viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
juoko joulupukki viiniä?
Ihmiset

Juoko joulupukki viiniä?

08.12.2021 Viinilehden toimitus + kuva Ville Palonen

Timo Alarik Pakkanen on tehnyt joulupukin hommia jo vuosikymmeniä. Aatot ovat olleet kiireistä aikaa, mutta onpa punanuttua nähty Helsingin katukuvassa kesälläkin. Me kysyimme, juoko joulupukki koskaan viiniä.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

”Urani joulupukkina alkoi jouluaattona 1961. Olin 17-vuotias ja minut oli pyydetty joulupukkikeikalle kahteen kotiin taloyhtiössä, jossa asuimme. Äitini oli satukirjailija Kaija Pakkanen. Meillä lapsilla oli onni elää koko lapsuus satumaailmassa, kun äiti kertoi omia satujaan ja kansansatuja. Se oli otollinen maaperä ja kasvualusta, siitä oli helppo ryhtyä joulupukiksi”, Timo Pakkanen kertoo 60 vuoden joulupukkikokemuksella.
Siitä lähtien hän on ilahduttanut joka joulu ihmisiä joulupukkina.
”Myös vuonna 1964, jolloin olin armeijassa, tonttuarmeijassa. 2000-luvun alussa olin 13 vuotta pitkillä kahden tai kolmen viikon joulupukkikiertueilla Japanissa”, Timo muistelee uraansa pukkina.
Viime jouluna pukkikin siirtyi pandemian pakottamana digiaikaan, ja säästääkseen jalkojaan streaming-lähetyksiä jatketaan myös osittain tänä jouluna.

Timo Pakkanen on kuitenkin myös paljon muuta kuin joulupukki. Hän on hyvien juomien ystävä ja olutharrastaja, joka perusti vuonna 1978 Kohtuullisen Hutikan Pyhän Veljeskunnan (K.H.P.V).
”Se taitaa olla nykyään Suomen vanhin olutseura. Olin K.H.P.V:n puheenjohtaja 37 vuotta. Aika pitkä ura sekin. Nyt veljeskunnalla on jo 44. toimintavuosi alkamassa.”
Ajatus veljeskunnan perustamisesta syntyi erään pubi-illan jälkeen, kun Timo näki antikvariaatin ikkunassa Ilmari Kiannon samannimisen kirjan.
”Tunnistin lyhenteen K.H.P.V, se oli jäänyt mieleen lapsuudessa lukemastani tietokilpailukirjasta. Ostin Kiannon kirjan heti maanantaiaamuna, luin ja päätin perustaa oman K.H.P.V:n”, Timo kertoo.

Toisinaan Timon elämä joulupukkina tuo eteen hauskoja kohtaamisia ja mahdollisuuksia, kuten kesällä 2010. Timo oli joulupukin asussa Helsingin Kauppatorilla ilahduttamassa ihmisiä, kuten hänellä tuolloin oli tapana.
”Istuin torikahvilassa kokista tölkistä siemaillen, kun juttusilleni tuli saksalainen mies. Hän otti kuvia ja kysyi tunsinko Underberg-juoman. Entisenä Vehon viestintäpäälikkönä ja monen monta Saksan reissua tehneenä, tiesin kyllä mitä Underberg on”, Timo kertoo ja jatkaa:
”Hän otti yhteyttä Underberg-perheyhtiöön, jossa innostuttiin yhteistyöstä, ja jonka tuloksena minut nimitettiin Underbergin Suomen suurlähettilääksi. Viisi vuotta sitten perustin myös Underbergin ystävät Suomessa ry:n, jossa on 30 jäsentä. ”
”Tämäkin tarina lähti joulupukista, vaikka joulupukki ja alkoholi ei sillä tavalla yhteen sovikaan. Enkä minäkään joka päivä alkoholia nauti. Underberg-snapsin otan yleensä pitkän aterian päätteeksi, ruoansulatusjuomana. Se rauhoittaa vatsaa ja tekee hyvää ihan oikeasti”, Timo tarkentaa.

Entä mitä joulupukki juo jouluaterialla?
”En päässyt vuosikymmeniin nauttimaan aattoateriaa, kun kiertelin kodeissa. Tänä vuonna virtuaalilähetykset loppuvat yhdeksän tai kymmenen aikaan illalla, ja siitä se jouluni sitten alkaa. Juon olutta, mutta tykkään myös viinistä. Olen ehdottomasti valkoviinin ystävä, vaikka voisi kuvitella, että joulupukki juo punaviiniä. Saksalainen riesling on suosikkini”, Timo kertoo.

Lue lisää

Välipäivän pastat – hyödynnä joulupöydän jämät!

21.12.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuvat Elvi Rista

Alkon talviuutuudet

12.12.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Talvinen Old Fashioned

12.12.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Laura Riihelä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä