Riitan kanssa.

Kaikki ruoat ja kahvilan herkut tehdään alusta alkaen itse. Henri vinkkaa kokeilemaan ainakin raparperihillomunkkia.

”Sitä tullaan nauttimaan meille pidemmänkin matkan päästä.”

Köpmansin viinilista on lyhyt mutta tarkasti valittu ja viinien lisäksi tarjolla on talon omaa olutta. Tarjoiluista voi nauttia myös puutarhassa, luumu- ja omenapuiden katveessa.

Jos ei halua jatkaa matkaa samana päivänä, saaristolaishenkinen aamiaismajoitus on avoinna ympäri vuoden.

Lisää matkavinkkejä Saariston rengastielle täältä

Lue lisää

Kysyimme guruilta: unohtumattomin viinimuisto

06.05.2024 Teksti Wenla Wallin Kuvat haastateltavat

Ateljé Sami Tallberg: villiruokaelämyksiä Kemiönsaaressa

01.08.2023 Viinilehden toimitus + kuva Niclas Warius

Raflasuositukset taskussa: parhaat ravintolasovellukset

13.06.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä