viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
pét nat
Opi viineistä

Villi ja pirskahteleva pét nat – katso neljä kuplivaa!

17.01.2022 Kalle Naatula + kuva Shutterstock

Olet ehkä jo törmännyt termeihin pét nat, pétillant naturel, méthode ancestral tai col fondo. Ne kaikki viittaavat samaan viinityyliin. Pét nat on lyhenne ranskalaisesta sanaparista pétillant naturel, ”luonnollisesti kupliva”. Col Fondo taas tarkoittaa “with the bottom”, sakkojen kera. Col Fondot ovatkin tavallisesti sameahkoja ja pirskahtelevia, italiaksi frizzante. Maista ainakin nämä neljä herkullista pét natia!

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Methode ancestral

Methode ancestral, ”esi-isiltä peritty metodi”, kuvaa hienosti pét nat -viinien valmistusta. Kyseessä kun on ikiaikaisimpia kuohuviinin valmistustapoja. Nämä viinit syntyvät pullottamalla villihiivoilla käyvä viilennetty mehu kesken alkoholikäymisen.

Toinen tapa on lisätä juuri ennen pullotusta jo kuivaksi käyneeseen viiniin kuivatuista rypäleistä puristettua tai jäädytettyä mehua, joka on tavallisesti samaa vuosikertaa kuin viini. Näin aloitetaan pullokäyminen. Viimeksi mainittua tapaa käytetään etenkin Italiassa.

Aiheesta kiistellään natuviinipiireissä. Voiko pét natia valmistaa lisäämällä “perusviiniin” käymätöntä mehua vai ei? Puritanistien mielestä ei, avomielisempien mielestä kyllä.

Tavalla tai toisella pét nat siis käy loppuun pullossa, ja alkoholikäymisen sivutuotteena syntyvä hiilidioksidi vangitaan viiniin. Pét natien kuplat ovat maltillisempia kuin perinteisen menetelmän kuohuviineissä tai samppanjoissa ja viinit ovat pirskahtelevia.

Sameita pullotteita

Pét nat -viineissä on liki aina sameutta ja sakkaa. Toiset tuottajat tekevät sakan poiston ja korkinvaihdon samppanjan tapaan (disgorge) – myös sen sopivuudesta vängätään alan piireissä. Pét nateja ei kuitenkaan makeuteta (dosage) ja viinit suljetaan useimmiten kruunukorkilla.

Pét natien suuri suosio ja pienet tuotantomäärät näkyvät hintojen nousuna. Moni maahantuoja kertoo metsästävänsä sopuhintaisia pét nateja, mutta ne ovat kiven alla. Pét nat -viinien suosiota siivittää paitsi naturalviinien ankkuroituminen osaksi viinikulttuuria myös niiden superherkullinen nautittavuus – niin viinin, siiderin kuin oluen ystävänkin on helppo ihastua pét nateihin.

Vakiintunut viinityyli

Pét nat -viinien kohdalla ei ole enää syytä puhua trendistä, vaan ennemminkin jo vakiintuneesta viinityylistä. Pét nateja voidaan pitää yhtenä naturalviinien ala-genrenä. On kuitenkin hyvä huomata, että vaikka juuri naturalviinit ovat nostaneet pét natit pintaan, eivät kaikki pét natitkaan ole naturalviineiksi tulkittavia. Kuten ei naturalviineilläkään, ei pét nateillakaan ole globaalia, säädeltyä määritelmää.

Pét nat -viinejä tehdään ympäri maailman valtavasta skaalasta eri rypälelajikkeita. Löytöretkillä kannattaa katsastaa ainakin Ranskan Loiren laakson, Espanjan Katalonian, Itävallan Burgenlandin sekä Italian Emilia-Romagnan pét nateja.

3 x tarjoiluvinkki

Viilennä huolellisesti

Tarjoa pét nat jääkaappiviileänä, sillä viini lämpenee lasissa nopeasti. Noin kahdeksan asteen tarjoilulämpötila takaa raikkauden ja riittävä viilennys myös hillitsee pét natien energisiä kuplia.

Avaa hellästi

Yleistäen pét nat -viinien pullossa oleva paine on noin puolet samppanjasta, mutta suodattamattomana ja sakkaisina ne voivat avatessa kuohua varsin reippaastikin.

Katsasta sakat

Jos viilennät pullon pystyssä, pysyy valtaosa viinistä kirkkaana. Vaihtoehtoisesti voit sekoittaa sakat viiniin kääntelemällä pulloa. Kokeile myös tätä tapaa!

Näin löydät pét natit Alkosta:

Alkossa pét nateille ei ole omaa kategoriaa. Osa lymyilee kuohuviinien seassa, osa rosee- ja jotkut jopa valkoviinihyllyssä. Tarvitaan tarkkaa etukäteistyötä. Etsi pét nateja Alkon nettisivuilta tekstihaulla: petnat, ancestral, petillant jne. Ja suuntaa vasta sen jälkeen tutkimaan myymälän hyllyjä tai tilaa juomat valmiiksi kauppaan.

Täydellinen brunssiviini

Pét natit ovat herkullisia aperitiiveja ja nautiskelujuomia, mutta myös monipuolisia ruokaseuralaisia. Ne loistavat etenkin pitkillä viikonloppulounailla ja brunsseilla. Pét natit ovat tavallisesti kuivia tai puolikuivia. Alkoholipitoisuus on maltillinen (9–12 %). Ominaista pét nateille ovat pirskahtelevuus, energisyys sekä tietty eläväisyys. Pét nat -viinit ovat yleensä tarkoitettu juotavaksi nuorena, mutta jotkut saattavat viihtyä kellarissa vuoden tai pari.

4 x pét nat – nappaa Alkosta nämä:

Meinklang Pet Nat

Burgenland, Itävalta, Alko 911777, 15,98

pét nat

Itävaltalaisen biodynaamisen perhetila Meinklangin mainion hinta-laatusuhteen pét nat on neljän rypäleen sekoite. Viinille on tehty sakanpoisto ja korkinvaihto käsin. Siihen ei ole lisätty sulfiitteja.

Punasävytteinen tuoksu tarjoaa vadelmaa, punaherukkaa, punaista omenaa sekä yrttisyyttä ja mausteisiakin piirteitä. Kuiva, rapsakka maku on sekin marjaisa ja seuraa aromeiltaan tuoksua. Vettä kielelle herauttava hedelmähapokkuus ja pirteät kuplat tuovat makuun eloisuutta ja saattavat kokonaisuuden kohti puhdaspiirteistä jälkivaikutelmaa.

Ruoka: Runsaille kasvis- ja kalaruoille, pikkunaposteltaville sekä aperitiiviksi. Yrttinen graavilohi.

Pietramore Trebbiano Mèthode Ancestrale

Abruzzo, Italia, Tilausvalikoima 950993, 23,91 €

pét nat

Italialaisen Pietramoren pét nat on valmistettu Trebbiano-lajikkeesta. Viinillä on luomu- ja biodynaaminen sertifikaatti. Sille on tehty osittainen sakanpoisto sekä korkinvaihto käsin. Viinin ei ole lisätty sulfiitteja.

Eksoottissävytteinen tuoksu tuo mieleen kypsät vaaleat omenat, hunajamelonin ja sitrushedelmät. Lisäksi siinä on vienoa hiivaisuutta. Kuiva maku täyttää trooppisella hedelmäisyydellä suun. Makean sitruksinen hapokkuus ja lempeät kuplat pönkittävät makua. Viini jättää kypsän ja mehevän hedelmäisen jälkivaikutelman.

Ruoka: Runsaat kasvisannokset ja lohikalat. Tarjoa vaikka tiristettyjen muikkujen ja sitrusmajoneesin kanssa. Myös kiva aperitiivi!

Joseph Scharsch GW Pétillant Naturel

Alsace, Ranska, Tilausvalikoima 940106, 28,93 €

pét nat

Luomusertifioidun perinteikkään alsacelaisen perhetilan leikittelevän viinisarjan helposti lähestyttävä ja nautittava pét nat Gewürztraminer-lajikkeesta. Ei lisättyä sulfiittia. Viini on suljettu samppanjapulloista tutulla korkilla.

Lähes makean hedelmäinen ja kukkea tuoksu muistuttaa cantaloupe-melonia, keltaista päärynää, rusinoita sekä maustehyllyn aromeja. Kuiva maku kulkee tuoksun viitoittamalla tiellä. Melko rehevät kuplat ja raikas hapokkuus antavat aromaattiselle kokonaisuudelle sen kaipaamaa ilmavuutta ja selkärankaa. Viini jättää pitkään maistuvan, klassiseen suuntaan nojailevan, taiten tehdyn jälkivaikutelman.

Ruoka: Ohittamaton itämaisten herkkujen sekä savustettujenkin ruokien kaveri. Kokeile vihreälle äyriäiscurrylle.

Croci Campedello

Emilia-Romagna, Italia, Tilausvalikoima 937935, 28,18 €

pét nat

Piskuisen Crocin upea oranssi pét nat on viiden lajikkeen sekoite, päärypäle on Malvasia di Candia. Viini on käynyt pari viikkoa kuorikontaktissa, jonka jälkeen se on pullotettu ujolla sulfiittilisäyksellä. Viiniä on pullokypsytetty noin 10 kuukautta, eikä siitä ole poistettu sakkoja. Pullo on suljettu viinipullonkorkilla ja sidottu tiukan kapsylin alle.

Kerroksellinen tuoksu tuo mieleen tuoreet aprikoosit, makean mandariinin ja vaaleat kukat. Kuiva maku on nätisti linjassa tuoksun kanssa, ja kuorikontaktin ansiosta tuntuvan tanniinisuuden tukema. Sitruksisen hapokkuuden nostaessa vettä kielelle tanniinit supistavat suuta. Gastronominen pét nat jättää varsin pitkään maistuvan ja puhuttelevan jälkivaikutelman.

Ruoka: Sienirisotto tai wienerleike kapristen ja ranskalaisten kera. Myös leikkelelautasille sopiva pari.

Lue lisää

Natuvalkkarit: 5 x herkullinen kuorikontaktivalkoviini

18.01.2022 Kalle Naatula + kuva Shutterstock

RAW Berlin – Viinimessut pandemian keskellä

08.12.2021 Teksti ja kuvat Samuli Pasanen

Ihanat, kamalat natuviinit – mikä ihmeen natural?

27.08.2021 Viinilehden toimitus + kuvat Shutterstock + Sami Piskonen

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä