Yleinen

Muistatko vielä? Tässä ovat vuoden 2021 viini- ja ruokatrendit

22.12.2021 Viinilehden toimitus

Mikä ruoka- ja viinitrendi sykähdytti vuonna 2021? Mitä uutta tapahtui ja mitä jäi mieleen?

Ikuinen roseekesä

Roseeviinien buumi jatkui. Roseekesä muuttui lehtien tippuessa roseesyksyksi ja valkeiden lumihiutaleiden leijaillessa roseetalveksi. Pinkit viinit ovat nykyään ympärivuotinen ilmiö ja niitä löytyy piknik-korien lisäksi ruokapöydistä vuoden ympäri.

Sieniviinit

Vuoden 2021 syksy yllätti runsaalla sienisadollaan ja yhä useampi löysi itsensä lähimetsästä sienisovellus kädessään. Kantarellit, suppikset ja tatit löysivät pannujen kautta tiensä suomalaisten lautasille. Hieman tuntemattomammatkin ruokasienet kiinnostivat ja sieniruokien kaveriksi lasiin kaadettiin kevyen marjaisia Pinot Noir -viinejä. Pinot noir saikin lempinimen ”sieniviini”.

Viinit ilmastokompensaatiolla

Vastuullisuus ratsastaa ilmiöiden aallonharjalla, ja se näkyi innovaatioina ja uusina toimintatapoina myös suomalaisten viinimaahantuojien keskuudessa. Keväällä markkinoille tuli ensimmäinen ilmastokompensoitu kuohuviini. Italialaisen Think-kuohuviinin hiilijalanjälki on laskettu koko tuotantoketjun osalta ja kaikki päästöt kompensoitu. Erilaiset kompensaatiomuodot yleistyivät viineissä – ne haastavat ajattelemaan omia valintoja ja ovat yksi tapa osallistua ilmastotalkoisiin.

Vähemmän on enemmän

Matala-alkoholiset viinit, alkoholittomat tisleet ja sober curious -ilmiö. Low alcohol – eli matala-alkoholisuus – ja maailmanlaajuinen sober curious -ilmiö kyseenalaistavat alkoholin käyttöä ja ohjaavat kohti tietoisempaa, vähäalkoholista juomista. Ja vaihtoehtoja riittää! Alkon ja ruokakauppojen hyllyt pursuavat toinen toistaan maukkaampia matala-alkoholisia tai holittomia vaihtoehtoja.

Lähimatkat ja kotimainen ruoka

Kunnioitus suomalaisia tuotteita, läheltä tulevia raaka-aineita ja kotimaan matkakohteita kohtaan on noussut poikkeusvuosien aikana uudelle tasolle. Koti- ja naapurikaupunkien tutkiminen viehättää. Enää ei lähdetä merta edemmäs kalaan, vaan lähialueiden palvelut houkuttelevat: staycationit eli kotikaupunkilomailut tuovat elämään arjen luksusta. Lähi- ja mökkikuntiin matkataan ravintola-illallisille ja lounaille.

Bistro- ja lohturuokaa kioskista

Rento ja herkullinen bistroruoka näkyi ravintoloiden ja kotikokkienkin ruokalistoilla. Bistroruoat jalkautuivat keittiöiden lisäksi kaduille ja toreille, joiden lippakioskit avasivat luukkunsa nälkäisille katujen tallaajille. Pullien ja pillimehujen sijaan lippakiskat tarjosivat herkullista ja omintakeista ruokaa ja juomaa. Perinteiset torit nousivat ruokamatkaajien must see -listoille. Suomalaiset perinneruoat maistuivat toriteltoissa ja kotikeittiöissä. Comfort food, lohturuoka, lämmitti edelleen mieliä ja kieliä.

Ruokamaa Italia

Vuoden 2021 trendikkäin ruokamaa on Italia, mikäli mediaa on uskominen. Kotikeittiöissä pastan itse tekeminen, italialaiset viinit ja italiafiilistely ovat lämmittäneet suomalaisia, kun matkalle ei ole vanhaan tapaan päässyt. Ja onhan itse tehty pasta lohturuokaa parhaimmillaan!

Tiesitkö? Viinilehden tekijöiltäkin ilmestyi vuonna 2021 Viini, ruoka & hyvä elämä, teemamaa Italia -kirja.

Valmiina kotiovelle

Valmiiksi keräillyt ja kotiin toimitetut ruoka-ostokset helpottivat arjen kiireitä, mutta niiden seuraksi tuli muitakin innostavia kuriiripalveluja. Kotiin saattoi tilata niin huippuravintoloiden ”viimeistelyä vaille”-annoksia kuin erilaisten yritysten ruokabokseja ja -kasseja, jotka sisältävät useamman päivän ruokalistan raaka-aineineen ja resepteineen. Ja jos kattauksesta unohtui kukat tai jouluksi tarvittiin kuusi, ei hätää – niitäkin saa nyt tilattua yhä helpommin suoraan kotiovelle!

Lue lisää

Valkoviinitrendit 2022 – tuottajat kertovat

01.03.2022 Sanna Pöyry + kuvat tuottajat ja Shutterstock

Vuoden 2021 ruokatrendit: kokatuimmat Viinilehden reseptit

04.01.2022 Viinilehden toimitus