viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Hampurin ruoka- ja juomavinkit
Matkat

Moderni ja trendikäs suurkaupunki: Hampurin ruoka- ja juomavinkit

27.01.2022 Kalle Kirstilä + kuvat Robert Seger

Hampuri on yhä Euroopan suurkaupunkien satamajätkä, mutta samaan aikaan se on myös kiehtova, moderni ja trendikäs.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Mikä on lähellä Suomea sijaitseva jännittävä suurkaupunki, jossa yhdistyvät monipuolisesti kulttuuri, viihde, historia ja gastronomia? No, Hampuri tietenkin!

Matkailun edistämisen kielellä Hampuri on eläväinen suurkaupunki, josta löytyy niin ostoskeskuksia, ravintoloita ja toreja kuin historiallisia nähtävyyksiä ja kiinnostavia museoita. Siis vähän kaikkea. Tämä on toki totta, mutta muista kivoista kaupunkikohteista Hampuri eroaa pitkällä satamakaupunkihistoriallaan, mikä tuo sille mukavaa rosoa. Saksan kaupungeista Hampuri on vienyt Berliinin paikan alati muuttuvana yllättäjänä ja sitä voidaan pitää myös eurooppalaisten suurkaupunkien viimeisenä boheemina.

Hafen city – kulttuuria ja cocktaileja jokinäköalalla

Hampurin ruoka- ja juomavinkit- Hafen City

Uuden Hampurin symboli on satamaan rajoittuva Hafencity ja sen tunnetuin rakennus, veden äärellä sijaitseva Elbphilharmonien konserttitalo. Hätkähdyttävä, mutta sataman miljööseen upeasti asettuva rakennus aaltoilevine kattoineen ja ”laivaikkunoineen” on lyhyessä ajassa noussut kaupunkilaisten ylpeydeksi. Myös talon akustiikkaa ja orkesteria on kehuttu paljon.

Rakennuksen sisällä ja ulkotasanteella voi vierailla myös ilman konserttilippua. Sesonki- ja korona-aikaan sisäänpääsy varataan netin kautta. Konserttitalon yläkerroksissa sijaitsee myös laadukas hotelli ravintoloineen. Marriot-ketjuun kuuluvasta The Westin Hamburgista löytyy muun muassa hieno SPA-osasto sekä kolme ravintolaa. Ravintola Saffronissa voi nauttia satamanäköaloin vaikka keittiömestarin modernia tulkintaa hampurilaisesta klassikkoruuasta lapskaussista ja muista perinteisistä ruoista. Viereinen Bridge House puolestaan tarjoaa huikean valikoiman saksalaisia viinejä sekä cocktaileja jokinäköaloin.

Hampurin Hafencityä pidetään viime vuosikymmenten suurimpana ja kunnianhimoisimpana rakennushankkeena Euroopassa. Lähtökohtana on ollut kasvattaa kaupungin keskustaa peräti 40 prosentilla veden äärelle ja yhdistää samalla Speicherstadtin historialliset UNESCO-kohteet moderniin arkkitehtuuriin. Kun hanke valmistuu 2020-luvun lopulla, alueella odotetaan olevan työpaikkoja 45 000 ihmiselle ja asuntoja 14 000 asukkaalle.

Hafencity infocenter sijaitsee entisessä lämpökeskuksessa ja sen näyttely esittelee Hafencityn kehitysprojektia. 
The Westin Hamburg 

Koe kolmen sataman kaupunki vesiteitse tai kahviloista käsin

Hampurin ruoka- ja juomavinkit Hafen City laivalla

Hampurin konttisatama (Hamburger Hafen) on Saksan suurin. Lisäksi aivan kaupungin keskustan kyljessä sijaitsee iso risteilijäsatama. Vanha Sandtorin satama puolestaan on nyt museo- ja viihtymisalue, josta löytyy muun muassa maailman suurin yhä merikelpoinen museorahtilaiva Cap San Diego. Aluksessa voi myös yöpyä.

Sandtorin satamaan voi tutustua Landungsbrückenin laiturilta tai sen kahviloista ja baareista käsin, mutta myös kiertoajelut veneillä Hampurin satama-alueilla ovat hauska vaihtoehto. Kierroksen kuuluu, kestosta riippuen, koko satama-alue risteilijäaluksineen tai vain konttisatama ja sataman ydinosa. Opastus on useimmiten vain saksaksi.

Museolaiva Cap San Siego on avoinna vierailijoille päivittäin.
Barkassen-Meyerin satamakiertoajelut

Kauppahistoriaa ja ruokamuseoita

Hampurin ruoka- ja juomavinkit – Chile Haus

Speicherstadtin makasiinit nousevat suoraan Elbe-joesta Hampurin satama-alueella. Maailman suurin puupaalujen varaan rakennettu varastokaupunkialue avattiin vuonna 1888. Ensimmäinen maailmansota keskeytti alueen jatkuvan laajenemisen ja toisen maailmansodan pommituksissa yli puolet siitä tuhoutui. Varastoalue rakennettiin kuitenkin uudelleen. 1960-luvun lopulle asti sitä laajennettiin, kunnes kehitys siirsi vauhdilla rahdin käsittelyn ulommas kaupungista.

Hämmentävän laaja Speicherstadtin alue kertoo yli 130-vuotisesta kansainvälisen kaupankäynnin historiasta. Historiallisen Speicherstadtin tärkeimpiä kauppa-artikkeleita olivat kahvi, mausteet sekä itämaiset matot ja kankaat. Speicherstadt oli aikanaan yksi näiden tuotteiden johtavista kauppapaikoista koko maailmassa. Kaikkiaan Speicherstadtissa on 11 museota ja vierailukohdetta, joilla kaikilla on side merenkulun historiaan. Yksi Speicherstadtin uusista merkkirakennuksista on monikansallisen Unileverin arkkitehtuuriltaan näyttävä pääkonttori.

Makumatkailijalle mielenkiintoisimpia paikkoja ovat intiimi, mutta hyvin toteutettu kahvimuseo sekä hieman kotikutoinen maustemuseo. Pienen matkan päästä, UNESCOn suojeleman Chilehausin kupeesta löytyy myös suklaalle omistettu museo, joka on Hachez-suklaayhtiön pyörittämänä sangen kaupallinen, mutta yhtäkaikki kiva käyntikohde. 

Kaffeemuseum Rösterei Burg
Spicy’s Gewürzmuseum
Chocoversum

Sankt Pauli ja Reeperbahn – rustiikkisia pubeja, trendibaareja ja yöelämää

Hampurin ruoka- ja juomavinkit – St. Pauli ja Reeperbah

Monien ajatuksissa St. Pauli on yhtä kuin sen kuuluisin (ja turistipitoisin) katu eli Reeperbahn, joka tarjoaa noin kilometrin mitalla paikallista Astra-olutta, neon-kylttejä, meteliä ja höyryäviä currywurst-annoksia. Kadulta löytyy myös strippiklubeja ja Saksassa laillisia bordelleja, mutta ”punaisten lyhtyjen alue” rajautuu vain osaan katua.

Paikallisten ”Kieziksi” kutsuma Sankt Paulin alue on kuitenkin kuuluisinta katuaan monimuotoisempi viihde- ja yöelämän keskus. Se on säilyttänyt asemansa ja löytänyt myös uuden sukupolven. Etenkin viikonloppuisin tunnelma on positiivisen riehakas ja rustiikkien pubien, trendibaarien ja klubien täplittämällä alueella viihtyvät myös paikalliset.

Kulttipaikoista Grosse Freiheit 36 on yhä aktiivinen musiikkiklubi, joka tarjoaa myös konsertteja, kunhan koronarajoitukset sen sallivat. Pienempiä indie-paikkojakin on St. Paulissa tarjolla. Kerran viikossa kaupunginosassa pidetään Spielbudenplatz-aukiolla yömarkkinat, joilla on tarjolla paikallisia tuotteita, ruokaa, elävää musiikia ja muuta ohjelmaa.

Penkkiurheilijaa palvelee kaupunginosan oma jalkapallojoukkue FC St. Pauli. Saksan 2. Bundesliigassa pelaava joukkue on varsin vaatimatonta menestystään tunnetumpi yhteisöllisyydestään ja faneistaan, Millerntorin stadionilla pelattavien kotipelien tunnelmasta sekä merirosvologostaan.

St. Pauli Nachtmarkt
Grosse Freiheit 36 -musiikkiklubin ajankohtaiset aukiolo- ja konserttitiedot

Melkoiset kalamarkkinat: aitoa Hampuria parhaimmillaan

Hampurin ruoka- ja juomavinkit – Kalamarkkinat

Yksi Hampurin erikoisimmista ja hauskimmista tapahtumista on jokasunnuntaiset Altonan kalamarkkinat. Vuodesta 1703 pyörineet markkinat avautuvat jo viiden jälkeen aamulla. Etenkin kesäisin osa asiakkaista saapuukin sinne suoraan yöelämästä huikopalalle. Markkinat kestävät noin puoli kymmeneen asti aamulla.

Tapahtuman nimestä huolimatta myynnissä on muutakin kuin kalaa. Kauppiaat muun muassa keräävät hedelmistä ja vihanneksista edullisia kasseja ostettaviksi ja kotiinvietäväksi. Myynnissä on myös kukkia, vaatteita, käyttötavaroita, kasviksia ja muuta tuoretavaraa. Markkinoiden tavaramerkki ovat kovaääniset kauppiaat, jotka mainostavat tuotteitaan ja houkuttelevat ostoksille.

Kalaa myydään sellaisenaankin mutta suosittuja ovat myös paikan päällä nautittavat silli- ja katkarapuleivät. Sisällä varsinaisessa vanhassa Fischauktionshallessa tanssitaan usein esimerkiksi jazzbändien tahtiin.  Tarjolla on tietenkin myös olutta ja makkaraa. Tapahtuman huoleton tunnelma ja rustiikki miljöö ovat aitoa Hampuria parhaimmillaan!

Fischmarkt

Hampurin perinteiset klassikkoherkut

Hampurin ruoka- ja juomavinkit – Sillileipää ja currywurstia

Pohjoissaksalaiseen tapaan kala muodostaa tärkeän osan Hampurin perinteisistä herkuista. Sillileivät (roll mop), paistetut kalaleivät (Fischbroten) eri muodoissaan sekä aina Suomeen ja Rauman seudulle merimiesten mukana kulkeutunut ja vakiintunut perinneherkku lapskoussi (Labskaus) ovat kaikki maistamisen arvoista ronskia ruokaa.  Suosittuja ravintolakaloja ovat myös kampela, turska, ankerias ja meriantura.

Makkaraakin syödään ja tarjotaan, mutta suosittu katukiskaruoka currywurst on varsinaisesti tuontitavaraa Berliinistä. Lihanhimoon possuleipä (Nackebrötchen) ottaa luulot pois yksinkertaisuudellaan: rapeakuorisen sämpylän väliin sipaistaan sinappia ja tuhti pala grillattua possun niskaa. Hyvällä tuurilla saattaa saada hieman haudutettua hapankaalia tai sipulia kokonaisuutta keventämään.

Ja se lapskoussi: naudanliha-juuresmuhennosta, jonka lisukkeena Pohjois-Saksassa tarjotaan usein marinoitu silli!

Bistro Brücke 10 on erikoistunut saksalaisiin kalaleipiin, joita on kymmeniä eri variaatioita. 

Fiinimpää ruokailua

Hampurista löytyy toki myös hienostuneempaa gastronomiaa laajalla rintamalla. Vuoden 2021 Michelin-opas huomioi kaupungista peräti 52 ravintolaa. Tähtiä Hampurissa on kahdeksalla ravintolalla, ja kaupungissa on jopa yksi kolmen tähden Michelin-paikka. Äärimmäisen kurinalaisesta tiimistä tunnetun Kevin Fehlingin The Table – avokeittiöravintola uusi tähtensä viime vuonna.

Michelin-opas
The Table

Junalla Tukholmasta

Hampurin ruoka- ja juomavinkit – rautatieasema

Junalla Hampuriin matkustaminen on jopa suomalaiselle varteenotettava vaihtoehto. Aamujuna Tukholmasta lähtee sopivasti laivojen saavuttua. Hampurin sykkeeseen ehtii vielä illaksi. Etukäteen hankittuna lippuhintakin on kohtuullinen.

Junamatka Tukholma­–Hampuri päiväjunalla 10–11 tuntia. Vaihtoaika Kööpenhaminassa kaksi tuntia. Hinnat alkaen 54 €.  

Tarkista ajankohtainen koronatilanne, säädökset ja rajoitukset täältä

Lue lisää

Spätburgunderia Pfalzista Badeniin

14.05.2024 Heidi Kleemola + kuvat Ville Palonen

Maaginen Bryssel – 7 x Brysselin ravintolat

04.03.2024 Teksti ja kuvat Maria Carvajal

6 x paras museoravintola

05.07.2023 Elisa Ojala, Anna-Kaisa Karppinen ja Heidi Kleemola + kuvat Saarni Säilynoja/Vapriikin kuva-arkisto ja ravintolat

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä