Juustot

Ihana, täyteläinen valkohomejuusto

02.05.2022 Antti Uusitalo + kuva Laura Riihelä

Voimakkaasti tuoksuvat, täyteläisen kermaiset ja syntisen herkulliset valkohomejuustot ovat monien juustonystävien suurimpia intohimonkohteita. Kaada sen kaveriksi lasiin herkullista viiniä.

Valkohomejuusto lepää lämmössä

Ehkäpä kuuluisimpia valkohomejuustoja ovat Pariisin itäpuolelta kotoisin oleva Brie de Meaux ja normandialainen camembert. Nämä kaksi ranskalaista klassikkoa ovat antaneet esikuvan monelle maan ulkopuolella syntyvälle valkohomejuustolle, kuten esimerkiksi suomalaiselle Valmalle, jota valmistetaan Kolatun juustolassa Somerolla. Oli sitten kyse ranskalaisesta tai suomalaisesta valkohomejuustosta,  tärkeää on optimaalinen kypsyys ja pitkä lepo huoneenlämmössä ennen herkuttelua.

Valkohomejuuston valmistuksessa juustomassaa puristetaan vain kevyesti. Tällä varmistetaan lopputuloksen kermaisen pehmeä rakenne. Juustomassaan sekoitetaan valkohomeitiöitä, jotka heräävät henkiin viileässä ja täydellisen kosteassa kellarissa. Jo viikon sisällä vaalean juuston pintaan kasvaa pehmeän vahamainen homekerros. Ohut homevaippa tarjoaa kypsyvälle juustolle suojaa ja antaa samalla lopputulokseen makua sekä aromia. Täydelliseksi kypsyneen valkohomejuuston tunnistaa herkkusienimäisestä ja voimakkaan maanläheisestä aromista. Jos nenään kohoaa ammoniakin tuoksu, juusto on jo pilaantumaan päin.

Mitä lasiin valkohomejuuston kanssa?

Vahvan ja persoonallisen maun omaavat valkohomejuustot vaativat juomalta samoja ominaisuuksia. Kypsän hedelmäinen ja voinen chardonnay tai hunajainen pinot gris ovat varmoja valintoja. Samppanjan ystävien kannattaa etsiä viinikaupasta brien rinnalle kypsä ja runsas rosee. Myös maanläheiset ja rehellisen omenaiset maalaissiiderit ovat erinomaisia juomakumppaneita esimerkiksi kypsälle camembertille.

Kokeile:

Charles Heidsieck Vintage Rosé Champagne Brut 2005

Alkon tuotenro: 903757

Kuohuviini Ranska
99,89 €
0.75 l
Artboard Created with Sketch.
zero-points Created with Sketch. 0
Laatu vastaa hintaa
Lue lisää

Lue lisää

6 x vappuviini – pihistä ja panosta!

22.04.2022 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Tuplamäärä nautintoa! TOP 4 magnum-kuohuviini

13.04.2022 Antti Rinta-Huumo + Kuva Shutterstock

Lucie Pereyre de Nonancourt, Grand Siécle -samppanjan sanansaattaja

11.04.2022 Sanna Pöyry