viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
voikukka
Ruoka

Sesongissa: voikukka

22.04.2022 Elisa Ojala + kuva Shutterstock

Voikukka valtaa taas pihat, puistot ja pientareet. Mutta se valloittaa myös lautasella. Katso vinkit voikukan käyttöön kesäkeittössä.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Pihojen rikkakasvista ruokapöytään

Voikukkia on Suomessa lähes 500 eri lajia ja ne ovat kaikki vähän erilaisia. Maku selviää parhaiten maistamalla. Pyöreäreunaiset lehdet ovat yleensä vähemmän kitkeriä ja karvaita kuin teräväreunaiset lehdet. Voikukka sopii hyvin ruoanvalmistukseen ja pihojen rikkakasvista voi käyttää kaikki kasvinosat.

Paahdetuista voikukan juurakoista on pula-aikana valmistettu kahvin korviketta. Modernimpaa ruokaa niistä syntyy kevyesti kiehauttaen tai grillaten. Juurakot kerätään joko aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä.

Voikukan lehdet sopivat käytettäväksi raakana salaateissa muiden ainesten seassa. Kokeile myös ryöpätä lehdet pinaatin tavoin ja tarjoa voisulan sekä sitruunamehun kanssa.

Voikukan kukkavarsi on monien mielestä se kaikkein ihanin osa. Varsi on salaatissa pieneksi silputtuna tekstuuriltaan kuin hienonnettua sipulia, isompina pätkinä se tuo salaattiin mukavaa rouskua. Ontto varsi toimii myös juomissa pillinä.

Kukkanuput ovat kuin pieniä kapriksia. Niitä voi käyttää herneen tai ruusukaalin tavoin ja vaikka paistaa oliiviöljyssä ja tarjota sitruunan kanssa.

Keltaiset kukat maistuvat hunajalle ja lakritsille, ne ovat kuin villin luonnon vaahtokarkkeja. Kukkia voi käyttää tuoreena tai kuivattuna vaikkapa koristeena jälkiruoissa tai makuna ja värinä salaatissa.

Lue lisää

Villiyrttien villit maut

15.06.2017 Kati Pohja + Kuva Sami Piskonen

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä