viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
RAW viinimessut
Yleinen

RAW Berlin – Viinimessut pandemian keskellä

08.12.2021 Teksti ja kuvat Samuli Pasanen

Kahden vuoden odotuksen jälkeen Berliinissä järjestettiin taas perinteiset RAW-naturalviinimessut. Viinilehti kävi aistimassa messutunnelmia. Päällimmäiseksi mieleen jäivät kuorikontaktiviinit sekä yleinen messutunnelma pandemian keskellä.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Berliinin yhdeksänteen kauppahalliin, Markethalle Neuniin, kokoontui marraskuun lopussa RAW-messuille 128 viinitilaa eri puolilta Eurooppaa. Aikaisempien vuosien tapaan perinteiset viinimaat eli Ranska, Espanja ja Italia olivat laajasti esillä, mutta paikalla oli mielenkiintoisia tuottajia myös Etelä-Puolasta, Transylvaniasta, Kroatiasta, Slovakiasta, Sloveniasta ja Georgiasta. Berliinin RAW onkin yksi parhaimpia paikkoja maistaa Itä-Euroopan naturalviinejä. Tosin georgilalaiset viinit jäivät tänä vuonna monelta maistamatta viinien juututtua Saksan tulliin. 12 tuottajan osastoilla oli maistelussa siis vain matkalaukkuihin mahtuneet näytteet. Viinien lisäksi messuilla oli tarjolla myös sakea, hedelmäviinejä, siidereitä ja hunajaviinejä.

Päähuomio kiinnittyi kuitenkin oranssiviinien suosioon. Kuorikontaktia hyödyntäviä valkoviinejä tuntui löytyvän useimmilta viinitaloilta. Mielestäni myös viinien laatu ja herkullisuus oli nousseet sitten viime RAW Berliinin. Erityisesti Italian Alto Adigesta tulevan Grawü-tilan oranssiviinit ansaitsevat erityismaininnan. Korkealla kasvaneista rypäleistä valmistetut viinit olivat tasapainoisia, herkkiä ja teknisesti puhtaita.

Oranssiviinien lisääntynyt tarjonta ja kohonnut laatu tulee toivottavasti näkymään lähitulevaisuudessa myös Alkon valikoimissa.

RAW viinimessut

Keskellä pandemiaa

Messut tuntuivat onnistuneilta, mutta helpoimmat ne eivät olleet järjestäjien tai vieraiden kantilta. Tapahtumapäivä alkoi koronatestijonosta berliiniläisen ostoskeskuksen alakerrassa. Edellisen viikon aikana maailma oli oppinut yhden kreikkalaisen aakkosen lisää eli omikronin. Vaikka käteeni oli lyöty jo aikaa sitten kaksi annosta Phizeria, tarvittiin vielä negatiivinen tulos antigeenitestistä. Tapahtumassa oli käytössä niin sanottu 2G+-malli, jossa sisäänpääsyn edellytys on täysi rokotesarja (tai parantuminen taudista) sekä alle 24 tuntia vanha negatiivinen testitulos. Järeistä turvajärjestelyistä huolimatta sisäänpääsy alueelle toimi sulavasti, kunhan piti esillä QR-koodit lipuista, rokotteista ja testeistä sekä henkkarit.

Oli upeaa päästä maistamaan viinejä messuille pitkän pandemian tuoman tauon jälkeen. Puoleen päivään mennessä vanha kauppahalli kuhisi ihmisistä. Rokotteiden ja testien lisäksi tapahtumassa oli maskipakko ja sitä noudatettiin niin hyvin kuin viinimaistelun lomassa vaan pystyi. Kovin helppoa samanaikainen maskin käyttö ja maistelu ei ole – itse onnistuin sylkäisemään ensimmäiset maisteluannokset leukani alle venytettyyn maskiin sylkykupin sijasta.

Vaikka käytävät välillä ruuhkautuivat, messualueella olo tuntui yllättävän turvalliselta kaikkien ollessa rokotettuja sekä tuoreeltaan testattuja. Tapahtuman järjestelyt loivat uskoa, ettei kaikkea tarvitse enää kieltää.

RAW viinimessut

Tapahtumien uudet muodot

Juttelin messujen jälkeen RAW Berlin -tuottajan, Master Of Wine Isabelle Legeronin kanssa. Hän iloitsi aidosti messujen onnistumisesta.

“RAW Berlin 2021 oli menestys! Varsinkin, kun vielä päiviä ennen jouduimme odottamaan viranomaisilta tietoa, voidaanko tapahtumaa ylipäätään järjestää.”

Seuraavat RAW-tapahtumat järjestetään keväällä Pohjois-Amerikassa, mutta RAW-tiimi kehitti myös nettiin oman viinitapahtumansa. Alive!-viinikonferenssi järjestettiin joulukuun alussa ja siihen osallistui yli 40 puhujaa. Puhujakaartissa oli mukana myös useita viininviljelijöitä, joita voidaan pitää omien alueidensa pioneereina luonnonmukaisessa ja biodynaamisessa viljelyssä, mutta myös muiden alojen edustajia. Tapahtumasta haluttiin pelkkää viiniä laajempi.

“Viinistä puhuttaessa keskitytään usein vain makuun, mutta tärkeitä aiheita on muitakin. Halusin, että tässä konferenssissa puhutaan laajemmin itse kasveista, ympäristöstä ja viljelystä. Toivoisin viiniteollisuuden ymmärtävän paremmin viinintuotannon juuria. Siksi konferenssissa oli paljon puhujia myös viiniteollisuuden ulkopuolelta eli biologeja, tutkijoita ja filosofeja”, Isabelle sanoo.

Alive!-tapahtuman luennot on tallennettu ja ne voi kuunnella myös jälkikäteen täältä.

Viinilehden lukijat saavat koodilla ALIVE10 kymmenen dollarin alennuksen lippuihin. 

Lue lisää

Alkon uutuudet syysiltoihin

16.10.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Festareiden täydeltä viiniä – TOP 3 festareiden viinitarjonta

23.08.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuvat Festivaalit

4 x ruoka- ja viinipodcast

16.05.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä