Kolumnit

Samuli Pasanen: onko edessämme viinialan pulavuodet?

07.01.2022 Samuli Pasanen

Huonoja satoja, pakkausmateriaalipulaa, logistiikkaongelmia… Viinialaa koettelee nyt niin moni ongelma, että se alkaa näkyä jo kauppojen hyllyillä ja viinien hinnoissa.

Viiniä tuotettiin Euroopassa – ja erityisesti Ranskassa – vuonna 2021 normaalia vähemmän. Ilmasto-ongelmien lisäksi haastetta on ollut myös pakkauspuolella: pula pahvilaatikoista, korkeista, kapseleista ja pulloista on pitkittänyt toimitusaikoja. Eikä tuotteiden kuljetuskaan ole sujunut ongelmitta, sillä pulaa on paitsi eurolavoista ja merikonteista, myös rekkakuskeista. Satamat ovat ruuhkautuneet ja logistiikan solmukohtien purkaminen jatkuu pitkälle tähän vuoteen.

Vaikka moni maahantuoja oli tyytyväinen kesän ja syksyn myynteihin, huolta aiheuttaa nyt hintojen nousu sekä tuotteiden saatavuus tulevaisuudessa. Varsinkin sesonkituotteiden kohdalla ongelmat ovat suuria rajallisen myyntikauden takia. Joulukuussa kotimainen perheyhtiö Lignell & Piispanen tiedotti tuotanto-ongelmistaan otsikolla “Glögitön joulu?” Perheyhtiö kertoi silloin joidenkin tuotteiden tulevan loppumaan kesken raaka-ainepulan vuoksi.

Inflaatio nostaa myös viinien hintoja

Kuivatavaroiden hintojen nousu siirtyy tulevana vuonna kuluttajahintoihin. Esimerkiksi pakkausmateriaalien – kuten pahvi- ja puulaatikoiden – hinnat ovat nousseet yli kymmeneksen ja lisäkorotuksia odotetaan. Myös kuljetuskustannukset Euroopan sisällä ovat nousseet tuntuvasti ja kylmäkonttien lähes kymmenkertaiset hinnat ovat pysäyttäneet joidenkin tuotteiden tuonnin kokonaan.

Konttipula ja kohonneet kustannukset eivät kohtele kaikkia tasapuolisesti. Vähemmän kannattavat reitit ovat vähentyneet, mikä pidentää toimitusaikoja. Yhdysvalloista Eurooppaan saapuvat pienemmät viinierät saattavat odottaa kuukausia lähtösatamassa taloudellisesti kannattavaa lähetyshetkeä.

Huono satovuosi lisää tuskaa

Monet tuottajat joutuvat nyt allokoimaan viinejä eri markkinoille tarkemmin. Maahantuojat kertovat saaneensa jo syksyllä viinintuottajilta viestejä, joissa pyydettiin ennakkotilauksia 2021 sadosta ja varoiteltiin myyntimäärien rajallisuudesta ja hintojen noususta. Maahantuojilla onkin nyt kova kiire haalia myytäväksi sen, mitä saa, ja etsiä korvaavia tuotteita sellaisten tilalle, joiden volyymi ei riitä markkinoille.

Tyhjiä hyllyjä ei ole odotettavissa, mutta viininystävän kannattaa varautua toimituskatkoksiin sekä lempiviinien kalliimpiin hintoihin. Vähittäiskaupassa korotukset ovat maltillisempia, mutta ravintoloissa voi näkyä isojakin hintapiikkejä. Monet huippuviinit tulevat luultavasti loppumaan normaalia nopeammin ja seuraavia vuosikertoja voi joutua odottamaan pitkälle vuoteen 2023.