viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Bordeaux raekuuro
Yleinen

Tuhoisat raekuurot pieksevät Bordeaux’ta

22.06.2022 Nea Berglund + kuvat Ketti Ylinen-Ceau ja Eloise Bajou

Bordeaux’ta kurittaa jättimäiset rakeet ja sään ääri-ilmiöt. Raekuurot ovat tuhonneet viinitarhojen lisäksi autoja ja vahingoittaneet kotieläimiä.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Bordeaux’ssa lämpötilat ovat nousseet reippaasti yli 40 celsiusasteen ja raju kuivuus alkaa näkyä kaikkialla Bordeaux’n seudulla. Maanantai-iltana (20.6.) painostavan helleaallon päätteeksi Bordeaux’n yli pyyhkäisi äkäinen ukkonen, joka toi mukanaan aggressiivisia raekuuroja. Tiistaina useat mediat ovat jakaneet kuvia ja videoita ukkoskuuroista, jotka toivat mukanaan tennispallon kokoisia rakeita sekä valtaisia tuulenpuuskia. Médocissa asuva journalisti Eloise Bajou jakoi twitterissä useita kuvia ja videoita, jotka levisivät nopeasti näyttäen myrskyn raa’an voiman.

Bordeaux raekuuro

Twitter: Eloise Bajou

Bordeaux’ssa mitattiin tuulenpuuskien olleen yli 30 m/s. Pelastustyöntekijät ovat saaneet tuhansia puheluita viimeisen vuorokauden aikana. Ukkoskuurot ja rakeet ovat aiheuttaneet tulvia, kaataneet puita, vaurioittaneet kattoja ja katkoneet kaapeleita teille. Lähes kaikki raekuurojen alle jääneet autot ovat lommoilla ja lasit ovat hajonneet. Muutama ihminen on loukkaantunut lievästi. Myös kotieläimet ovat loukkaantuneet kuuroissa.

Raekuurot ovat tuhonneet etenkin Médocin ja Libournen lähialueen viinialueita, myös Cognacissa tuhot ovat merkittäviä. Tuhojen laajuutta pystytään paremmin arvioimaan seuraavan parin päivän aikana, mutta Médocissa on kyliä, joista on raportoitu jo sadon menetyksistä. France3-median mukaan muun muassa Saint Seurin de Cadournen viinitarhat ovat kärsineet valtavat vauriot raekuuron seurauksena. Sadosta on tuhoutunut jopa 40-80%. Saint-Seurin de Cadourne on pieni kylä kivenheiton päästä Saint-Estephen ja Pauillacin kuuluisilta viinitarhoilta.

Bordeaux rakeet

Kuva: Ketti Ylinen-Ceau

Kuivuutta, halloja ja rakeita

Kevät on ollut Bordeaux’ssa viinintekijöille stressaavaa aikaa kuivuuden ja keväisten hallojen vuoksi. Osa viljelijöistä on kohdannut satomenetyksiä jo aiemmin keväällä, ja tällä viikolla jännitetään joka puolella Bordeaux’ta, kuinka paljon tuhoja luonnonvoimat vielä saavat aikaan.

Nurmikot kellertävät ja maanviljelijät tuskailevat sadon kanssa. Maissi- ja viljapellot tarvitsevat kipeästi vettä, jotta sato pääsee kasvamaan. Viiniköynnöksen juuret yltävät useiden metrien syvyyteen, eikä vanhoilla köynnöksillä yleensä ole haasteita löytää ravinteita ja vettä kasvattaakseen rypäleitä. Nyt kesäkuussa kuitenkin näkyy jo selvästi, että nuoret köynnökset ja kuivat köynnösalueet alkavat kuivua ja kellertää. Jos vettä ei saada, jää sato olemattomaksi ja rypäleet pieniksi.

Lue lisää

Faktat haltuun: Pouilly-Fuissé ja Pouilly-Fumé

22.01.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Syksyn sävyinen Rhône – pruuvissa rhônelaiset punaviinit

17.10.2023 Antero Niemiaho, Sommelier

Samettisen pehmeä brie ja 2 x viini

10.07.2023 Antti Uusitalo + kuva Laura Riihelä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä