viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Cancun
Matkat

Nappaa lennot Cancuniin! Täällä syöt parhaat tacot ja juot parhaat margaritat

12.01.2022 Kalle Kirstilä + kuvat Robert Seger

Cancunin menestyscocktailin ainekset ovat valkoinen korallihiekka, turkoosi meri ja ympärivuotinen aurinko. Lisähoukuttimena toimii maailmanlaajuisesti nousussa oleva meksikolainen ruoka- ja juomakulttuuri. Katso vinkit reissun kohokohtiin!

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Cancun on karibialainen versio Las Vegasista ja Miami Beachistä. Se rakennettiin Meksikon valtion päätöksellä ja tarkkaan menestyslomakohteiden kaavaa noudattaen. Projektin alkaessa vuonna 1970 aluetta asutti kolme kookosviljelijää. Tavoite oli kirkas kuin turkoosi meri: amerikkalaisten kasvavalla matkailutrendillä oli tarkoitus tehdä rahaa. Ja Cancun myös onnistui siinä ainutlaatuisesti, ennen koronapandemiaa siellä vieraili lähes kuusi miljoonaa ihmistä vuosittain.

Paikallinen keittiö tarjoaa matkailijalle monipuolisen kattauksen 

Cancunin 20-kilometrisen hiekkaniemen all inclusive -hotellit ruokkivat suurimman osan matkailijoista. Turistiturvallisiin makuihin ei kuitenkaan tarvitse tyytyä, sillä vierestä löytyy noin 500 000 asukkaan oikea meksikolainen Cancunin kaupunki.

Perinteinen jukatanilainen keittiö perustuu aluetta tuhansia vuosia asuttaneiden mayojen ruokiin. Lisäksi vaikutteita on tullut Karibian saarilta ja Euroopasta. Maistettavien ruokien listan kärjessä on cochinita pibil, perinteisesti maakuopassa kypsennetty possu, joka saa makua muun muassa achiotehedelmän siemenistä, mausteista ja appelsiinista tehdyllä tahnalla. Toinen paikallinen possusuosikki on poc chuc, joka on limetissä marinoitua, grillattua ja ohueksi leikattua possun kylkeä. Kokonaista kalaa puolestaan grillataan banaaninlehtiin käärittynä tomaatilla, sipulilla ja achiotella kuorrutettuna. Lisukkeena tarjotaan usein meksikolaista riisiä keittobanaanin kera ja tomaatti-sipulisalaatti, pico de gallo, on myös vakiolisukkeita. Paikallisten alkupalasuosikki on limekeitto, sopa de lima, mutta matkailijan kannattaa panostaa erinomaiseen guacamoleen.

Cancun ruoka

Aamupalalla suosittuja ovat panuchot ja salbutesit. Edellinen on paistettu tortilla, joka tarjoillaan useimmiten avoimena mustapapujen, nyhtöpossun tai -kanan sekä kaalin ja punasipulin kanssa. Salbutesit ovat paksumpia maissikakkusia saman tyylisillä täytteillä. Maissitortilloista ylipäätään on meksikossa kehitetty pienin vivahde-eroin kymmeniä ruokia.

Äyräispuolella maisteluun kannattaa valita erinomaista paikallista mustekalaa ja erittäin kohtuuhintaista hummeria, molemmat grillattuina. Suosittuja ovat myös cevichet, jotka ovat usein parhaita raakakypsennetyn kalan, mustekalan ja jättikatkarapujen yhdistelminä. Hyvä vaihtoehto cevicheille on äyriäisiä, kurkkua ja avokadoa sisältävä aquachile.

El Fish Fritanga
Loncheria El Pocito
La Parilla Downtown Cancun, Av Yaxchilán 51

Yöelämää ja kilometrikaupalla hiekkaa

Cancunin hiekkaniemen läpi kulkee vain yksi tie, Kukulcan bulevardi. Sijainnit ilmoitetaan kilometreissä. 7,5 kilometrin kohdalta löytyy Party zonena paremmin tunnettu Punta Cancun, jossa sijaitsevat Coco Bongon kaltaiset mahtipontiset yökerhot. Kulttuuriakin löytyy 16,5 kilometrin kohdalta, jossa on käymisen arvoinen, mutta tylsähkösti toteutettu Museo Maya. Vieressä sijaitsevan San Miguelon arkeologisen kaivaukseen voi tutustua puolen tunnin mittaisella kävelypolulla.

Helpoin tapa liikkua niemellä on R1-bussilinja. Vajaalla eurolla voi tehdä vaikka kiertoajelun. Kuskien ajonopeudet tosin tekevät matkasta nauttimisesta hankalaa, mutta kyytiin ja pois pääsee käytännössä missä vain.

Cancun ranta

Paikalliset ruokatorit koukuttavat!

Cancunin markkinatoreista merkittävimmät ovat keskustassa sijaitsevat Mercado 28 sekä Mercado 23. Mercado 23:ssa bussiaseman liepeillä on myynnissä korttelikaupalla kaikkea, mitä turisti tarvitsee. Halpoja aurinkolaseja, bikinejä, tequilaa ja reseptivapaita kipulääkkeitä… Myös ruokaa löytyy, mutta nälkä kannattaa taittaa muualla.

Hämmentävä kokemus unohtuu reilun vartin kävelymatkan päässä sijaitsevan Mercado 28 -ruokatorilla hedelmiä, kaloja, lihoja ja chilejä ihastellessa. Kuivattuja chilejä löytyy kymmeniä lajeja ja variaatioissa riittää harrastajallekin ihmeteltävää. Tulisuuden sijaan paikallinen tarjonta painottuu mietoihin ja hedelmäisiin chileihin. Mukaan lähtee niin anchoja, arboleja, chipotlea ja monikäyttöisiä poblanoja. Pienen muovikassillisen hinnaksi tulee kolmisen euroa.

Cancun ruokatori

Torikierros kannattaa päättää tai aloittaa ruokakojujen keskellä sijaitsevan aukion reunan täyttävistä kuppiloissa. Muovituoleilla, vahaliinoilla ja laminoiduilla ruokalistoilla mennään, mutta asiakaskunta on sunnuntaina pääosin paikallista. Testaamme pari paikkaa – pöytään tilataan tacoja, guacamolea, emchiladoja ja chevicheä. Hinta- ja laatu kohtaavat kauniilla tavalla, sillä kympillä syö ja juo itsensä tyytyväiseksi.

Mercado 28, Xel-ha Mz 13, Downtown Cancun

Kaupungin parhaat tacot

Meksikolainen ruoka on paljon muutakin kuin tacoja, mutta Cancunin parhaimman tacon etsiminen on varteenotettavaa ajanvietettä ruokamatkailijalle. Kliseistä tai ei, usein se paras löytyy iltakahdeksan maissa vilkkaimmillaan olevista tacokärryjen yhteenkeskittymistä, missä paikalliset töistä palaavat duunarit ravitsevat itsensä. Katukiskojen tacot eivät kaada budjettia, viisi tacoa irtoaa noin kolmella eurolla. Innostuessaan niitä syö helposti toistakymmentä, sillä meksikolaiset haluavat taconsa yksinkertaisina ja herkku on oikean kokoinen, kun se on syötävissä kahdella haukkauksella.

Tacokärryjen tacot ovat karsittu kaikesta turhasta. Useimmiten kyse on maissileivästä ja lihasta, joskus mukana on lusikallinen pico de galloa, pari tuoretta korianterin lehteä, pari rengasta punasipulia ja lohko limeä. Kastikkeensa jokainen annostelee useimmiten itse. Ja se vihreä habanerokastike on se tulisin.

Cancun tacot

Mikäli tacojahtiin tarvitsee ammattiapua, sitäkin on saatavilla. Cancun Food Tours järjestää asiantuntevasti opastettuja ruokakierroksia eri teemoista, joista suosituin on kolmen tunnin iltatacoretki. Kierroksen kohteet osoittautuvat mainioiksi. Kahden päivän omatoimisen tacojahdin jälkeen Cayena Espeson opastaman retken paikoista vain yksi on entuudestaan tuttu.

Taqueria Copa ihastuttaa nuorekkaalla tyylillään ja vanhoilla leffajulisteillaan. Paikan nimikkotaco coapenitos yhdistää chorichoa, perunaa ja rapeaa siannahkaa, chicharonia. Toinen illan helmi on Tacos Ricos, joka on erikoistunut nose to tail -henkisiin tacoihin. Kokeiltavaksi valikoituu mainio taco de lengua, jossa on nimensämukaisesti naudankieltä, sekä muun muassa paistettua naudan aivoa. Tacojen mutustelun ohella oppaamme ehtii pitää varsin perusteellisen oppitunnin tacoista. Vuosia mietittänyt arvoituskin selviää. Miksi useissa paikoissa tacoissa on aina kaksi tortillaa päällekkäin? Näin estetään tacon hajoaminen amatöörisyömärien käsiin ja siitä seuraavat roiskeet. Vaihtoehtoisesti toisen tortillan voi säästää syödessä lautaselle tippuneiden täytteiden pyyhkimiseen lautaselta. Nerokasta!

Cancun Food Tours

Paikallista ruokaa puistossa

Paikallisten perheiden suosikki-illanviettopaikka Cancunissa on etenkin viikonloppuiltaisin Palapas-puisto. Puisto tarjoaa tervetulleen retriitin hotellialueen matkailukuplalle. Lapset kruisailevat aukiolla pienillä sähköautoilla ja nauttivat vauhdin hurmasta pienissä tivolilaitteissa vanhempien vaihtaessa kuulumisia, ja vielä vanhempien ihmetellessä elämänmenoa penkeillä istuen. Englantia ei juuri kuule eikä olutta myydä missään.

Ruokapuolella tarjolla on kaikkea, mitä vapaa-aikaa viettävät perheet tapaavat läntisellä pallonpuoliskolla nauttia – sekä rasvaista että makeaa (usein samaan aikaan) ja käsin syötävää. Ruokamatkailijan kannattaa suunnata aukion pisimpään jonoon. Palkintona voi nauttia alueen parhaana pidetyn elotes-annoksen. Puolen euron hintaisen maissiannoskupin kanssa matka jatkuu takapöydälle kasattuun maustebaariin. Sen häkellyttävästä valikoimasta tuunataan annos muita urkkien oman maun mukaiseksi.

Cancun puisto

Illan lopuksi on aika nauttia Jukatanin kuuluisin makea herkku, marquesitas. Paikka valitaan tutulla metodilla, suuntaamalla suoraan ruuhkaisimmalle kiskalle. Puolen käsivarren mittainen tötterö kääritään rapeaksi paistetusta ohukaisesta, johon valitaan täytteet oman maun mukaan tai valmiina yhdistelmänä. Kondensoitu maito, tuoreet mansikat, Nutella ja edamtyylinen juusto raasteena saattaa kuulostaa kummalliselta yhdistelmältä, mutta syödessä ymmärtää nerokkuuden.

El Parque de las Palapas, 10 Margaritas, Downtown Cancun

Margaritoja ja matala-alkoholisia meksikolaisia juomia

Meksikolaiset rakastavat kylmiä juomia. Akvaariokokoiset margaritat ovat oma lukunsa, mutta käsityöoluiden harrastaja voi vain pyöritellä silmiään meksikolaisten oluenjuontia katselleessaan: jäädytettyyn lasiin laitetaan jääkylmää olutta, jäitä, tomaattimehua, limeä, tamarindiä ja mitä milloinkin. Oluen ympärille rakennetut matala-alkoholiset ”cocktailit” ovatkin Meksikossa oma maailmansa.

Ennakkoluuloton kokeilee ainakin cheladaa (olutta, limemehua ja suolaa), micheladaa (olutta, tomaattimehua, limeä, hot saucea ja worchesteria). Suoraan tölkissä kaupoissa myytävä Clamatos on hämmentävä sekoitus olutta, tomaattimehua, sokeria, mausteita, kuivattua simpukkaa ja aromisuolaa. Baarien vastine kulkee nimellä ojo rojo eli punainen silmä, jonka ainesosia on vaikea sanoa edes juomaa maistettuaan.

Cancun margarita ja cocktailit

Väkevien puolella Meksiko tunnetaan tietenkin tequilastaan, mutta kiinnostavampaa on tutustua mezcaliin. Mezcal tarjotaan toisinaan anchochilillä maustetun hapanappelsiinin ja paistettujen heinäsirkkojen kera.

Entäs sitten viinit? Kyllä vain, Meksikon pohjoisimmassa osavaltiossa Baja Californiassa eletään varsinaista viinibuumia ja meksikolaisia viinejä on tarjolla myös ravintoloissa yhä enemmän.

Island hopping ja rantaravintolat

Helpoin tapa paeta Cancunin “all inclusive -kuplaa” on ottaa taksi Puerto Juareziin, josta kulkee lautta puolen tunnin välein Cancunin edustalla sijaitsevalle Isla Mujeresin saarelle. Matka kestää 20 minuuttia ja meno-paluulippu maksaa nelisen euroa. Lautat liikennöivät kello 23 asti.

Isla Mujeresissa asuu noin 10 000 henkeä, joista suuri osa kulkee lautalla mantereelle töihin. Mutta saari on myös matkailukohde, tosin mittaluokka on aivan toinen kuin Cancunilla. Playa Norte -ranta on kuuluisin, snorklaajien suosiossa on myös Playa Centro.

Cancun Isla Mujeres

Saaren pääkatu on täynnä ravintoloita, joiden sisäänvetäjät kilpailevat asiakkaista iltaisin. Ilman ilmaista margaritaa ei illallista tarvitse nauttia. Varsinaisia rantaravintoloita löytyy lauttaterminaalin läheisyydestä. Niissä voi nauttia varpaat hiekassa vaikkapa mitä mainiointa mustekalaa. Puerto Juarezin terminaalin kulmilla sijaitsee myös yksi koko alueen legendaarisimmista äyriäispaikoista, El Kiosco Verde.

Isla mujeres, Playa Norte
El Kiosco Verde, Av. Lopez Portillo, Puerto Juarez

All inclusive ja ekohotelleja

Suurin osa Cancunin vierailijoista viettää yönsä (ja kaiken muunkin aikansa) all inclusive -hotellissaan. Konsepti on yksinkertainen, mutta toimiva: hotelli, uima-allasalue, pala valkeaa rantaa ja 6–10 ravintolaa ja baaria, joissa voi syödä ja juoda ympäri vuorokauden. Konseptista riippuen hotelleissa painottuvat joko erilaiset liikunta-aktiviteetit tai juhliminen. Yhä useampi hotelli ottaa vain aikuisvieraita. Kiitos amerikkalaisen matkailijan kärsimättömyyden, palvelu pelaa rivakasti ja kylmä juoma löytää tiensä ylilämmitetyssä uima-altaassa käteesi todennäköisesti aiottua useammin. Cancunin matkailukeskusta rakennettaessa kohtuus ei ole ollut ohjenuorana.

Cancun hotellit

Cancunin keskustassa on muutama hyvä vaihtoehto rannan all inclusive -hotelleille, kuten esimerkiksi ekohotelliksi julistautunut El Rey del Caribe. Hyvä vaihtoehto onkin yhdistää muutaman yön visiitti Hotel zonen turismikuplassa muutamaan yöhön Cancunin keskustassa – ja yöpyä myös yö tai peri Cancunin edustalla sijaitsevalla Isla Mujeresissa.

El Rey Del Caribe,  Alkaen 55 /yö.
RIU Palace Peninsula,  Alkaen 189 /yö.

Lue lisää

Keski-Suomi tutuksi: kesämatka Suomen keskipisteeseen

04.07.2022 Teksti ja kuvat Ville Palonen

Meeri Koutaniemi – Punaviini hoivaa, kietoo sisäänsä ja kannustaa pitkiin keskusteluihin

26.11.2019 Pirjo Houni + Kuva Sami Yaffa

Millainen on mystinen mezcal? Sami Yaffa ja Meeri Koutaniemi kävivät selvittämässä

20.03.2019 Teksti Sami Yaffa Kuvat Meeri Koutaniemi

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä