Juustot

Terveisiä vuoristosta: Reblochon ja 2 x juomasuositus

02.11.2021 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä

Reblochon on pieni ja pyöreä ranskalainen alppijuusto. Sen maku on melko mieto, hedelmäinen ja täyteläisen kermainen ja se toimii niin pinot noir -punaviinin kuin kuohuviininkin kanssa.

04Kaakkois-Ranskan Savoie on monen tunnetun juuston koti. Yksi tunnetuimmista on reblochon. Tarinan mukaan se syntyi alppikylien talonpoikien ovelasta tavasta kiertää kruunulle kerättäviä veroja. Kun sana maaseuduilla kiertävistä verotarkastajista kiiri nokkelille talonpojille, he eivät lypsäneet lehmistään kaikkea maitoa, sillä maito verotettiin litramäärän mukaan. Veroviranomaisten häivyttyä lehmät lypsettiin loppuun ja siitä valmistettiin pieniä juustokiekkoja. Juusto sai nimen reblochon, joka viittaa ranskan kielen uudelleenlypsämistä tarkoittavaan sanaan. Maidon verotus päättyi Ranskan vallankumoukseen, mutta reblochon jäi henkiin.

Reblochon on alkuperäsuojattu juusto ja sitä voidaan valmistaa vain Abondance-, Tarentaise- ja Montbéliarde-lehmärotujen maidosta. Vehreissä alppilaaksoissa laiduntavien lehmien maidon makua ylistetään ja maidon runsaan aromin salaisuus piilee lehmien syömissä aromaattisissa vuoristoyrteissä. Maidosta valmistettavia pieniä juustokiekkoja ei puristeta ennen kellarointia, joten lopputulos on pehmeän kermainen.

Reblochonin voi hyvin nostaa aterian jälkeen huoneenlämpöisenä pöytään ja tarjota sellaisenaan vaikkapa hunajapaahdettujen pähkinöiden kanssa. Toinen vaihtoehto on valmistaa perinteinen tartiflette, jossa uunivuokaan kootaan perunaa, sipuli, pekonia ja reblochonia. Koko komeus gratinoidaan uunissa grillivastuksen alla ja kauhotaan rapean maalaisleivän päälle.

2 x juomasuositus

Charles de Fere Crémant du Jura Rosé Brut
Alko 910096, 13,48 €

charles-de-fere-cremant-du-jura-rose-brut

Ranskassa on useita alueita, joilla valmistetaan persoonallisia kuohuviinejä. Juran roseekuohuviini syntyy kolmesta punaisesta rypälelajikkeesta. Tunnettu Pinot Noir saa sekoituksessa kumppanikseen Juran omat lajikkeet Trousseaun ja Poulsardin. Pinkin viinin tuoksu on rehevän marjainen ja sen aromista voi erottaa vadelmaa, kirsikkaa ja mansikkaa. Kuohuviinin maku on kuiva, mutta runsaan hedelmäisyytensä ja kepeän paahteisuuden ansioista siitä saa verrattoman kaverin kermaiselle alppijuustolle.

Perrier & Fils Pinot Cuvee Gastronomie
Tilausvalikoima 929817, 19,11 €

jean-perrier--fils-pinot-cuvee-gastronomie--2019

Savoien alueen pinot noirit ovat jääneet lähes täysin burgundilaisten varjoon. Vuoristoseudun punaviinit eivät ehkä ole yhtä hienostuneen vivahteikkaita kuin Burgundissa, mutta luonnetta niistä ei puutu. Tämä viini on mainio esimerkki Savoien pinot noirista. Sen tuoksu on rypälelajikkeelle tyypillisesti täynnä punaista raikasta marjaisuutta ja maku miellyttävän hapokas, kevyt ja marjaisa. Tarjoa viini kevyesti viilennettynä, jolloin tyylikäs keveys korostuu.