viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Joensuu
Matkat

Vaihda farkut verkkarihousuun! Vinkit makumatkalle Joensuuhun

29.11.2021 Viinilehden toimitus

Pohjois-Karjalan maakuntakeskus Joensuu on omien sanojensa mukaan iloisen pulinan pääkaupunki. Ja sitä se kyllä onkin: eläväinen kaupunki täynnä toinen toistaan ihanampia kahviloita, ravintoloita ja elämyksiä. Kokosimme omat tärppimme ihastuttavasta kaupungista.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Local Bistro: paikallista twistillä

Local Bistro muutti kesällä entistä suurempiin tiloihin parin korttelin päähän torilta. Samalla aukesi myös rento aulabaari Bistro Lounge. Ruokalistalta löytyy kestosuosikki Local Bistron burgeri, ruoka on lähiraaka-aineita suosivaa ja sesongit huomioivaa. Kannattaa myös maistaa paikan jäätelöitä, jotka valmistuvat käsityönä ja vievät kielen mennessään.

Local Bistro

Local Bistro

Ravintola Filipof: leppoisaa tunnelmaa hirsitalossa

”Tässä talossa on kaikunut karjalainen iloisesti polveileva jutustelu, näiden vankkojen hirsiseinien suojissa on tehty kauppaa – sekatavaraa, autoja, rautanauloja ja väkijuomia” kerrotaan Ravintola Filipofin kotisivuilla. Viihtyisä ravintola sijaitseekin talossa, jossa tosiaan on elämää riittänyt aina 1800-luvulta saakka. Talo ehti jo rapistua perusteellisesti ennen kuin se peruskorjattiin muutama vuosi sitten. Onneksi niin, sillä jykevät hirsiseinät kätkevät nyt sisäänsä tunnelmallisen ravintolan, pubin ja kabinettitiloja. Filipofin ravintola palvelee jo lounasaikaankin, mutta pubi avautuu illaksi.

Ravintola Filipof

Filipof

Kielo: Joensuun tähtipaikka

Kielo kulkee omia polkujaan, sillä se on kaupungin ainut pelkästään menuja tarjoileva illallisravintola. Tarjolla on kaksi noin seitsemän ruokalajin menuta, jotka vaihtuvat sesonkien ja fiiliksen mukaan kuukauden tai kahden välein. Ruoka on tyyliltään enemmän fine diningiä kuin bistroa, kunnianhimoisesti ja rakkaudella valmistettua.

”Menut ovat hyvin kasvispainotteisia, ruoissa on vahvoja makuja ja pohjautuvat omiin makumuistoihini lapsuudesta. Klassisiin makuyhdistelmiin yhdistän sitten opittuja asioita uraltani, perinteisiä ruoanvalmistusmenetelmiä ja otan vaikutteita Aasiasta”, keittiömestari Markus Rydenfelt kertoo.

Markus otti Kielon keittiön vedettäväkseen parisen vuotta sitten ja samoihin aikoihin remontoitiin myös ravintolatila. Sisustus on tunnelmallinen ja kaukana jäykästä. Astiat on suunniteltu yhdessä paikallisen keraamikkotaiteilijan kanssa, voiveitset valmisti Kielon työntekijän isä ja tuohisten leipäkorienkin tekijä löytyi Joensuusta. Kielossa arvostetaan paikallisia tuottajia ja lähituotantoa.

”Meillä on kellarissa fermentoitumassa omat soijakastikeet ja misotahnat, jääkaapissa odottaa käyttöä puolikas peuran ruho ja oma kalastajamme tuo meille kalat. Vielä ennen illan serviisiä lähden hakemaan metsästä koivuisia grillivartaita”, Markus kertoo.

Kielon viini- ja juomapaketeissa keskiössä ovat parhaat makuyhdistelmät ja tasapainoinen kokonaisuus. Viinit tulevat eripuolilta maailmaa ja ovat natua tai tavallisesti tuotettua, tiukkoja raameja ei ole, tärkeintä on hyvä kombo ruoan kanssa. Myös alkoholiton juomapaketti on testaamisen arvoinen.

”Jälkiruoan alkoholiton vaihtoehto on tällä hetkellä musta omenamehu, joka on kuin paksua liköörimäistä nestettä. Se on valmistettu pari kuukautta 60 asteessa hitaasti karamellisoituneiden ja mustiksi muuttuneiden omenoiden mehusta. Maku on ihanan karamellisoitunut.”

Täällä ruoan ja juomien eteen nähdään totisesti vaivaa ja se maistuu niin lautasella kuin lasissa. Pohjois-Karjalassa on aina laitettu vieraita varten parhaat pöytään, ja tätä perinnettä myös Kielo onnistuneesti jatkaa.

Ravintola Kielo

Kielo

Kielo

Trattoria Otto: italialaista tunnelmaa Pohjois-Karjalassa

Keskustassa sijaitseva ravintola ja viinibaari Trattoria Otto keskittyy erityisesti italialaiseen ruokaan ja viiniin. Tunnelmallisessa vanhassa rakennuksessa sijaitsevan ravintolan osoite on sama kuin Elokuvateatterikeskus Tapiolla, joka on yksi Suomen vanhimmista alkuperäisessä käytössä toimivista elokuvateattereista. Asiakas voi halutessaan varata elokuvateatterista aition ja nauttia siellä leffan aikana Oton herkullisia annoksia ja juomia. Kannattaa myös kokeilla Oton winetastingeja, joita on tarjolla erilaisina kokonaisuuksina.

Trattoria Otto

Trattoria Otto

Another Doggy: paras cocktailbaari – niin koirille kuin ihmisillekin

Torin kupeessa sijaitsevan baarin seinää komistaa mopsi nimeltä Pasi, joka toivottaa vierailijat tervetulleeksi cocktailbaariin. Täällä tarjoillaan paikallistenkin mielestä kaupungin parhaimmat drinkit ja hauskimmat vitsit. Cocktailit ovat helposti lähestyttäviä ja ne valmistetaan laadukkaista raaka-aineista, rennosta ilmapiiristä tinkimättä.

Ravintoloitsija ja koiranrakastaja Jussi Viljalalle hyväntekeväisyys on tärkeä osa cocktailbaarin toimintaa ja useissa ravintolan tempauksissa tuottoja onkin ohjattu eläinten hyväksi. Jo ravintolan nimikin kertoo, että tänne ovat kaiken karvaiset kaverit tervetulleita. Onpa heille tarjolla jopa omaa koiraolutta!

Cocktail-lista vaihtuu tiuhaan, mutta kansan suosikeiksi ovat nousseet orvokki-sour ja nerokas pätkis-shotti. Klassikoiden ystäville löytyy täysin kuubalaisen veroinen mojito hanasta. Kun vierailet täällä, kurkkaa myös vessaan – sekin on kokemuksen arvoinen.

Another Doggy

Another Doggy

Kauppaneuvoksen kahvila: herkuttelua Taitokorttelissa

Lohipäällysteisiä karjalanpiirakoita, runsaita kermakakkuja, uunituoretta pullaa… Kun haluat nauttia kupin hyvää kahvia (tai kuumaa glögiä) ja paikallisia herkkuja, suuntaa Kauppaneuvoksen kahvilaan Taitokortteliin. 1800-luvun puutalossa oleva idyllinen kahvila on sisustettu vanhaan henkeen. Hetkittäiset ruuhkat hoidetaan pohjoiskarjalaisella palveluasenteella eli tehokkaasti, mutta silti leppoisasti rupatellen ja hymyn kera. Kahvin jälkeen kannattaa suunnata Taito-korttelin käsityöpuoteihin, joissa riittää katseltavaa pitkäksi aikaa.

Kauppaneuvoksen kahvila
Taitokortteli

Kauppaneuvos

Hilun Paikka: puutalon tunnelmaa ja kakku-unelmia

Keltaisessa puutalossa, hattukaupan naapurissa sijaitsee konditoria-kahvila Hilun Paikka. Eikä kyseessä ole mikä tahansa ketjukahvila, täällä tehdään tuotteet itse ja vitriini notkuu herkullisia kakkuja. Vanhan talon tunnelmaa huokuvassa Hilun Paikassa on tarjolla on myös kotiruokalounasta ja viikonloppuisin brunsseja.

Hilun Paikka

Hilun Paikka

Hotel Kimmel: uudistunut klassikko

Vuonna 1977 rakennettu, rautatieaseman ja Pielisjoen välissä seisova Kimmel-hotelli uusittiin tänä vuonna. Paikallisia tuntuu keskusteluttavan talon kohennukseen laitettu 19 miljoonaa ja se, onko rahalle tullut vastinetta. Kyllä tuntuisi olevan. Huoneet ovat viihtyisiä, yleiset tilat näyttäviä ja ravintola Bistro Heili vierailemisen arvoinen. Varsinkin listalla ollut sokeri-suolattu lohi sai täydet pisteet – ja enemmänkin. Yksi parhaista lohiannoksista koskaan. Aamiaisella suurinta iloa aiheuttivat paikalliset Sorsan leipomon karjalanpiirakat, joita osa seurueestamme päätyi ostamaan myös matkaevääksi.

Sokos Hotel Kimmel
Bistro Heili

Sokos Hotel Kimmel

Bistro Heili

Mokkamaa: tuoksuvaa arjen onnea

Kun pujahtaa kivijalkapuodin ovesta sisälle, vastaan tulvahtaa huumaava vastajauhetun kahvin tuoksu. Mokkamaa on kahviin, teehen ja suklaaseen erikoistunut yritys, mikä ei jää huomaamatta pikkuisen puodin pursuavia hyllyjä katsoessa. Erilaisia kahveja löytyykin noin 70, joista maustettuja kahveja on reilut parikymmentä. Puodin nimestä huolimatta teelaatuja on myynnissä kuitenkin vielä enemmän – jopa yli 170! Suklaitakin on jokaisen herkkusuun tarpeeseen vegaanisia vaihtoehtoja unohtamatta.

Omaan ostoskoriin tarttui arkiaamuja nostattamaan hasselpähkinäkahvi espressojauhatuksella sekä Kultasuklaan kausituote piparisuklaa, jota ei tunnu mistään joulusesonkina löytyvän. Asiakaspalvelun välittömyys oli myös mieltä lämmittävää, joskaan ei yllättävää karjalaisessa kaupungissa, jossa vieraanvaraisuus on ennemminkin sääntö kuin poikkeus. Vuonna 2006 Pekka Laineen perustama kahvipuoti on ehdoton käyntikohde kahvin ja teen ystäville.

Mokkamaa

Mokkamaa

Karjalainen piirakkakulttuuri: vatruskaa, riisipyöröä ja lanttukukkoa

”Rapsakka kuori ja hiukan sitkiä sisus, jotta vähän korvissa kuumottaa, kun maestuu niin syntysen hyvältä. Keskellä on puurroo.” Näin kuvailee pyöröä Korhoska, Mikä itä -sivuston kirjoittaja ja aito pohjoiskarjalainen.

Joensuussa riisipyöröjä on tarjolla monen muun lisäksi Kotileipurin Herkkupajassa, jonka leipomo ja kahvila sijaitsevat 1800-luvun tunnelmallisessa Surakan aitassa Joensuun Taito-kortelissa. Herkkupajasta kerrotaan pyöröjen olevan Joensuussa jopa suositumpia välipaloja kuin perinteiset rypytetyt karjalanpiirakat. Muualle Suomeen pyöröt eivät ole levinneet ehkä hieman vaatimattoman ulkonäkönsa takia. Mutta maku, se on kohdillaan!

Toinen paikallisten suosikki on lanttukukko. Toki muikkukukkojakin leipomoista löytyy ostettavaksi, mutta suosituin täyte on lanttu. Näin kerrotaan Riikosen leipomon myyntivaunusta Joensuun torilta.

Pohjois-Karjalan pääkaupungissa karjalainen piirakkakulttuuri on totisesti voimissaan. Piirakkamyyjät päivystävät talvisinkin torilla, leipomoissa riittää valikoimaaa ja jopa S-marketin paistopisteellä on monta uutta piirakkaa maistettavaksi. Testaa ehdottomasti vatruskoja ja liperiläisiä käsinrypytettyjä Sorsan kotileipomon karjalanpiirakoita.

Mikä itä! 
Kotileipurin herkkupaja
Kotileipomo Riikonen Oy
Kotileipomo Sorsa

Kotileipomo Riikonen Lanttukukko

Joensuun jääkarhut: kylmää kyytiä järvessä, lempeitä puheita saunassa

Jos haluaa tutustua paikallisiin, on varminta suunnata saunaan ja avantoon. Joensuun jääkarhujen avantouintipaikassa otetaan vieraat vastaan ystävällisen uteliaasti ja maksukin hoituu kätevästi automaatilla, josta saa kertarannekkeen uimareissun ajaksi. Pikaiseksi aiottu visiitti saattaa venyä, sen verran vetäviä on avantouimareiden jutut, löylyt ja vilvoittava järvivesi.

Joensuun jääkarhut

Joensuun jääkarhut

Lue lisää

Kotimaanmatkailua pohjoisessa – ruskamatka Lappiin!

01.09.2022 Teksti ja kuvat Ville Palonen

Keski-Suomi tutuksi: kesämatka Suomen keskipisteeseen

04.07.2022 Teksti ja kuvat Ville Palonen

Matkusta Raaseporiin! Mustion linnassa olet kuin ulkomailla

20.05.2022 Viinilehden toimitus + kuva Mustion Linna

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä