Juustot

Vegejuustot – uhka vai mahdollisuus?

01.05.2022 Heidi Kleemola + kuvat Laura Riihelä

Vegaaninen juusto: uhka vai mahdollisuus? Maistelimme kasvipohjaisia herkkuja juhlapöytään.

Vegejuusto vai perinteinen?

Perinteinen juusto on monelle se viimeinen pyhä asia, jota ei pysty korvaamaan vegaanisella versiolla. Saimme toimitukseen testattavaksi vegejuustoja, jotka imitoivat muun muassa homejuustoa, emmentalia ja goudaa. Vegaaniset juustot ovat kokonaan kasvipohjaisia eikä niissä käytetä maitotuotteita tai muuta eläinperäistä.

Heti maistelun aluksi kannattaa hyväksyä, että vegaaninen juusto harvoin maistuu täysin samalta kuin maitopohjainen juusto. Seuraavaksi voi valmistautua siihen, että vegejuusto saattaa myös yllättää.

Osa juustoista antoi aluksi hapokkaan tai suolaisen, jopa pistävän ensivaikutelman. Tilanne muuttui kuitenkin täysin, kun juustojen kaveriksi otettiin makeahko prosecco. Kuohuva juoma muutti makuelämyksen täysin ja tasasi makuja. Näiden juustojen seuraksi sopiikin täydellisesti kuohuviini, jossa on hieman makeutta.

Juustoja oli lähes mahdoton laittaa paremmuusjärjestykseen, koska suosikit vaihtelivat maistajan mieltymysten mukaan. Esimerkiksi sinihomejuuston rakastaja viehättyi sinihomejuuston vegeversiosta. Tahnamaisemmat juustot sopisivat mainiosti vaikkapa voileipäkakun sisälle tai voileipäkeksin päälle. Kokonaisvaikutelma oli iloinen yllätys: kyllä näitä kelpaa laittaa vegevaihtoehdoksi juhlapöytään.

Maistetut juustot

Porlammin Vege Plus Vuusto. Mieto ja helposti lähestyttävä vuusto. 2,75 €/250g

Ilo Cashew Blue. Cashewpähkinäpohjainen tiikeriraidallinen vegejuusto aidolla P. Roquefort -sinihomeella. 8,50 €/150g 

Cheese the Queen Green Pepper. Cashewpähkinäinen sisus ja pippurinen pinta, yllättävän maukas. 4,95 €/100g

Ilo Cashew White Mold valkohome. Valkohomejuuston korvike. Kokeile vaikkapa hillon kanssa. 7 €/120g

 Ilo Cashewspread Blue. Kasvipohjainen sinihomelevite. Ruoanlaittoon tai esimerkiksi leivän tai ruissipsin päälle. 3,50 €/120g