viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Anna Pototska
Ihmiset

Anna Pototska: sotaa pakoon Ranskaan

23.05.2022 Viinilehden toimitus + kuva Sanna Lehto

Ukrainan tunnetuin sommelier Anna Pototska pakeni sotaa Ranskaan.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Työpaikan osoite on 20 avenue de Champagne. Sommelier Anna Pototska on maaliskuun loppupuolelta lähtien avannut samppanjan saloja vierailijoille Moët & Chandonilla Epernayssa.

Hän asuu lähistöllä, Cramantin kylässä Côte de Blancsin alueella.

”Erittäin hyviä blanc de blancseja”, hän kuvailee asuinseutunsa samppanjoita.

Pototska on yksi niistä miljoonista eurooppalaisista, joiden elämän sota on nyrjäyttänyt sijoiltaan tänä vuonna. Vuonna 2017 Ukrainan parhaaksi sommelieriksi valittu Pototska on työskennellyt muun muassa luksushotelli Fairmontin sommelierina Kiovassa.

Pototska pakeni 12-vuotiaan poikansa kanssa Kiovasta Lvivin kautta Varsovaan 28. helmikuuta, neljä päivää sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan.

Varsovasta hän muutti apua tarjonneen ystävän luo Cramantiin maaliskuun puolivälissä. Pian hänellä oli työlupa ja työpaikka. Poika käy etäkoulua Ukrainaan, vaikka nettiyhteydet välillä pätkivät.

Ukraina on ikivanha viinimaa. Maa tunnetaan perinteisesti makeahkoista kuohuviineistään ja jälkiruokaviineistään, mutta iso osa tuotannosta jäi rajan taakse, kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan 2014.

Pototska kertoo innostuneesti maan nuorten tuottajien pienten erien ”autotalliviineistä”. Start-up-henkeen laatu vaihtelee.

”Tunnen ylpeyttä, kun maistelen niitä.”

Hän mainitsee erikseen ukrainalaislajikkeet Telti-Kurukin ja Sukholimanskin, joka on ukrainalaisen Plavain ja Chardonnayn risteytys. Odessa Black puolestaan on Alicante Bouschetin ja Cabernet Sauvignonin risteytys.

”Näen niissä paljon potentiaalia. Viinintuotantomme on kehittynyt vuosi vuodelta.”

Ukrainalaistuottajat ovat hankkineet sekä laitteita että konsulttiapua Italiasta ja Ranskasta. Esimerkiksi Kolonist-viinitalo on hakenut asiantuntemusta Bordeaux’sta.

Sodan takia lupaava kehitys on katkennut.

Juuri Kolonistin viinejä Pototska maistatti suomalaisilla maaliskuussa, kun hän kävi Helsingissä. Ne olivat ainoita, joita sommelier Samuil Angelov ja kansalaisjärjestö Slava Ukraini saivat tuotua Suomeen.

Maistelutilaisuus keräsi varoja ukrainalaisten pakolaisten auttamiseksi ja heidän saamisekseen Suomeen. Tilaisuudesta tehdyn videotallenteen voi hankkia Ravintola Murun nettisivuilta.

Lue lisää

Faktat haltuun: Pouilly-Fuissé ja Pouilly-Fumé

22.01.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Syksyn sävyinen Rhône – pruuvissa rhônelaiset punaviinit

17.10.2023 Antero Niemiaho, Sommelier

Samettisen pehmeä brie ja 2 x viini

10.07.2023 Antti Uusitalo + kuva Laura Riihelä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä