viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Mietityttääkö viinin maistelu
Opi viineistä

Mietityttääkö viinin maistelu? Neljä vinkkiä viinien maistamiseen

29.01.2022 Viinilehden toimitus

Tuntuuko viinien maistelu hirveältä möröltä ja täydeltä heprealta? Viinilehden viiniasiantuntijat kokosivat yhteen muutamia vinkkejä helpottamaan viinien maistelua. Kokeile, haista ja maista rohkeasti!

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Katso

Miltä viini näyttää? Arvioi ja katso väriä. Onko valkoviini mielestäsi hyvin haaleankeltaista vai kullankeltaista? Onko punaviinin väri mehumainen vai tummanpuhuva ja lähes läpinäkymätön? Värin näkee parhaiten valkoista vasten: laita viinilasin taakse valkoinen paperi tai katso sitä valkoisen pöytäliinan tai vaatteen edessä.

Haista

Älä arastele. Tunge nenä lasiin reilusti ja nuuhkaise syvään. Älä myöskään jätä nenääsi pitkäksi aikaa lasiin, sillä nenäsi turtuu nopeasti tuoksuille – samoin kuin sille käy paperitehtaiden läheisyydessä tai hajuvesiostoksilla.

Maista

Ota kulaus viiniä suuhusi. Älä niele heti vaan purskuttele viiniä suussasi. Miltä se maistuu? Vastaako maku tuoksua vai löydätkö aivan uusia aromeja? Kuivuvatko ikenet? Ikenien kuivuminen kertoo viinien tanniineista. Negatiivisesti latautuneet parkkihappomolekyylit imevät suussasi olevat – positiivisesti latautuneet – valkuaisaineet mukaansa ja jäljelle jää suuta kuivattava vaikutelma. Viinien hedelmähapokkuus puolestaan tekee viineistä pirteämpiä ja eloisampia. Hedelmähapot nostavat usein myös suussasi veden kielelle.

Fiilistele

Kun viini on maistettu kerran, on aika nauttia ja kokeilla sitä vaikkapa ruoan kanssa. Muuttuuko viinin maku, kun suussa on myös ruokaa? Mitkä aromit nyt maistuvat vahvemmin? Entä maistuuko viini toisella kulauksella tai tunnin päästä erilaiselta? Ensivaikutelmaan ei aina ole viineissä luottamista, vaan joskus viinin nyanssit ymmärtää vasta useamman kulauksen (tai lasillisen) jälkeen. Jälkivaikutelma on varsin tärkeä – se on se maku ja vaikutelma, joka jää suuhun ja maistuu parhaimmillaan vielä kotimatkallakin.

Lue lisää

Jaakko Heinimäki: Selittämätön kokemus

12.09.2018 Jaakko Heinimäki

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä