viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Ihmiset

Maidon ja juustojen taitajat

08.11.2021 Elisa Ojala + Kuva Ville Palonen

Lähiruokayrittäjät Annika Heikkilä ja Pekka Moisio toimittavat baristojen himoitsemaa luomumaitoa pienpaahtimoihin ja trendikahviloihin. Marraskuussa aukesi myös "maitolaituri" kaupunkilaisten iloksi Hakaniementorille.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Heikkilän tila Pälkäneellä on ollut saman suvun omistuksessa vuodesta 1694, kauan ennen kuin kahvi tai baristan ammatti tunnettiin Suomessa.

”Kahvilamaailma tuli meille muutamia vuosia sitten tutuksi ihan uutena juttuna. Baristat ovat tarkkoja raaka-aineista ja toimittamassamme maidossa on kuulemma ’hyvä kiilto ja se vaahtoutuu hyvin’. Baristojen keskuudessa ja kahvialan kilpailuissa sana on sitten levinnyt, ja mikäs sen mahtavampaa”, Annika Heikkilä iloitsee ja jatkaa:

”Ostamme siis luomumaitoa Lammilta ja jatkojalostamme sitä. Omia lehmiä meillä ei enää ole. Pakkaamme maidon hanapusseihin. Kuten viinikin, säilyy myös maito hanapakkauksessa pidempään, sillä se ei joudu kosketuksiin hapen kanssa.”

Heikkilän luomumaito on vakioimatonta, pastöroitua ja siinä on korkeat rasva- ja valkuaispitoisuudet. Se on vähemmän käsiteltyä, eikä maitoa pumpata tai siirrellä paljoa, koska kyseessä on pieni meijeri ja lyhyt toimitusketju. Joka viikko Pekka hyppää Pälkäneellä Laitikkalan kylässä pakettiautoon ja ajaa maidot, juustot, jogurtit ja jäätelöt henkilökohtaisesti Helsinkiin ja Tampereelle, jossa ravintoloitisijat ja erikoisliikkeet niitä odottavat.

”Vanhempani aloittivat juustolan vuonna 1995 kahdella tuotteella. Eikä me leipä- ja piimäjuustosta olla päästy eroon, ne ovat aika suosittuja nykyäänkin ja reseptit salaisuuksia. Modernimpaa juustomakua edustaa sitten grilli- ja salaattijuustot sekä kypsytetyt kellarijuustot”, Annika kertoo.

Ja modernia on myös nykyajan ”maitolaituri” Helsingissä. Sympaattinen punainen maitolaituri on Heikkilän juustolan noutopiste, johon nettikaupasta ostetut tuotteet toimitetaan, ja jonka ovi aukeaa pinkoodilla. Maitolaituri on juuri auennut uudessa paikassa Hakaniemen torilla.

”Korona pakotti kehittämään verkkokauppajuttuja ja panostamaan kahviloiden ja ravintoloiden lisäksi myös kuluttajiin”, Annika sanoo.

Katse on tiukasti tulevaisuudessa ja uuden sukupolven lähiruokayrittäjien työ on huomattu myös muualla. Tänä vuonna heille myönnettiin Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinto merkittävistä ansioista ruokakulttuurin edistämiseksi.

Juustola.fi

Lue lisää

Aitoa cheddaria Keski-Suomesta

20.02.2024 Teksti ja kuvat Ville Palonen

Joulun parhaat juustoviinit

05.12.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Juustojen rakastajille: 3 x sinihomejuusto + viini

19.10.2023 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä