viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Viinilehti kestotilauksena nyt hintaan 119,90 € / vuosi

Tilaa

Tilaa Viinilehti kestotilauksena nyt hintaan 119,90 € / vuosi

Tilaa
Opi viineistä

Laatuviini vailla luokitusta – mikä ihmeen supertoscanalainen?

28.06.2022 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Toscanassa on kaikkiaan 48 DOC- ja DOCG-aluetta, mutta näiden laatuluokitusalueiden ulkopuolelle jää kuitenkin paljon huippulaatuisia “supertoscanalaisia” viinejä.

Supertoscanalainen vs. DOC ja DOCG

Toscanan alue on Italian viinialueista yksi maineikkain. Laadun takaa lukuisten DOC- ja DOCG-alueiden lisäksi supertoscanalaisiksi tituleeratut IGT-viinit.

IGT-viiniluokka synnytettiin varsin pitkälti perinteistä DOC/DOCG-luokitusta protestoineiden viinituottajien toimesta. Muutamat Toscanan huipputuottajat halusivat 1970-luvulla valmistaa tiluksiltaan mahdollisimman hyvää viiniä säännöistä piittaamatta. He käyttivät viineissään ei-sallittuja lajikkeita, eivätkä valmistusmenetelmätkään mahtuneet säännösten sisään. Tuloksena syntyi kuitenkin huippuviinejä. Niitä ei voi myydä “alkuperäisluokituksella”, vaan ne myytiin alimman luokituksen mukaan “pöytäviininä”, vino da tavolana. Näistä huippuviineistä alettiin käyttää nimitystä “Supertuscan” eli supertoscanalainen.

Myös muualla italiassa alettiin myöhemmin rikkomaan alkuperäissäännöksiä ja tuottamaan huippuviinejä “vino da tavola” -luokituksen alla. Erottuakseen oikeista “pöytäviineistä” luotiin vuonna 1994 maahan IGT-luokitus tälläisiä sääntöihin mahtumattomia viinejä varten.

Toscanan viljellyin rypälelajike on Sangiovese, mutta runsaan IGT-viinien määrän takia Toscanassa viljellään paljon kansainvälisiä lajikkeita, lähinnä Cabernet Sauvignonia, Merlot’ta ja Syrahia. Valkoisista lajikkeista merkittävimpiä ovat Trebbiano, Vermentino, Vernaccia di San Gimignano ja Chardonnay.

Lue lisää

TOP 8: tyylikkäimmät chiantit

23.11.2022 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Talven parhaat barolot ja barbarescot

23.11.2022 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Giorgio Rivetti – mies barolon vallankumouksen takana

17.11.2022 Ilkka Sirén + kuvat La Spinetta

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä