viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Pohjois-Irlanti
Matkat

Kulinaristin Pohjois-Irlanti – 8 vinkkiä matkalle

24.03.2022 Ville Palonen

Vihreän saaren koilliskulma on kiehtova sekoitus brittiläistä ja irlantilaista kulttuuria. Hengästyttävien maisemien lisäksi Pohjois-Irlanti tarjoaa monta ikimuistoista makuelämystä.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Päiväretki panimoon

Hilden Brewery aloitti oluen panemisen vuonna 1981 ja on ensimmäinen uusi panimo yli sataan vuoteen. Olutta pannaan belfastilaisessa panimossa kolmesti viikossa jo toisessa sukupolvessa ja panimon perustaja Seamus Scullion opastaa vieraita tunnin mittaisilla kierroksilla.

Kiireettömän olutmaistelun kruunaa panimon Tap Room -ravintolan lounas, jonka lista koreilee perinneruokia.  Syntisen rasvainen possunkylki ja suussasulavan pehmeä fish & chips ovat kuulopuheiden mukaan paikan klassikoita.

Michelin-tähden irkkuruokaa

The Muddlers Club on Michelin-tähdellä palkittu ravintola Belfastissa, josta saa trendikkäällä ja rennolla otteella valmistettua irkkuruokaa. Paikan tavaramerkki on kekseliäs maistelumenu, jonka ruokalajit saattavat vaihtua kesken illan – pitäähän keittiömestarin saada toteuttaa itseään vapaasti, kun inspiraatio iskee. Viinit tarjoileva sommelier pysyy vauhdissa mukana rautaisen ammattitaidon ansiosta.

Nimikkoviskiä ja hybridiruokaa

Parhaat makunautinnot löytyvät Bushmillsin pikkukaupungista, jonka nimikkoviskiä on mukava siemailla Bushmills Inn -hotellin boheemissa baarissa. Ravintola on ilahduttava sekoitus perinteistä pubiruokaa ja taidokasta fine diningia, ja kun viinilistakin on todella kattava, on vaikea keksiä parempaa majapaikkaa.

Ruokahistoriaa ja kierroksia

Belfast on erinomainen ruokakohde myös huippuravintoloiden ulkopuolella, ja mikä olisikaan hauskempi tapa tutustua kulinaariseen kulttuuriin kuin kävelykierros asiantuntevan oppaan seurassa? Kehuttu ja palkittu Taste & Tour järjestää erilaisia kierroksia, joiden teemoja ovat ruoka, gini, viski ja olut. Neljän tunnin ruokakierroksella maistellaan paikallisia erikoisuuksia kuten kuivattua merilevää ja tummaa valkosipulivoita, sekä kuullaan tarinoita Belfastin ruokahistoriasta.

Perunakakkua ja viskikaurapuuroa

Irlanti tunnetaan perunoistaan, ja monen ravintolan ruokalistalta löytyykin kevätsipulilla terästettyä perunamuusia (champ) ja perunapannukakkua (boxty). Myös hotellin aamiaisella kannattaa pitää silmät auki perinneruokien varalta, sillä tarjolla voi olla perinteisiä erikoisuuksia kuten veripalttua, viskikaurapuuroa ja Guinness-olueen leivottua leipää.

Brunssinrakastajille

Sunnuntaibrunssille kannattaa poiketa St. Georges Market -kauppahalliin, jonka tunnelma on kuin katuruokafestivaaleilta. Mikä olisikaan ihanampaa kuin euron hintaiset tuoreet osterit suoraan kylmäaltaasta poimittuina? Ja jos edellisen illan juhliminen rasittaa kroppaa, maista takuuvarma energiapommi Belfast Bap eli grilliburgeri kaikilla mahdollisilla ja mahdottomilla lisukkeilla.

Ruokaelämyksiä

Erityisiä ruokaelämyksiä Belfastissa tarjoavat tyylikäs James Street, laivaravintola Holohans at the Barge sekä Belfastin todennäköisesti paras ravintola, Michelinin tähdellä palkittu The Muddlers Club. Pöytävaraus on pakollinen tasokkaampiin ravintoloihin etenkin viikonloppuisin. Henkilökunta on poikkeuksetta todella ystävällistä – muista jättää 10 prosentin juomaraha!

Lasilliselle tai illanviettoon

Belfastin ravintoloissa ja baareissa tunnelma on usein katossa ja mekkala niin kova, että oman pöytäseurueen kanssa jutellessa on pakko korottaa ääntä. Pubit ja baarit saavat myydä alkoholia klo 11.30 lähtien noin puolille öin.

Suositeltavia paikkoja lasilliselle ovat historiallisen prameat pubit The Crown ja The Garrick Bar. Rennossa Dirty Onion -baarissa voi nauttia livemusiikista, ja entiseen bordelliin perustetusta Muriel’s Monkey Roomista löytyy kaupungin paras valikoima ginejä.

Lue lisää

Maaginen Bryssel – 7 x Brysselin ravintolat

04.03.2024 Teksti ja kuvat Maria Carvajal

Kysyimme guruilta: talven yllättävä viini-ruokayhdistelmä

29.02.2024 Heidi Kleemola + Kuvat haastateltavat

Talvinen Old Fashioned

12.12.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Laura Riihelä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä