Ihmiset

Sommelierien pihistä vs. panosta -viinit kesään

25.05.2022 Maria Carvajal

Mikä viini sopii parhaiten viilentämään hikistä hellepäivää, huipentamaan kesävihannesten makuja tai kesäillan viimeiseksi lasilliseksi? Selvitimme huippusommelierien viinivinkit tulevaan suveen.

Viini sopii lasiin ympäri vuoden, säästä riippumatta. Kesällä viineiltä kaivataan usein raikkautta ja keveyttä, ja jokaisesta viinityypistä löytyy näihin kriteereihin sopivia viinejä.

Saimme Best Sommelier of Finland -kilpailun kolmelta osallistujalta, kisakiireistä huolimatta, suositukset eri tilanteisiin sopivista kesäviineistä. Suomen viiniosaajien Grand Cru ottaa toisistaan mittaa Helsingissä 30.5. Neljä finalistia virittävät aistinsa huippuunsa kisaa varten, ja voittaja saa Suomen parhaan sommelierin tittelin vuodelle 2022.

Sommelierien viinivinkit on koostettu useammasta kategoriasta ja makutyypistä, joten listalta löytyy varmasti uusia suosikkeja. Vinkkien pariin!

Aino Tuomikoski – Baskeri & Basso

Sommelier Aino Tuominen

Kuohuviini

Pihistä:

3B Blanc de Blancs Brut Nature 2018, Filipa Pato Bairrada, Portugali

Panosta:

Longitude Blanc de Blancs 1er Cru Extra Brut, Larmandier-Bernier, Ranska

”Kesällä haluan kuohuviiniltä raikasta hedelmäisyyttä sekä virkistävää hapokkuutta ja ryhdikkyyttä. Jos mahdollista, valitsen aina mieluummin pienen tuottajan viinin kuin ison viinitalon tuotteen.

Filipa Paton 3B on upea kuohuva sellaisenaan nautittavaksi helteisenä kesäpäivänä. Joisin sitä myös kesävihannesten tai sitruksilla ja yrteillä maustetun kalan, äyriäisten tai vaalean lihan kanssa.

Larmandier-Bernierin Longitude toimii viinillisyytensä ja upean paahteisuutensa ansiosta pitopöydän ruokajuomaksi. Tänä kesänä aion harjoitella mausteisen jerk-kanan tekoa ja yhdistää ruoan Longituden kanssa.”

Antero Niemiaho – Ravintola Vinkkeli

Sommelier Antero Niemiaho

Roseeviini

Pihistä:

Villa Wolf Pinot Noir Rosé 2021, Villa Wolf, Saksa

Panosta:

Aix Provence Rosé 2021, Maison Saint Aix, Ranska

”Villa Wolf Pinot Noir Rosé on kuuman kesäpäivän viini! Viinissä tulee kauniisti esille saksalaisten hyvin hallitsema jäännössokerin käyttö yhdistettynä viileän ilmaston korkeaan hapokkuuteen. Puolikuivat ja hedelmäiset saksalaiset rieslingit kuuluvat omiin lemppareihini, joten samantyyppinen pinot noir -rosee oli minulle selkeä valinta. Hyvin viilennettynä jäännössokeri ei maistu makeutena, vaan nostaa viinistä esiin  hedelmäisiä aromeja ja makuja sekä pehmentää viinin raikasta hapokkuutta. Nauttisin viinin kuumana kesäpäivänä auringossa ja hyvässä seurassa.

Aix Provence Rosé on myös omaan tyyliin ja makumaailman sopiva, sillä pidän klassisista ja alueelle tyypillisistä viineistä. Tämä elegantti viini sopii nautittavaksi sellaisenaan tai ruokajuomaksi kesäisille salaateille, joista oma suosikkini on salade niçoise eli nizzansalaatti. Tomaatit tuovat kokonaisuuteen raikkautta, joka tukee viinin hapokkuutta, ja anjoviksen voimakas maku toimii hyvin roseen runsaan marjaisuuden kanssa.”

Taneli Lehtonen Restaurant Muru & Winebar

Sommelier Taneli Lehtonen

Punaviini

Pihistä:

Garzón Tannat Reserva 2019, Bodega Garzón, Urugay

Panosta:

Camille Giroud Mercurey Clos Voyens Premier Cru 2018, Camille Giroud, Ranska

”Bodega Garzón on nostanut unohdetun ja luonteikkaan Tannat-lajikkeen esille ja vienyt siitä tehdyt viinit seuraavalle tasolle. Uruguayn huipputuottajiin kuuluvan talon viini sopii hienosti kesäpöytään grillattujen lihojen, kasvisten ja halloumijuuston kanssa. Viini korostaa grillattujen raaka-aineiden syvää makua, ja grillauksessa syntyvät maltilliset karsinogeenit pehmentävät viinin tanniineja. Garzón Tannat Reserva sopii myös täydellisesti kesäillan viimeiseksi lasilliseksi, jota voi nauttia vaikka Suomen kesän mahtavaa auringonlaskua katsellen.

Camille Giroud on ottanut tuottajana suuria harppauksia viimeisen 15 vuoden aikana ja tehnyt huippuluokan punaviinejä niin kylä- kuin palstatasolla. Kyseinen viini toimii niin runsaiden kasvispohjaisten kesäsalaattien kuin grillattujen rasvaisten kalojen kanssa. Viini on hyvä dekantoida tunti ennen tarjoilua ja tarjoilla 16-asteisena. Pullon voi myös unohtaa mainiosti kellariin vielä 5–10 vuodeksi. Nauttisin molempia viinejä ystävien seurassa.”

Lue lisää

Ei kesää ilman grillausta! 6 x grilliviini

23.06.2022 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Kalojen kaverit – 6 x paras kalaviini

21.06.2022 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Keittiömestareiden mökkivinkit ja vierasvarareseptit

17.06.2022 Maria Carvajal + kuva Shutterstock