viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viinien ostaminen netistä
Opi viineistä

Viinien ostaminen netistä

25.05.2022 Viinilehden toimitus

Nettikaupoista löytyy paljon viinejä, joita Alkon valikoimassa ei ole. Niinpä verkkokauppa laajentaa mukavasti kuluttajan viinitarjontaa. Kokosimme vastauksia muutamiin viinien nettikauppaa koskeviin kysymyksiin.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Uskallanko ostaa viiniä netistä?

Kyllä, kunhan olet täyttänyt 18 vuotta ja tilaat viinit omaan käyttöösi. Kuten kaikessa sähköisessä kaupassa, myös viinien ostamisessa kannattaa noudattaa tervettä järkeä. Lisäksi netin alkoholikauppaan liittyy muutamia kommervenkkejä, jotka on hyvä tietää. Niistä lisää seuraavaksi.

Kuka maksaa verot?

Kun tilaat netistä alkoholia toisesta EU-maasta, jonka kuljetuksen Suomeen myyjä järjestää, kyseessä on etämyynti. Tällöin arvonlisäveron sekä alkoholi- ja juomapakkausverosta koostuvat valmisteverot maksaa myyjä tai tämän Suomeen asettama veroedustaja. Käytännössä nettikaupasta ostetut tuotteet sisältävät siis kaikki asianmukaiset verot, joiden maksaminen on myyjän vastuulla.

Jos järjestät itse alkoholin kuljetuksen Suomeen, kyseessä on etäosto. Tällöin sinun on maksettava verot itse. Lue lisää tullin sivuilta.

Etämyynti on Euroopan Unionin sisällä tapahtuvaa, maiden rajat ylittävää kaupankäyntiä. EU:n ulkopuolelta ostettu alkoholi on tullattava erikseen ja siitä on maksettava verot itse.

Kuuluuko asiakkaan tietää, maksaako nettikauppa verot?

Asiakkaan on hyvä varmistua siitä, että myyjä maksaa asiaankuuluvat verot Suomeen. Tilaa siis viinejä vain luotettavista verkkokaupoista, jotka ovat ilmoittaneet selkeästi alkoholiveron, juomapakkausveron ja arvonlisäveron maksamisesta.

Mistä voin tietää, maksaako myyjä verot?

Tiedon tulisi löytyä myyjän nettisivuilta. Valmisteverojen maksamisesta kertovat nettisivuillaan muun muassa viinikellari.com, carsin.com, viinimestarit.com, viiniboxi.fi ja bottlescouts.com.

Miten nettikaupat toimivat?

Viinit ja niiden kuljetus maksetaan tilauksen yhteydessä. Viranomaisten tulkinnan mukaan alkoholin etämyyjä ei saa kuljettaa juomia Suomeen itse, vaan kuljetus tulee järjestää käyttämällä erillistä kuljetusliikettä. Tämä on verkkokaupassa yleinen käytäntö. Kuljetuksen pitää näkyä laskulla erillisenä lisänä.

Kuljetuksen hinta voi olla kiinteä tai suhteessa tilauksen kokoon. Eri kauppojen hinnat vaihtelevat paljon. Selvitä aina tilauksen lopullinen kokonaishinta ennen tilausta.

Tulevatko pullot kotiovelle?

Viinit toimitetaan kuljettajasta ja lastin koosta riippuen kotiovelle, postiin tai muuhun pakettipisteeseen. Useimmissa tapauksissa kuljettaja ottaa yhteyttä vastaanottajaan ennen toimitusta.

Voivatko pullot jäädä tulliin?

Tullilla on oikeus ottaa valmisteverolain alaiset tuotteet haltuun, jos veroja ei ole maksettu tai verovelvollisuudesta on epäselvyyttä. Toistaiseksi ja tiettävästi tulli ei ole takavarikoinut nettikaupoista ostettuja alkoholijuomia, ainakaan laajamittaisesti.

Kun ostat tuotteet luotettavasta nettikaupasta EU:n sisällä, sinun ei tarvitse huolehtia tullauksesta.

Voinko ostaa viinin suoraan tuottajalta?

Voit toimia yksityisenä etäostajana. Sovi ensin kaupasta viinin myyjän, esimerkiksi viinitilan kanssa. Myynti onnistuu EU:n jäsenvaltioiden välillä, mikäli maksat itse asiaankuuluvat valmisteverot OmaVero-palvelussa ja lähetät myyjälle vakuuden maksusta. Tämän jälkeen sinun täytyy itse järjestää kuljetus viineille.

Kuinka paljon veroja pitää maksaa?

Viinien (8–15 %) valmisteverot ovat yhteensä 3,54 €/pullo (0,75 l). Ne muodostuvat alkoholiverosta (4,21 €/l) ja juomapakkausverosta (0,51 €/l). Pientuottajien ei tarvitse maksaa juomapakkausveroa, jos tuotanto on alle 70 000 litraa vuodessa.

Alkoholiverolaskuri löytyy vero.fi-sivustolta.

Voinko ostaa juomat EU:n ulkopuolelta?

Kyllä voit. Kun ostat tuotteita EU:n ulkopuolelta, viinit täytyy tullata ja niistä täytyy maksaa lisäksi valmisteverot. Lisätietoa Tullin sivuilta.

Mistä voin saada lisätietoja?

Suomessa alkoholin verkkokauppaan saa neuvoja Tullilta sekä valmisteverotuksen osalta Verohallinnon nettisivuilta. Myös Viinilehti on uutisoinut asiasta laajalti. Voit lukea etämyynnin historiasta täältä.

Lue lisää

Viiniharrastajat turhautuvat viinien verkko-ostamisen hankaluuteen

28.02.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Alkoholipolitiikka: missä mennään vaalien alla?

27.02.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Kolumni: Jäähyväiset etämyyntikiellolle

14.02.2023 Rikhard Sjöberg + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä